• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ابوعلی محمد بن اشعث کوفی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



وی یکی از راویان شیعه در قرن چهارم ه.ق می باشد. ایشان در کوفه به دنیا آمد و در نوجوانی به مصر سفر کرد و در محله سقیفه جواد ساکن شد. او در مصر در آن دوران، تغییر و تحولات عظیمی را می دید. هنگامی که فاطمیان قدرت را در دست گرفته بودند، محمد در آنجا رحل اقامت افکند و در درس موسی بن اسماعیل بن موسی بن جعفر شرکت کرد و از محضر آن بزرگواران بهره های فراوان برد. در همان جا بود که او تصمیم گرفت که کتاب الجعفریات را روایت کند. این کتاب بعدها به عنوان یکی از اصول چهارصد گانه و معتبر شیعه به شمار آمد. علامه حلی در کتاب خلاصه و نجاشی، در کتاب رجال خود، درباره او می گوید: «محمد بن اشعث اهل کوفه و شخصیتی مورد اطمینان و شیعه می باشد...».



ابو علی، محمد بن محمد بن اشعث کوفی از راویان شیعه در قرن چهارم هجری می‌باشد.
محمد در کوفه، شهر شیعیان و علاقه‌مندان به خاندان حضرت علی علیه‌السّلام و شهر راویان بزرگ شیعه، به دنیا آمد.
او از همان کودکی با عشق به علی و خاندان علی و اهل‌بیت رسول الله‌صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم بزرگ شد و چیزی نگذشت که خود نیز از راویان علوم محمد و آل محمد گردید.


محمد به مصر سفر کرد و در محله سقیفه جواد ساکن شد. مصر در آن دوران تغییر و تحولات عظیمی را به خود می‌دید. فاطمیین و طرفداران فرزندان فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها و اهل‌بیت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم قدرت را در دست گرفته بودند و مردم به راحتی به خاندان رسول خدا ابراز علاقه می‌کردند.
محمد نیز در آنجا رحل اقامت گزید و در درس موسی بن اسماعیل بن موسی بن جعفر علیهماالسلام شرکت می‌کرد و از محضر آن بزرگوار بهره‌های فراوان گرفت.


در همانجا بود که او تصمیم گرفت تا کتاب «الجعفریات» را روایت کند که بیشتر روایات آن را از طریق موسی بن اسماعیل از اجداد طاهرینش روایت می‌کند.
این کتاب بعدها به عنوان یکی از اصول روایی چهارصدگانه و معتبر شیعه به شمار آمد و روایات آن مورد توجه علما و فقهای شیعه قرار گرفت.




۴.۱ - علامه حلی و نجاشی

علامه حلی در کتاب خلاصه و نجاشی در کتاب رجال خود درباره او می‌گویند: «محمد بن محمد بن اشعث اهل کوفه و شخصیتی مورد اطمینان و شیعه می‌باشد. وی به مصر رفته و در آنجا زندگی می‌کرد.»

۴.۲ - میرزا عبدالله اصفهانی افندی

صاحب ریاض العلما درباره او می‌گوید: «ابو علی، محمد بن اشعث کندی کوفی از قدمای اصحاب و از راویان شیعه است و کتاب روایة الابناء عن الآباء من آل الرسول صلی‌الله‌علیه‌وآله را روایت می‌کند.» ظاهرا این کتاب همان کتاب الجعفریات باشد.

۴.۳ - علمای اهل تسنن

ابن عدی درباره او می‌گوید: «من در مصر از او روایت می‌نوشتم. شدت تشیعش موجب گشت تا کتابی را برای ما بیرون بیاورد که شامل هزار حدیث بود و ادعا می‌کرد که آنها را از موسی بن اسماعیل بن موسی بن جعفر روایت می‌کند و آنها هم از پدران خود روایت کرده‌اند...»


وی علاوه بر موسی بن اسماعیل بن موسی بن جعفر علیهماالسلام از محضر شخصیت‌های دیگری نیز بهره برده، مانند: مؤمل بن وهاب، علی بن زید فرایضی، هارون بن سعید ایلی، ابو یحیی محمد بن برید مقری، محمد بن خلف بن عمر، محمد بن عویر ایلی، اسماعیل بن اسحاق بن سهل اموی و موسی بن ابراهیم بن موسی بن جعفر علیهماالسلام.


شخصیت‌های فراوانی از او بهره برده‌اند از جمله: ابو محمد سهل بن احمد بن عبدالله بن سهل دیباجی، ابوالفضل شیبانی، ابو الحسن علی بن جعفر بن حماد، عبدالله بن مفضل بن محمد بن هلال، ابراهیم بن محمد بن محمد بن عبدالله قرشی، ابو محمد عبدالله بن محمد بن عبدالله بن عثمان معروف به ابن السقاء، ابوالحسن محمد بن داود بن سلیمان کاتب و...


وی غیر از کتاب جعفریات بنابر نقل نجاشی کتاب دیگری نیز در احکام حج دارد که به دست ما نرسیده است. تنها اثر موجود از او کتاب «الجعفریات» است که در این برنامه آن را مشاهده می‌نمایید.


الجعفریات


نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






جعبه ابزار