• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قَوّامین (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





قَوّامین: (قَوَّامينَ بِالْقِسْطِ)
«قَوّامین» از مادّه‌ «قیام» جمع‌ «قوّام» «صيغه مبالغه» به معناى «بسيار قيام كننده» است؛ يعنى بايد در هر حال و در هر كار و در هر عصر و زمان قيام به عدالت كنيد، به گونه‌اى كه اين عمل خلق وخوى شما شود و انحراف از آن برخلاف طبع و روح شما گردد.



(يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاء لِلّهِ وَ لَوْ عَلَى أَنفُسِكُمْ أَوِ الْوَالِدَيْنِ وَ الأَقْرَبِينَ إِن يَكُنْ غَنِيًّا أَوْ فَقَيرًا فَاللّهُ أَوْلَى بِهِمَا فَلاَ تَتَّبِعُواْ الْهَوَى أَن تَعْدِلُواْ وَ إِن تَلْوُواْ أَوْ تُعْرِضُواْ فَإِنَّ اللّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا) (اى كسانى كه ايمان آورده‌ايد! همواره و هميشه قيام به عدالت كنيد. براى خدا گواهى دهيد، اگر چه به زيان شما، يا پدر و مادر و نزديكانتان بوده باشد! چرا كه اگر او (كسى كه گواهى شما به زيان اوست‌) غنى يا فقير باشد، خداوند سزاوارتر است كه از آنان حمايت كند. بنابراين، از هوا و هوس پيروى نكنيد؛ كه منحرف خواهيد شد و اگر حق را تحريف كنيد و يا از اظهار آن اعراض نماييد، خداوند به آنچه انجام مى‌دهيد آگاه است)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: قيام به قسط به معناى عمل به قسط و تحفظ بر آن است، پس مراد از(قَوَّامِينَ بِالْقِسْطِ)، قائمين به قسط است البته قائمينى كه قيامشان به قسط تام و كامل‌ترين قيام است، (چون قوام صيغه مبالغه است و به آيه چنين معنايى مى‌دهد) آرى مبالغه در قيام به همين است كه شخص قوام به قسط كمال مراقبت را بخرج دهد تا به‌ انگيزه‌اى از هواى نفس يا عاطفه يا ترس و يا طمع و يا غيره از راه وسط و عادلانه عدول نكند و به راه ظلم نيفتد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. نساء/سوره۴، آیه۱۳۵.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ج۱، ص۶۹۱.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۶، ص۱۴۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۲۱۳.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۱۳۵.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۱۳۵.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۵، ص۱۷۵-۱۷۶.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۵، ص۱۰۸.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۶، ص۹۰.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۳، ص۱۸۹.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «قَوّامین»، ص۴۴۸.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره نساء | لغات قرآن




جعبه ابزار