• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کیفر اصحاب رس (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اَصْحاب رَس، قومی کافر که به گفته قرآن کریم پیامبر خویش را تکذیب کرده، به قتل رساندند.



یکی از مواردی که در قرآن به آن اشاره شده است، هلاکت و نابودی اصحاب رس پس از هشدار و اتمام حجت با آنان می‌باشد آنجاکه می‌فرماید:
و عادا و ثمودا و اصحـب الرس و قرونا بین ذلک کثیرا (و نيز عاديان و ثموديان و اصحاب رس و نسل‌هاى بسيارى ميان اين جماعت‌ها را هلاك كرديم). و کلا ضربنا له الامثـلوکلا تبرنا تتبیرا (و براى همه آنان مثل‌ها زديم و همه را زير و زبر كرديم). («تبر» به معنای شکستن و هلاک کردن است.)

۱.۱ - تفسیر آیات مذکور

جالب توجه اینکه مى‌گوید: آنها تکذیب رسولان کردند (نه تنها یک رسول ) چرا که در میان رسل و پیامبران خدا در اصول دعوت ، تفاوتى نیست ، و تکذیب یکى از آنها تکذیب همه آنها است ، بعلاوه آنها اصولا با دعوت همه پیامبران الهى مخالفت داشتند و منکر همه ادیان بودند. همچنین قوم عاد و ثمود و اصحاب الرس و اقوام بسیار دیگرى را که در این میان بودند هلاک کردیم (و عادا و ثمودا و اصحاب الرس و قرونا بین ذلک کثیرا). قوم عاد همان قوم هود پیامبر بزرگ خدا هستند، که از سرزمین احقاف (یا یمن ) مبعوث شد، و قوم ثمود، قوم پیامبر خدا صالح هستند که از سرزمین وادى القرى (میان مدینه و شام ) مبعوث گردید، و اما درباره اصحاب رس ، در پایان این سخن بحث خواهیم کرد. قرون جمع قرن در اصل به معنى جمعیتى است که در یک زمان با هم زندگى می‌کنند، سپس به یک زمان طولانى (چهل سال یا یکصد سال نیز اطلاق شده است ). ولى ما هرگز آنها را غافلگیرانه مجازات نکردیم ، بلکه براى هر یک از آنها مثل‌ها زدیم (و کلا ضربنا له الامثال ). به ایرادهاى آنها پاسخ گفتیم ، همچون پاسخ ایرادهائى که به تو می‌کنند، احکام الهی را براى آنها روشن ساختیم و حقایق دین را تبیین نمودیم . اخطار کردیم انذار نمودیم ، و سرنوشت و داستان‌هاى گذشتگان را براى آنها بازگو کردیم . اما هنگامى که هیچیک از این‌ها سودى نداد هر یک از آنها را در هم شکستیم و هلاک کردیم (و کلا تبرنا تتبیرا ).


همچنین در قرآن به نابودی اصحاب رس در پی تکذیب پیامبران الهی از سوی آنان اشاره شده است همچنانکه می‌فرماید:
کذبت قبلهم قوم نوح و اصحـب الرس و ثمود(پيش از ايشان قوم نوح و اصحاب رس و ثمود به تکذیب انبیا پرداختند). و اصحـب الایکة و قوم تبع کل کذب الرسل فحق وعید (و بيشه‌نشينان و قوم تبع به تكذيب پرداختند همگى فرستادگان ما را به دروغ گرفتند و در نتيجه تهديد من واجب آمد).

۲.۱ - بیان محتوای آیات

این سوره مسئله دعوت اسلام را بیان مى کند. و به آنچه در این دعوت است اشاره مى کند، یعنى انذار به معاد و انکار مشرکین به معاد، و تعجبى که از آن داشتند که بعد از مردن و بطلان شخصیت آدمى و خاک شدنش ‌ چگونه دوباره زنده مى شود و به همان صورت و وضعى که قبل از مرگ داشت برمى گردد؟ آنگاه تعجب آنان را رد مى کند به این که علم الهی محیط به ایشان است ، و کتاب حفیظ که هیچ یک از احوال خلقش و هیچ حرکت و سکون آنها - چه خردش و چه کلانش - از قلم آن کتاب نیفتاده نزد او است . آنگاه این منکرین را تهدید مى کند به اینکه اگر به راه نیایند بر سرشان همان خواهد آمد که بر سر امت هاى گذشته و هلاک شده آمد.


۱. فرقان/سوره۲۵، آیه۳۸.    
۲. فرقان/سوره۲۵، آیه۳۹.    
۳. المفردات، راغب اصفهانی، ذیل «تبر».    
۴. لسان العرب، ابن منظور، ج۴، ص۸۸.    
۵. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۵، ص۸۹.    
۶. ق/سوره۵۰، آیه۱۲.    
۷. ق/سوره۵۰، آیه۱۴.    
۸. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۸، ص۵۰۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «کیفر اصحاب رس».    



جعبه ابزار