• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ارزش جوانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دوران جوانی یکی از با ارزش‌ترین، متنوع‌ترین و پیچیده‌ترین چشم‌انداز‌های زندگی است. ایام جوانی دوران درخشندگی و فروغ شور و هیجان، سرور و شادی و نشاط و امید و دوران قوّت و قدرت و کار و کوشش است.



هر چند جوان در اول راه، بی تجربه و به دنبال هویت گم شده خویش است؛ اما اگر به نیروها و استعدادهای فطری با ارزش خود توجه کرده و به خویشتن دست یابد و از این فرصت طلایی استفاده کند، پایه‌های زندگی خویش را استحکام بخشیده و به خوشبختی و کمال دست می‌یابد.


پس به شما جوانان عزیز توصیه می‌کنیم، تا این فرصت گران بها از دست نرفته به نکات زیر توجه کنید:

۲.۱ - قدر و قیمت خود را بدانید

قدر و قیمت خود را بدانید: ارزش جوانی نسبت به سایر زندگی به حدی است که اولیای گرامی اسلام، آن را هم ردیف ارزش سلامتی و تندرستی نسبت به ضعف و بیماری معرفی کرده‌اند. امام علی (علیه‌السلام) می‌فرماید: «دو چیز است که قدر و قیمتش را نمی‌شناسد مگر کسی که آن دو را از دست داده باشد، یکی «جوانی» و دیگری «تندرستی و عافیت». »

۲.۲ - جوانی دوره حق پذیری

جوانی دوران حق پذیری و هدایت پذیری: امام صادق (علیه‌السلام) در دلیل معطوف کردن توجه تبلیغی به نسل جوان می‌فرماید: «جوانان زودتر حق را می‌پذیرند و سریع‌تر به هر خیر و صلاحی می‌گرایند. »

۲.۳ - حفظ فطرت پاک جوانی

جوانی دوران فطرت پاک، لطافت روح و بیداری احساس مذهبی: سیاهی گناه، خطا، کینه و حسد روح جوان را در بر نگرفته و فطرت پاکش دست نخورده است و کشش‌های معنوی او را به سوی پاکی و تعالی سوق می‌دهد؛ جوانانی که از نیرو‌های شهوانی خود شکایت می‌کنند و خود را در برابر این تمایلات تحریکی ضربه پذیری پندارند، بدانند که در مقابل آن علاوه بر نیروی جسمی و روحی قوی، یک نیروی فطری قوی معنوی در وجود شان هست که می‌توانند با بیدار نگه داشتن آن به مقابله با شهوات غریزی خود بپردازند.

۲.۴ - دوران تربیت پذیری

جوانی دوران تربیت پذیری و رشد و تعالی: جوان دارای سلامتی فکر و روح می‌باشد و از چنان آمادگی ذهنی برخوردار است که چون زمین حاصلخیز خالی مستعد پرورش و رویاندن هر بذری است که در آن کاشته می‌شود. امام علی (علیه‌السلام) می‌فرماید: «دل جوان نوخاسته مانند زمین آماده ایست که از هر سبزه و گیاه خالی است، هر بذری که در آن افشانده شود، می‌پذیرد و در خود می‌پرورد.

۲.۵ - استفاده از قدرت جوانی

جوانی دوره توانمندی و تلاش: مهم‌ترین نیروی انسانی هر جامعه‌ای را در نسل جوان آن می‌توان یافت قدرت و نیروی جوانی است که می‌تواند بر مشکلات زندگی فایق آید و راه حلی سخت و ناهموار را به آسانی بپیماید. به همین دلیل است که دنیای امروز، جوانان را در کلیه شئون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، صنعتی و. . . . مورد توجه ویژه قرار می‌دهد.

