• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اسوه (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اسوه یکی از مفردات نهج البلاغه به معنای سرمشق و مقتدا می‌باشد.



این کلمه عبارت است از سر مشق و مقتدا. و به معنای برابری در لغت آمده است: «الاسوة: القدوة» و نیز آمده «تاسی به: اقتدی» در رابطه به تبعیت از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) فرموده: «فتاسّ بنبیّک الاطیب الاطهر (صلّی‌اللّه‌علیه‌وآله) فان فیه اسوة لمن تاسّی؛ به پیامبر اطیب و اطهر خودت تاسّی کن که در او برای هر پیروی کننده سر مشقی هست.»


و نیز به معنی برابری آید. گویند: «آسیته بنفسی: سوّیته» آن حضرت به سهل بن حنیف عامل مدینه در رابطه با گریختن عدّه‌ای به سوی معاویه نوشت: «... و علموا انّ الناس عندنا فی الحّق اسوة فهربوا الی الاثرة فبعدا لهم؛ آن‌ها دانستند که مردم در نزد مادر حق برابرند لذا به طرف استبداد و اختصاص دنیا به خود، فرار کردند، دور باشند از رحمت حق.» و آنگاه که طلحه و زبیر از آن حضرت در رابطه با مساوات انتقاد کردند فرمود: «و اما ما ذکرتما من امر الاسوة فان ذلک امر لم احکم انا فیه برایی... بل وجدت انا و انتما ما جاء به رسول اللّه صقد فرغ منه؛ آنچه درباره مساوات در میان مردم و عدم تبعیض گفتید: من در آن به رای خود نرفته‌ام بلکه در شریعت ثابت شده است...» و به محمد بن ابی بکر می‌نویسد: «و ابسط لهم وجهک و آس بینهم فی اللحظة و النظرة؛ با مردم مصر گشاده‌رو باش و میان آن‌ها در نیم نگاه و نگاه تمام برابری به وجود آور.»


۱. فارابی، أبو إبراهيم، معجم ديوان الأدب، تحقيق:دكتور أحمد مختار عمر، القاهره، مؤسسة دار الشعب للصحافة والطباعة والنشر،ج۴، ص۱۵۳، ۱۴۲۴.    
۲. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۲۲۷، خطبه۱۶۰.    
۳. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۴۶۱، نامه۷۰.    
۴. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۳۲۲، خطبه۲۰۵.    
۵. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۳۸۳، نامه۲۷.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، «مفردات نهج البلاغه»، ص۵۱.    


رده‌های این صفحه : مفردات نهج البلاغه




جعبه ابزار