• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

لازِب (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



لازِب:(مِنْ طينٍ لّازِبِ)
واژه‌ «لازِب» به گفته بعضى، در اصل‌ «لازم» بوده كه «ميم» آن تبديل به «ب» شده است و اكنون به همين صورت استعمال مى‌شود، و در هرحال، به معناى گِل‌هايى است كه ملازم يكديگر يعنى چسبنده‌اند؛ زيرا مبدأ آفرينش انسان، نخست «خاک» بود، سپس با «آب» آميخته شد، كم كم به صورت «لجن بدبویى» درآمد، و بعد به‌صورت «گل چسبنده‌اى» شد (و با اين بيان ميان تعبيرات گوناگون در آیات «قرآن مجید» جمع مى‌شود).



(فَاسْتَفْتِهِمْ أَهُمْ أَشَدُّ خَلْقًا أَم مَّنْ خَلَقْنَا إِنَّا خَلَقْنَاهُم مِّن طِينٍ لَّازِبٍ) (از آنان بپرس: «آيا آفرينش دوباره آنان سخت‌تر است يا آفرينش تمام كسانى از فرشتگان و اهل آسمان‌ها و زمین كه آفريده‌ايم؟!» ما آنان را از گل چسبنده‌اى آفريديم.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه لازب به معناى دو چيز به هم چسبيده است، به طورى كه هر يک ملازم ديگرى شده باشد. و در مجمع البیان گفته: لازب و لازم به يک معنى است‌. مراد از جمله من خلقنا يا ملائكه‌اى است كه در آيات قبلى به آنان اشاره كرد كه حافظ وحى و تيراندازان شهاب‌هايند، و يا مخلوقات عظيم ديگرى غير از انسان است، از قبيل آسمانها، زمين و ملائكه، و اگر در باره آن‌ها با ضمير هم كه مخصوص عقلاء است تعبير كرد و فرمود: آيا خلقت ايشان بزرگتر است، يا كسى كه ما خلق كرده‌ايم و نفرمود: چيزى كه ما خلق كرده‌ايم بدان جهت است كه در بين نامبردگان ملائكه هم منظور بودند، و ملائكه داراى عقلند، جانب آنان را غلبه داده و از همه آسمان‌ها، زمين و ملائكه تعبير كرده به كسى كه ما خلقش كرده‌ايم. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. صافات/سوره۳۷، آیه۱۱.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۷۳۹.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۲، ص۱۶۶.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۳۶.    
۵. صافات/سوره۳۷، آیه۱۱.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۴۴۶.    
۷. طباطبایی، سیدمحمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه سیدمحمدباقر موسوی، ج۱۷، ص۱۸۸.    
۸. طباطبایی، سیدمحمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۷، ص۱۲۵.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۰، ص۴۶۱.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۶۸۶.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «لازِب»، ص۴۷۷.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره صافات | لغات قرآن




جعبه ابزار