• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استمرار تقوا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



استمرار تقوا و تقواپیشگی از سوی اهل ایمان لازم و ضروری می‌باشد.



استمرار تقوا، از سوی اهل ایمان لازم است:
لیس علی الذین ءامنوا وعملوا الصــلحـت جناح فیما طعموا اذا ما اتقوا وءامنوا وعملوا الصــلحـت ثم اتقوا وءامنوا ثم اتقوا واحسنوا والله یحب المحسنین.
بر کسانی که ایمان آورده و اعمال صالح انجام داده‌اند، گناهی در آنچه خورده‌اند نیست (و نسبت به نوشیدن شراب، قبل از نزول حکم تحریم، مجازات نمی‌شوند) اگر تقوا پیشه کنند، و ایمان بیاورند، و اعمال صالح انجام دهند سپس تقوا پیشه کنند و ایمان آورند سپس تقوا پیشه کنند و نیکی نمایند. و خداوند، نیکوکاران را دوست می‌دارد.
الذین ءامنوا وکانوا یتقون.
همانها که ایمان آوردند، و (از مخالفت فرمان خدا) پرهیز می‌کردند.
در این آیات، «کانوا یتقون» آمده که ماضی استمراری است.
ولاجر الاخرة خیر للذین ءامنوا وکانوا یتقون.
(اما) پاداش آخرت، برای کسانی که ایمان آورده و پرهیزگاری داشتند، بهتر است!
وانجینا الذین ءامنوا وکانوا یتقون.
و کسانی را که ایمان آورده و تقوا پیشه کرده بودند نجات دادیم!
و نجینا الذین ءامنوا و کانوا یتقون.
و کسانی را که ایمان آوردند و پرهیزگار بودند نجات بخشیدیم!


در اینکه منظور از اولیاء خدا چه کسانی است در میان مفسران گفتگو است ولی آیه دوم مطلب را روشن ساخته و به گفتگوها پایان می‌دهد و می‌گوید: آنها کسانی هستند که ایمان آورده‌اند و به طور مداوم تقوا و پرهیزکاری را پیشه خود ساخته‌اند (الذین آمنوا و کانوا یتقون).
جالب اینکه ایمان را به صورت فعل ماضی مطلق آورده و تقوا را به صورت ماضی استمراری اشاره به اینکه ایمان آنها به سر حد کمال رسیده ولی مساله تقوا که در عمل روزمره منعکس می‌شود و هر روز و هر ساعت کار تازه‌ای می‌طلبد و جنبه تدریجی دارد برای آنها به صورت یک برنامه و وظیفه دائمی در آمده است. آری اینها هستند که با داشتن این دو رکن اساسی دین و شخصیت چنان آرامشی در درون جان خود احساس می‌کنند که هیچیک از طوفانهای زندگی آنها را تکان نمی‌دهد بلکه به مضمون، المؤمن کالجبل الراسخ لا تحرکه العواصف: همچون کوه در برابر تند باد حوادث استقامت به خرج می‌دهند.
آیه مورد بحث مؤمنین ولی خدا را چنین معرفی کرده: الذین آمنوا و کانوا یتقون، تازه به صرف داشتن ایمان و تقوا معرفی نکرده بلکه با آوردن کلمه: کانوا، فهمانده که اولیای خدا قبل از ایمان آوردن تقوایی مستمر داشته‌اند، فرموده: الذین آمنوا، و سپس بر این جمله عطف کرده که: و کانوا یتقون، و با آوردن این جمله می‌فهماند که اولیای خدا قبل از تحقق این ایمان از آنان، دائما تقوا داشته‌اند، و معلوم است که ایمان ابتدایی مسبوق به تقوا نیست، بلکه ایمان و تقوا در افراد معمولی متقاربند و با هم پیدا می‌شوند، و یا بر عکس اولیای خدا اول ایمان در آنان پیدا می‌شود، بعدا به تدریج دارای تقوا می‌گردند، آن هم تقوای مستمر و دائمی.


۱. مائده/سوره۵، آیه۹۳.    
۲. یونس/سوره۱۰، آیه۶۳.    
۳. یوسف/سوره۱۲، آیه۵۷.    
۴. نمل/سوره۲۷، آیه۵۳.    
۵. فصلت/سوره۴۱، آیه۱۸.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۳۳۶.    
۷. علامه طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه المیزان، ج۱۰، ص۱۳۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «استمرار تقوا».    



جعبه ابزار