• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آلهه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف







يونانيان قديم كلمه آلهه را بر اجسام محسوسه آسمانى اطلاق مى‏كردند؛ چنانكه ايرانيان نيز همين وضع را داشته‏اند. اما پس از اينكه در باب جواهر عقليه و مجردات، تفكر انسانى پيشرفت كرد و اين كلمه اطلاق بر مجردات شد، معنى تأله بر عقايد و افكار مردم در باب فرشتگان بازگشت و اين امر در كلمات فلاسفه و دانايان يونان مانند: جالينوس و افلاطون و سقراط و غيره نيز ديده مى‏شود.



اين كلمه در دين اسلام وضعى ديگر بخود گرفت. در دين اسلام بجز كلمه «اللّه» كه پاره ایی آن را همان نام اعظم مى‏دانند، همه نامهاى خدا به وجهى بر غير او نيز اطلاق مى‏گردد و در كتب آسمانى ديگر مانند: تورات ظاهرا كلمه «ربّ» مساوى با اللّه است و در قرآن مجيد نيز «رب» مطلق و بدون قيد اضافى، به معناى الله مى‏باشد.
به هرحال كلمه الهه مساوى با رب است، در كتاب تورات و زبور داود آلهه مساوى با ملائكه آمده است. در تورات مخصوصا الهه غرباء را اصنام ناميده‏اند و بدين طريق خواسته‏اند حكايت از توحيدپرستى ديگران كرده باشند، باز كلمه «رب» در تورات احتراما بر آقا و بزرگ اطلاق شده است. مثلا «رب العساكر» بعنوان پيشواى عساكر روحانى آسمان و سردار عساكر زمين هم آمده است.
[۱] رجوع شود به قاموس كتاب مقدس.
يهوه در تورات مساوى با الله در قرآن مجيد است كه نام ذات احديت است و در عين حال دلالت بر سرمديت آن هم مى‏كند.
[۲] رجوع شود به ماللهند، ص ۲۸.



 
۱. رجوع شود به قاموس كتاب مقدس.
۲. رجوع شود به ماللهند، ص ۲۸.




خاتمی، احمد، فرهنگ علم کلام، ص ۴۵.



جعبه ابزار