• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قبض روح حضرت سلیمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:حضرت سلیمان (علیه‌السّلام)، قبض روح.

پرسش: حضرت سلیمان (علیه‌السّلام) پادشاه تمام عالم بود و در حال دیدن موجودات قبض روح شد و چندین سال به همین حال باقی ماند تا اینکه موریانه عصایش را خورد و حضرت به زمین افتاد، آیا این قضیه مستند تاریخی دارد؟ و آیا در این مدت جسد پوسیده نشد؟

پاسخ اجمالی: اینکه سلیمان پادشاه تمام عالم بود این نادرست است چون سیطره حکومت حضرت سلیمان در شامات و بیت‌ المقدس بود و می‌توان گفت که حکومتش دارای ابزار و امکانات بی‌نظیری بود که می‌توانست به تمام عالم تسلط داشته باشد. بنای عظیمی که جن‌ها در حال ساختن آن بودند بنای عظیم بیت‌ المقدس و معابد اطراف آن بود و حضرت سلیمان ناظر بر کار بود نه اینکه در حال دیدن از رژه موجودات بود، مدت آن نیز یکسال و یا کمتر از آن بود نه اینکه چندین سال باشد که از منابع تاریخی و روائی چنین استفاده می‌شود. علت بو نگرفتن جسدش نیز بنابر دلالت آیات قرآنی به امر الهی بوده و یکی از آیات الهی برای هدایت انسانها بوده است و وقوع چنین چیزی در تاریخ وجود دارد.



«وَ وَهَبْنَا لِدَاوُودَ سُلَيْمَانَ نِعْمَ الْعَبْدُ إِنَّهُ أَوَّابٌ» حضرت سلیمان یکی از انبیای بزرگ الهی است که خداوند در قرآن از او به بزرگی یاد کرده، آن حضرت در بین قوم بنی‌اسرائیل رسالت داشت و یکی از انبیای بنی اسرائیل محسوب می‌شود.
حضرت داود، پدر سلیمان، نیز یکی از انبیای بزرگ الهی است که فرزندش وارث ملک و سلطنت داودی شد. که اختیارات زیادی از طرف خداوند به سلیمان داده شد.


او زبان پرندگان را می‌فهمید و با آنها سخن می‌گفت: «وَ وَرِثَ سُلَیْمَانُ دَاوُودَ وَقَالَ یَا اَیُّهَا النَّاسُ عُلِّمْنَا مَنطِقَ الطَّیْرِ» و همچنین بسیاری از حیوانات و برخی از موجوادات مثل جن و افرادی از انسان در تسخیر و خدمت سلمیان بودند، «وَ حُشِرَ لِسُلَیْمَانَ جُنُودُهُ مِنَ الْجِنِّ وَالْاِنسِ وَالطَّیْرِ» و باد در خدمت سلیمان بود به امر پروردگار و او را از شهری به شهری انتقال می‌داد.


حضرت سلیمان در منطقه شامات حکومت و سلطنت باشکوهی داشت که قرآن کریم به گوشه‌هایی از عظمت آن که از طرف خداوند به عنوان ودیعه‌ای به آن پیامبر داده بود، اشاره می‌کند.
ساختن بنای عظیم بیت‌ المقدس را حضرت داود آغاز کرد، ولی موفق به اتمام آن نشد، کار او را حضرت سلیمان ادامه داد و به پایان رسانید.
حضرت سلیمان در دعایش از خداوند چنین خواست، «رَبِّ اغْفِرْ لِی وَهَبْ لِی مُلْکًا لَّا یَنبَغِی لِاَحَدٍ مِّنْ بَعْدِی؛ خدایا مرا ببخش و به من سلطنتی عطا کن که سزاوار کسی بعد از من نباشد.»


اینکه «سلیمان پادشاه تمام عالم بود...» این نادرست است چون سیطره حکومت حضرت سلیمان در شامات و بیت‌ المقدس بود چنانکه در قرآن کریم داستان وجود حکومتی در منطقه عربستان را که پادشاه آن، یک زن «بلقیس» بود بیان می‌کند: «اِنِّی وَجَدتُّ امْرَاَةً تَمْلِکُهُمْ وَاُوتِیَتْ مِن کُلِّ شَیْءٍ وَلَهَا عَرْشٌ عَظِیمٌ؛ هُدهد به سلیمان گزارش داد از کشوری عبور نمودم که پادشاه آنها زنی بود که برخوردار از هر چیزی و دارای یک تختی بزرگ...».
بنابراین نمی‌توان مدعی شد که سلیمان حاکم تمام عالم بود، بلکه درباره حکومت سلیمان می‌توان گفت که حکومتش دارای ابزار و امکانات بی‌نظیری بود که می‌توانست به تمام عالم تسلط داشته و به وسیله بادی که خداوند مسخرش گردانیده بود تمام جهان را سیر کند و پرندگانی که در تسخیرش بودند از هر جا خبرها را به سوی او می‌آوردند و مردانی بودند که علم لدنی داشتند و از هر چیزی باخبر بودند و جن‌ها نیز در تسخیر حکومت سلیمان بودند. بنابر دلالت روایات صحیح او بر هر زبانی مسلط بود. و سرچشمه‌های معادن آهن و فلزات برای او ذوب می‌شدند.


و آنچه را که در مورد رژه رفتن تمام موجوادت در مقابل سلیمان آمده است در اسناد معتبر تاریخی و حدیثی چنین چیزی وجود نداشته و بی اساس است؛ در منابع معتبر آمده است که سلیمان بن داود به جن چنین دستور داد تا قبه‌ای از شیشه برایش بسازند، و خودش بر کار جنیان از بالای قصرش نظارت می‌کرد که ناگاه چشمش به فردی افتاد و پرسید تو کیستی؟ گفت: من کسی هستم که رشوه قبول نمی‌کنم و از پادشاهی نمی‌هراسم من ملک‌الموتم، پس او را قبض روح کرد در حالی که سرپا ایستاده بود، و تکیه بر عصای خود داشت و جن‌ها همچنان یکسال برای او کار کرده و کارش را تمام نمودند و بعد از اینکه خداوند حشره بید را مامور نمود تا با خوردن عصای سلیمان او بر زمین افتاد و جنیان دانستند که سلیمان وفات کرده و آرزو کردند که کاش علم غیب می‌دانستند، تا از مرگ سلیمان آگاه شده و متحمل رنج یکساله نمی‌شدند، از اینجا روشن می‌شود که جنّها هرگز به علم غیب و اسرار دسترسی ندارند.
پس چندین سال نبوده بلکه به دلالت روایات یکسال و یا تا مدتی بوده است که کار بنای عظیم تمام شود و اخلالی در پیشرفت آن ایجاد نشود، ‌ و این امر به اذن الهی بوده است.


جسد سلیمان به مدت یکسال سرپا ایستاد و بو نگرفت و یا نیفتاد براساس نص قرآن کریم این عمل از آیات بزرگ الهی است که خداوند این چنین خواست؛ تا مردم با وجود همه شکوه و عظمت که برای حکومت سلیمان قائل بودند و مطیع حکومت و هیبت او بودند، با دیدن این نشانه بزرگ الهی ایمانشان به نقطه‌ای معطوف شود که منبع تمام عظمتها و قدرتها و هیبتهاست؛ تا بدین وسیله به راه هدایت ارشاد شوند، چنانکه این آیه کریمه به روشنی دلالت بر این حقیقت دارد: «فَلَمَّا قَضَیْنَا عَلَیْهِ الْمَوْتَ مَا دَلَّهُمْ عَلَی مَوْتِهِ اِلَّا دَابَّةُ الْاَرْضِ...». و براساس روایات معتبر جسد انبیاء هرگز از بین نمی‌رود و نمی‌پوسد «... و کذلک الانبیاء لایتغیرون و لایاکلهم التراب...»
[۱۴] صدوق، ابوجعفر، علل الشرایع، تحقیق ذهنی، قم، مؤمنین، چاپ اول، ۱۳۸۰، ج۱، ص۲۸۵.
در این باره روایات زیادی وجود دارد که همه معتبرند.
[۱۶] ر. ک: مهدی‌پور، علی اکبر، اجساد جاودان.



در نتیجه به نظر می‌رسد این بنای عظیم که جن‌ها در حال ساختن آن بودند بنای عظیم بیت‌ المقدس و معابد اطراف آن بود و حضرت سلیمان ناظر بر کار بود نه اینکه در حال دیدن از رژه موجودات بود، مدت آن نیز یکسال و یا کمتر از آن بود. نه اینکه چندین سال باشد، که از منابع تاریخی و روائی چنین استفاده می‌شود و علت بو نگرفتن جسدش نیز بنابر دلالت آیات قرآنی به امر الهی بوده و یکی از آیات الهی برای هدایت انسانها بوده است و وقوع چنین چیزی در تاریخ وجود دارد، چنانکه قرآن کریم درباره فرعون چنین می‌فرماید: «...فَالْیَوْمَ نُنَجِّیکَ بِبَدَنِکَ لِتَکُونَ لِمَنْ خَلْفَکَ آیَةً...»؛ خداوند می‌فرماید ما جسد تو را‌ برای فرعون نگه می‌داریم تا برای آیندگان نشانه‌ای باشد و با دیدن تو درس عبرت بگیرند. چنانکه می‌دانید جسد فرعون مصر (رامس اول) تا امروز محفوظ است و در مورخه ۲۰/۱۲/۸۲ جسد مومیایی شده او را تلویزیون نشان داد که بعد از قرنها همچنان سالم است و این وعده قرآن صادق، جریان اصحاب کهف که در سوره کهف داستان آن آمده است نیز تاییدی بر این واقعه است که جسد آنها بعد از سالها بو نگرفت و دوباره زنده شدند که آیتی از قدرت الهی بود.


