• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دافِق (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




دافِق: (خُلِقَ مِن مَّاء دَافِقٍ)
دافِق، اسم فاعل، از مادّه «دَفْق» و «دُفوق» به معنی «آبی که با فشار جریان دارد» (ریزنده) و در آیه مورد بحث، منظور نطفه انسان است که با فشار از پشت پدر به رحم مادر می‌جهد.



به موردی (مواردی) از کاربرد دافِق در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - دافِق (آیه ۶ و ۷ سوره طارق)

(خُلِقَ مِن مَّاء دَافِقٍ یَخْرُجُ مِن بَیْنِ الصُّلْبِ وَالتَّرَائِبِ) «از آبی جهنده آفریده شده است، آبی که از میان پشت و سینه‌ها خارج می‌شود! »

۱.۲ - دافِق در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در المیزان می‌فرماید: آبی را که با سرعت و فشار جریان داشته باشد آب دافق گویند، که در اینجا منظور نطفه آدمی است، که با فشار از پشت پدر به رحم مادر منتقل می‌شود، و این جمله جواب از استفهامی تقدیری است که جمله‌ (مِمَّ خُلِقَ) آن را می‌فهماند (و آن همین است که بعد از‌اندیشیدن، از خود می‌پرسد من از چه خلق شده‌ام؟ جوابش هم جمله مورد بحث است که می‌فرماید از آبی جهنده).

۱.۳ - دافِق در تفسیر نمونه

این آیه اشاره به چگونگی آفرینش انسان است، می‌فرماید: «انسان از یک آب جهنده آفریده شده است، آبی که خارج می‌شود از میان پشت و سینه‌ها!».
قبل از هر چیز باید به این نکته مهم توجه داشت که در آیات مورد بحث تنها سخن از نطفه مرد در میان است؛ زیرا تعبیر به «ماء دافق» (آب جهنده) درباره نطفه مرد صادق است نه زن، و همان است که ضمیر «یَخْرُجُ» به آن بازمی‌گردد و می‌گوید: «این آب جهنده از میان صلب و ترائب بیرون می‌آید».
روی این حساب شرکت دادن زن در این مبحث قرآنی مناسب به نظر نمی‌رسد، بلکه مناسب‌ترین تعبیر همان است که گفته شد قرآن به یکی از دو جزء اصلی نطفه که همان نطفه مرد است و برای همه محسوس می‌باشد، اشاره کرده، و منظور از «صلب» و «ترائب» قسمت پشت و پیش روی انسان است، چرا که آب نطفه مرد از میان این دو خارج می‌شود. 
۱. طارق/سوره۸۶، آیه۶.    
۲. طارق/سوره۸۶، آیه۶.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۹۱.    
۴. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲۰، ص۴۳۱.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۲۰، ص۲۶۰.    
۶. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۷، ص۷.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱۰، ص۷۱۳ و ۷۱۵.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌ ط-دار الکتب الاسلامیه، ج۲۶، ص۳۶۷.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «دافِق»، ج۲، ص۴۴-۴۵.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره طارق | لغات قرآن




جعبه ابزار