من به کسر میم (مفرداتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
مِنْ (به کسر میم) حرف جر و از
واژگان قرآن کریم است که برای آن پانزده معنی ذکر کردهاند. برخی معانی آن «ابتداء غایت، بیان و تبعیض» است. باقى معانى آن در كتب لغت ديده شود.
مِنْ حرف جرّ است و براى آن پانزده معنى ذكر كردهاند از جمله: ۱- ابتداء غایت: به قول جماعتى معناى اصلى آن همين است و معانى ديگر به آن راجعاند و آن در مكان و زمان هر دو آيد. مثل «صمت من يوم الجمعة». ۲- تبعیض که علامتش آن است كه لفظ «بعض» در جاى آن قرار گيرد. ۳- بیان که بيشتر بعد از لفظ «ما» و «مهما» آيد.
(سُبْحانَ الَّذِي أَسْرى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى) (پاک و منزّه است آن كس كه بندهاش را در يك شب، از مسجدالحرام به مسجدالأقصى- كه گرداگردش را پربركت ساختهايم- برد)
(مِنْهُمْ مَنْ كَلَّمَ اللَّهُ) (خدا با او سخن مىگفت)
(وَ مِنْهُمْ مَنْ أَخَذَتْهُ الصَّيْحَةُ وَ مِنْهُمْ مَنْ خَسَفْنا بِهِ الْأَرْضَ وَ مِنْهُمْ مَنْ أَغْرَقْنا ...) (بر بعضى از آنها طوفانى از سنگريزه فرستاديم، و بعضى از آنان را صيحه مرگ بار آسمانى فرو گرفت، و بعضى ديگر را در زمين فرو برديم، و بعضى را غرق كرديم)
بيشتر بعد از لفظ «ما» و «مهما» آيد مانند
(ما يَفْتَحِ اللَّهُ لِلنَّاسِ مِنْ رَحْمَةٍ فَلا مُمْسِكَ لَها ...) (هر رحمتى را خدا به روى مردم بگشايد، كسى بازدارنده آن نيست؛ و هرچه را او باز دارد)
(وَ قالُوا مَهْما تَأْتِنا بِهِ مِنْ آيَةٍ لِتَسْحَرَنا بِها فَما نَحْنُ لَكَ بِمُؤْمِنِينَ) (و گفتند: هر زمان نشانه و معجزهاى براى ما بياورى كه با آن سحرمان كنى، ما به تو ايمان نمىآوريم.)
(فَاجْتَنِبُوا الرِّجْسَ مِنَ الْأَوْثانِ) ( از پليدى بتها اجتناب كنيد)
در این آیه خالى از «ما- مهما» است.
•
قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «مِن»، ج۶، ص۲۹۱.