• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مشورت در امور

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مشورت به معنای شوری، رایزنی و شور کردن‌ است، و دین اسلام به مشورت کردن در امور فردی و اجتماعی اهمیت زیادی داده است، و برای مشورت کننده فواید و آثار زیادی در روایات بیان شده، و لذا در قرآن کریم و روایات اسلامی سفارش به مشورت کردن شده است و البیه باید مشورت با افراد با تجربه و صاحب عقل و درایت باشد.



لا مظاهرة اوثق من المشاورة. هیچ پشتیبانی مطمئن‌تر از مشورت نیست.


پند پیر از رای جوان بهتر است:
رای الشیخ احب الی من جلد الغلام، و روی من مشهد الغلام. رای پیران را از دلاوری جوانان (و به روایتی از اجتماع جوانان) بیشتر دوست دارم.


صواب الرای بالدول: یقبل باقبالها، و یذهب بذهابها. درستی به رای بسته به دولت بخت است: اگر دولت رو کند درستی رای نیز رو می‌کند و اگر آن پشت کند این نیز می‌رود.


دور باد رای کج اندیش!
عزب رای امری تخلف عنی، ما شککت فی الحق مذ اریته. دور باد رای کسی که با من مخالفت کند، من از زمانی که حق به من نمایانده شد در آن تردید نکرده‌ام.


شریک عقل با بزرگان باشید.
من استبد برایه هلک، و من شاور الرجال شارکها فی عقولها. هر که استبداد ورزد نابود شود و هر که با بزرگان مشورت کند، در عقلشان شریک گردد.


لعبدالله بن العباس و قد اشار علیه فی شیء لم یوافق رایه: لک ان تشیر علی و اری، فان عصیتک فاطعنی. به عبدالله بن عباس که آن حضرت را به چیزی راهنمایی کرد که با نظر ایشان سازگاری نداشت، فرمود: تو حق داری نظرت را به من بگویی و من هم نظر خاص خود را دارم. بنابراین اگر بر خلاف تو عمل کردم از من پیروی کن!


لا تستعموا الرای فیما لا یدرک قعره البصر، و لا تتغلغل الیه الفکر. در مسائل و موضوعاتی که بینش به ژرفایشان راه نمی‌برد و اندیشه به آن‌ها دسترسی ندارد، رای خود را به کار نگیرید.


بخیل را در مشورت داخل مگردان!
من کتابه للاشتر لما ولاه مصر: لا تدخلن فی مشورتک بخیلا یعدل بک عن الفضل و یعدک الفقر، و لا جبانا یضعفک عن الامور، و لا حریصا یزین لک الشره بالجور. در فرمان حکومت مصر به مالک اشتر می‌نویسد: در مشورت خود بخیل را داخل مگردان؛ زیرا او تو را از نیکی و بخشش کردن باز می‌دارد و از تنگدستی می‌ترساند؛ و نه ترسو را، چه او تو را در اقدام به کارها سست می‌کند و نه آزمند را، چون آزمند ستمگری را در نظرت زیبا جلوه می‌دهد.


من استقبل وجوه الارا، عرف مواقع الخطا. هر که آرا مختلف را بررسی کند، جاهای خطا را بشناسد.


لا ظهیر کالمشاورة. هیچ پشتیبانی، چون مشاوره نیست.


الاستشارة عین الهدایة، و قد خاطر من استغنی برایه. مشورت عین به مقصود راه یافتن است و هر که خودسرانه کار کند دچار خطر شود.


مشورت.


۱. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، حکمت۱۱۳.    
۲. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، حکمت۸۶.    
۳. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، حکمت۳۳۹.    
۴. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، خطبه۴.    
۵. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، حکمت۱۶۱.    
۶. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، حکمت۳۲۱.    
۷. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، خطبه۸۷.    
۸. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، نامه۵۳.    
۹. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، حکمت۱۷۳.    
۱۰. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، حکمت۵۴.    
۱۱. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، حکمت۲۱۱.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «مشورت».    



جعبه ابزار