• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ازدواج با مؤمنان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از مواردی که مایه رضایت خداوند و سعادت انسان است عمل به توصیه خدا در ازدواج با فرد مؤمن است.



«و لاتنکحوا المشرکـت حتی یؤمن و لامة مؤمنة خیر من مشرکة... و لاتنکحوا المشرکین حتی یؤمنوا و لعبد مؤمن خیر من مشرک... اولـئک یدعون الی النار و الله یدعوا الی الجنة...» «و با زنان مشرک ازدواج مکنید تا ایمان بیاورند قطعا کنیز با ایمان بهتر از زن مشرک است... و به مردان مشرک زن مدهید تا ایمان بیاورند قطعا برده با ایمان بهتر از مرد آزاد مشرک است... آنان (شما را) به سوی آتش فرا می‌خوانند و خدا به فرمان خود (شما را) به سوی بهشت و آمرزش می‌خواند و آیات خود را برای مردم روشن می‌گرداند باشد که متذکر شوند.»
" و لامة مؤمنة خیر من مشرکة و لو اعجبتکم" ظاهرا مراد از امه مؤمنه، کنیز باشد، که در مقابل حره (زن آزاد) است و مردم در روزگاری که برده داری معمول بود کنیزان را خوار می‌شمردند و از اینکه با آنها ازدواج کنند عارشان می‌آمد و اگر کسی این کار را می‌کرد سرزنشش می‌کردند، پس اینکه در آیه کنیز را مقید به مؤمنه کرد، ولی مشرکه را مقید به حریت نکرد، با اینکه گفتیم مردم کنیز را خوار می‌شمردند و از ازدواج با آنان احتراز داشتند، خود دلیل بر این است که می‌خواهد بفرماید: زن با ایمان هر چند که کنیز باشد بهتر است از زن مشرک، ولو آزاد باشد و دارای حسب و نسب و مال و سایر مزایایی باشد که عادتا خوشایند انسان است. " اولئک یدعون الی النار، و الله یدعوا الی الجنة و المغفرة باذنه... " این جمله اشاره است به حکمت تحریم آن دو قسم ازدواج، می‌فرماید، مشرکین از آنجا که اعتقاد به باطل دارند راه ضلالت را طی می‌کنند، قهرا ملکات رذیله که باعث جلوه یافتن کفر و فسوق در نظر آدمی است و انسان را از دیدن طریق حق و حقیقت کور می‌کند، در دلهاشان رسوخ می‌یابد، بطوری که گفتار و کردارشان دعوت به شرک می‌شود و به سوی هلاکت راهنمایی می‌کند و بالآخره آدمی را به آتش می‌کشاند.
پس مشرکین چه زن و چه مردشان به سوی آتش دعوت می‌کنند، ولی مؤمنین بر خلاف آن با سلوک راه ایمان و اتصافشان به لباس تقوا انسان را به زبان و عمل به سوی جنت و مغفرت می‌خوانند و به اذن خدا هم می‌خوانند، چون خدا اجازه شان داده که مردم را به سوی ایمان دعوت کنند و به رستگاری و صلاح که سرانجامش جنت و مغفرت است راه بنمایانند.


می‌فرماید: " با زنان مشرک و بت پرست ما دام که ایمان نیاورده‌اند ازدواج نکنید" (و لا تنکحوا المشرکات حتی یؤمن).
سپس در یک مقایسه، می‌افزاید: " کنیز با ایمان از زن آزاد بت پرست بهتر است، هر چند زیبایی او شما را به اعجاب وادارد" (و لامة مؤمنة خیر من مشرکة و لو اعجبتکم).
سپس به بخش دیگری از این حکم پرداخته، می‌فرماید: " دختران خود را نیز به مردان بت پرست مادامی که ایمان نیاورده‌اند ندهید (هر چند ناچار شوید آنها را به همسری غلامان با ایمان در آورید زیرا) یک غلام با ایمان از یک مرد آزاد بت پرست بهتر است، هر چند (مال و موقعیت و زیبایی او) شما را به اعجاب آورد" (و لا تنکحوا المشرکین حتی یؤمنوا و لعبد مؤمن خیر من مشرک و لو اعجبکم). بنا بر این همان گونه که از ازدواج مردان مؤمن با زنان مشرک و بت پرست نهی شده، ازدواج مردان مشرک با زنان مؤمن نیز ممنوع است حتی غلامان با ایمان بر آنها ترجیح و اولویت دارند.
در پایان آیه نیز دلیل این حکم الهی را برای به کار انداختن اندیشه‌ها بیان می‌کند، می‌فرماید: " آنها (یعنی مشرکان) به سوی آتش دعوت می‌کنند، در حالی که خدا (مؤمنانی که مطیع فرمان او هستند) به فرمانش دعوت به بهشت و آمرزش می‌کند" (اولئک یدعون الی النار و الله یدعوا الی الجنة و المغفرة باذنه).


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۲۱.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۲۲۱.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۲۲۱.    
۴. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۲، ص۳۰۷.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۲۱.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۲۲۱.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۲۲۱.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۲۲۱.    
۹. تفسیر نمونه، آیت‌الله مکارم شیرازی، ج۲، ص۱۳۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «ازدواج با مؤمنان».    



جعبه ابزار