• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه قبله•

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیه قبله، آیه ۱۴۴ سوره بقره ، در باره تغییر قبله می‌باشد.



به آیه ۱۴۴ سوره بقره "آیه قبله" یا "آیه تحویل قبله" یا "آیه توجه" می‌گویند: (قد نری تقلب وجهک فی السماء فلنولینک قبلة ترضاها فول وجهک شطر المسجد الحرام وحیث ما کنتم فولوا وجوهکم شطره وان الذین اوتوا الکتاب لیعلمون انه الحق من ربهم وما الله بغافل عما یعملون)؛ "ما(به هر سو) گردانیدن رویت در آسمان را نیک می‌بینیم پس(باش تا) تو را به قبله‌ای که بدان خشنود شوی برگردانیم پس روی خود را به سوی مسجدالحرام کن و هر جا بودید روی خود را به سوی آن بگردانید در حقیقت ا هل کتاب نیک می‌دانند که این(تغییر قبله) از جانب پروردگارشان(بجا و) درست است و خدا از آنچه می‌کنند غافل نیست".
ماجرای تغییر قبله، یکی از تحولات مهم تاریخ اسلام است که موجی عظیم در مردم پدید آورد.


پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم سیزده سال در مکه و چند ماه پس از هجرت در مدینه به امر خدا رو به " بیت المقدس " نماز می‌خواند. در این مدت به ویژه در زمان پس از هجرت(۷ - ۱۷ ماه) پیامبر و مسلمانان به شدت از سوی یهود سرزنش می‌شدند که چرا به سوی بیت المقدس نماز می‌خوانند که در اصل، قبله یهود بود، و می‌گفتند: مسلمانان استقلالی ندارند و رو به قبله ما نماز می‌گزارند، و این دلیل حقانیت ما است.
این گفت و گو برای پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و مسلمانان ناگوار بود. تا این که سرانجام آیه قبله (آیه ۱۴۴ سوره بقره) نازل و فرمان تغییر قبله صادر شد.
[۴] جمعی از محققان، مجله رسالة القرآن (فصلنامه)، ج۱، ص(۳۲۵-۳۳۱).



۱. بقره/سوره۲، آیه۱۴۴.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۴۴.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، ۱۳۰۵ -، تفسیر نمونه، ج۱، ص۴۹۰.    
۴. جمعی از محققان، مجله رسالة القرآن (فصلنامه)، ج۱، ص(۳۲۵-۳۳۱).
۵. سیوطی، عبد الرحمان بن ابی بکر، ۸۴۹ - ۹۱۱ق، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۸۱.    



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله«آیه قبله».    



جعبه ابزار