جسد مؤمنین نیز از پوسیدن و بو گرفتن براساس سنت الهی و روایات معتبر در امان است، چنانکه در منابع معتبر محفوظ بودن جسد آخوند قارپوز آبادی در زنجان که حدود دویست سال پیش وفات یافته محفوظ بوده و بسیاری از علمای بزرگ زنجان این حقیقت را به چشم خود دیده‌اند.
[۱۸] ابوالحسنی، علی، سلطنت علم و دولت فقر، قم، جامعه مدرسین، چاپ اول، ۱۳۷۴، دفتر اول، ص۵۵.
و اکنون قبر ایشان در قبرستان بالای شهر زنجان زیارتگاه است در حالی که قبر اولش در چهار پائین بود که به خیابان افتاد. پس از سالم یافتن دوباره تشییع و در قبرستان بالا مدفون شد.
جسد شیخ صدوق نیز بعد از قرنها در عهد قاجار صحیح و سالم در محدوده حرم عبدالعظیم حسنی سالم یافته شده و بسیاری از علما این حقیقت را نقل نموده‌اند که کاملاً معتبر است، نمونه‌های زیادی از این گونه موارد در تاریخ وجود دارد.
[۱۹] محدث قمی، فوائد الرضویه، ص۵۶۰.

براساس روایتی معتبر جسد برخی، بعد از مرگ هرگز تغییر نمی‌پذیرد، جهادگر، مؤذن، دانشمند، حاملان قرآن، بانوان متوفی در حال زایمان، مقتول مظلوم، هر کس جمعه و شب جمعه از دنیا برود.


۱. حسین عمادزاده، تاریخ انبیا    .
۳. مهدی‌پور، اجساد جاویدان.
۴. عراقی، داستان‌های قرآن و تاریخ انبیاء در المیزان.



۱. ص/سوره۳۸، آیه ۳۰.    
۲. نمل/سوره۲۷، آیه۱۶.    
۳. نمل/سوره۲۷، آیه ۱۶.    
۴. نمل/سوره۲۷، آیه۱۷.    
۵. سباء/سوره۳۴، آیه۱۲.    
۶. ص/سوره ۳۸، آیه۳۵.    
۷. نمل/سوره۲۷، آیه۲۳.    
۸. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، تهران، دارالکتب، چاپ سوم، ۶۳، ج۱۴، ‌ص ۱۱۰.    
۹. سباء/سوره۳۴، آیه ۱۲.    
۱۰. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، تهران، دارالکتب، چاپ سوم، ۶۳، ج۱۴، ص۱۳۷.    
۱۱. طباطبائی، محمدحسین، المیزان، ج۱۶، ‌ص ۳۶۴.    
۱۲. صدوق، ابوجعفر، علل الشرایع، ج۱، ص۷۴.    
۱۳. سباء/سوره۳۴، آیه۱۴.    
۱۴. صدوق، ابوجعفر، علل الشرایع، تحقیق ذهنی، قم، مؤمنین، چاپ اول، ۱۳۸۰، ج۱، ص۲۸۵.
۱۵. محدث نوری، حسین بن محمدتقی، مستدرک الوسائل، قم، آل‌البیت، چاپ اول، ۱۴۰۷، ج۲، ص۴۸۷.    
۱۶. ر. ک: مهدی‌پور، علی اکبر، اجساد جاودان.
۱۷. یونس/سوره۱۰، آیه۹۲.    
۱۸. ابوالحسنی، علی، سلطنت علم و دولت فقر، قم، جامعه مدرسین، چاپ اول، ۱۳۷۴، دفتر اول، ص۵۵.
۱۹. محدث قمی، فوائد الرضویه، ص۵۶۰.
۲۰. محدث نوری، حسین بن محمدتقی، مستدرک الوسائل، قم، آل‌البیت، چاپ اول، ۱۴۰۷، ج۲، ص۵۰، ح۷.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله "قبض روح حضرت سلیمان و پوسیده نشدن جسد حضرت"، تاریخ بازیابی ۱۳۹۹/۰۶/۱۵.    






جعبه ابزار