• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

لهوف منظوم‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«لهوف منظوم یا معراج المحبة»، ترجمه منظوم « اللهوف علی قتلی الطفوف » ابن طاووس به قلم ادیب و شاعر ولایی علی حائری محلاتی با بیش از دو هزار بیت سروده است.



زبان سروده‌ها، زبان شعری دوره قاجار است. این منظومه بلند هم از لحاظ تاریخ شعر و هم از لحاظ ابراز ارادت به آستان امام حسین علیه‌السّلام حائز اهمیت است.
شیخ علی حائری محلاتی، فرزند شیخ عبدالحسین شیخ العراقین طهرانی یکی از علمای عهد ناصری است که حدود یک قرن و نیم پیش لهوف را به نظم درآورده است. این اقدام او در اثر رؤیایی بوده است که پدر بزرگوارش در عالم خواب می‌بیند و از وضع آخرت می‌پرسد. پدرش او را به مدح و وصف آل محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم توصیه می‌کند و مقامات مداحان و شاعران اهل بیت علیه‌السّلام را می‌ستاید. او با این که تا آن وقت شعری نگفته بود، پس از این رؤیا به شوق شعر سرودن می‌افتد، تا این که کتاب «لهوف» سید بن طاوس را محور کار خود قرار می‌دهد و حدود دو هزار و اندی بیت، به رشته نظم درمی آورد و آن را به نام پل ارتباط و نردبان ترقی و صعود به محبت اهل بیت علیه‌السّلام ، به نام «معراج المحبه» موسوم می‌نماید و این کتاب مورد توجه اهل منبر و ذاکرین قرار می‌گیرد و نسخه‌های آن در طول یک صد و پنجاه سال ، بارها چاپ و منتشر و نایاب می‌گردد.
[۱] لهوف منظوم‌، علی حائری محلاتی، ص۱۱.



متن کتاب، متشکل از ترجمه سرفصل‌های کتاب و ترجمه سلیس و روان منظوم عبارات بدون ذکر آیات ، روایات و یا عبارات عربی کتاب است. اگر در ضمن اشعار فارسی لفظ دشواری به کار رفته، در پاورقی معنا شده است. تصحیح و استخراج لغات مشکل توسط حمیدرضا عقیقی بخشایشی انجام گرفته است.


۱. لهوف منظوم‌، علی حائری محلاتی، ص۱۱.



نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار