• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اجل (مفردات قران)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: اجل (مقالات مرتبط).

اجل (به فتح الف و جیم) از مفردات نهج البلاغه، به معنای مدّت و زمان مشخص و گاهی نیز بر (وزن عقل)، به‌معنای علّت و جهت آمده است. در بیان امیرالمؤمنین (علیه‌السلام)، به همین معانی بکار رفته است.



اجل (به فتح الف و جیم) به معنای مدّت معیّن و آخر مدّت آمده است. راغب گوید: اجل مدّتی است که برای چیزی معیّن شود، اجل انسان مدت حیات اوست. همچنین به‌معنای (آخر مدت) نیز گفته شده است.


امام علی (صلوات‌الله‌علیه) دربارۀ خدا می‌فرماید: الذی لیس لصفته حدّ محدود و لا نعت موجود و لا وقت معدود و لا اجل ممدود؛ خدایی که برای وصف او نه حدی معین و نه نعتی موجود و نه وقتی شمرده شده و نه مدتی کشیده شده‌ای وجود دارد.» و این بیان نورانی از آن حضرت (علیه‌السلام) «و کان رسول الله اذا احّمر الباس و احجم الناس قدّم اهل بیته... لکن آجالهم عجّلت و منیّته اجلّت» مراد از ضمیر «آجالهم» عبیدة بن حارث، و حمزة و جعفر بن ابی طالب است، و ضمیر «منیّته» به خود حضرت علی (علیه‌السلام) راجع است، یعنی چون جنگ شدت می‌یافت و مردم ساکت می‌شدند، رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) اهل بیت خویش را در جنگ مقدم می‌کرد... اما اجل و شهادت آن‌ها به زودی رسید، ولی مرگ من وقت‌دار شد و به تاخیر افتاد. در جملۀ «کفی بالاجل حارسا» مراد مدت عمر انسان و رسیدن به آخر است.


اجل گاهی (بر وزن عقل) عبارت است از علت و جهت چیزی یا کاری؛ که فقط دوبار در «نهج البلاغه» آمده است. یکی در خطبۀ ۲۱۰، و دیگری دربارۀ گناهکار فرموده: «یکره الموت لکثرة ذنوبه و یقیم علی ما یکره الموت من اجله»، منظور از «ما» گناه است. یعنی به علت کثرت گناهان از مرگ می‌ترسد، و به گناهی که به سبب آن از مرگ کراهت دارد ادامه می‌دهد.


۱. راغب اصفهاني، المفردات في غريب القرآن، ص۶۵.    
۲. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۳۹، خطبه۱.    
۳. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۳۶۸-۳۶۹، نامه۹.    
۴. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۵۲۹، حکمت۳۰۶.    
۵. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۳۲۷، خطبه۲۱۰.    
۶. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۴۹۸، حکمت۱۵۰.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، «مفردات نهج البلاغه»، ص۲۶-۲۷.    






جعبه ابزار