۲.۶ - استفاده از عزت و کرامت نفس

جوان و عزت نفس: ایام جوانی، دوران شکفتگی شرافت دوستی و عزّت خواهی است که یکی از ارکان اساسی سعادت بشری می‌باشد. اگر جوانان بتوانند آن تمایل عالی فطری را همواره در نهاد خود زنده و حاکم نگه دارند و خود را از ذلّت و تحقیری حفظ کنند، زمینه خوشبختی و کامیابی دائمی خویش را فراهم می‌کنند. جوانان با عزت و کرامت نفس خود را از پستی گناه و شهوت به دور می‌دارند. امام علی (علیه‌السلام) می‌فرماید: «کسی که برای خود شخصیت قایل است و عزت و کرامت نفس دارد، تمایلات پست جوانی و شهوات در پیش او خوار و ذلیل است.»

۲.۷ - میل جوان به عدالت‌خواهی

جوان و آزادگی، عدالت خواهی و میل به استقلال و شخصیت: انسان در ایام جوانی دیگر نمی‌خواهد طفیلی دیگران باشد و می‌خواهد یک فرد مستقل، آزاد و اثرگذار باشد. اگر این میل و احساس فطری جوانی به صورت صحیح هدایت و رهبری شود، نمی‌تواند در برابر ظلم و بی عدالتی‌ها تحمل کند و به فعالیت و مجاهده برای برقراری عدالت می‌پردازد و در پی کسب هویت و شخصیت خویش از الگوهای مثبت و الهی تقلید می‌کند.

۲.۸ - حفظ پاکی عشق و محبت

جوانی دوران عشق و محبت: روح جوان لبریز از امید و آرزو و سرشار از عشق و محبّت است. دوستی‌ها در این دوران بر پایه محبت و عشق پاک صورت می‌گیرد. این دوستی‌های سالم جوانان در آستانه زندگی اجتماعی، تقویت کننده شخصیت و فعلیت رساننده استعداد‌های اجتماعی آنان است. این گرایش اگر پاکی خود را از دست ندهد، این ارزش فوق العاده را دارد که اولین احساسات واقعی نوع دوستی را در انسان به وجود آورد و از جوان فردی فداکار، ایثارگر و عاشق الهی بار بیاورد.

۲.۹ - طراوت و زیبایی جوانی

جوانی ایام طراوت و زیبایی، با فرا رسیدن دوران جوانی، نه تنها بدن نیرومند و قوی می‌گردد و عواطف و احساسات شکفته می‌شوند، بلکه فرد زیبا و با طراوت می‌شود. جمال رخسار و نشاط و شادابی چهره، یکی از عوامل جاذبه میان فردی و محبوبیت اجتماعی و رمز نفوذ در دل دیگران می‌باشد.

۲.۱۰ - ایمان جوانی

جوان مومن محبوب‌ترین آفریده: پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) می‌فرماید: «محبوب‌ترین آفریده‌ها نزد خداوند، جوان نورس و خوش سیمایی است که جوانی و زیبایی خود را در راه خدا و فرمانبری او خرج کند. این کسی است که خداوند به او بر فرشتگان فخر می‌کند و می‌گوید: این به راستی بنده من است. »


۱ـ محمد جواد رودگر، جوان، تهران، موسسه فرهنگی دانش و‌اندیشه معاصر، ۱۳۸۲.
۲ـ محمد تقی فلسفی، جوان از نظر عقل و احساسات، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ۱۳۸۴.
۳ـ علی حسن زاده، جوانان از نگاه معصومان (علیهم‌السّلام)، قم، راه سبز، ۱۳۸۱.
۴ـ سید حمید فتاحی، با جوانان در ساحل خوشبختی، نشر الهادی، ۱۳۷۷.


۱. آمدی، عبد الواحد، غرر الحکم و دررالکلم، ج۱، ص۵۸.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، روضه کافی، قم، دار الکتب الاسلامیه، ۱۳۴۸، ص۹۳.    
۳. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، ص۳۹۳.    
۴. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، حکمت ۴۴۹.    
۵. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، دارالحدیث، ۱۴۱۶ ق، ج۵، ص۴۶۴.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله « ارزش جوانی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۹/۳۰.    



جعبه ابزار