• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اشتهای جهنم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله به بررسی آیه‌ای که مربوط به اشتهای جهنم برای جهنمیان هست می‌پردازیم.



یوم نقول لجهنم هل امتلات وتقول هل من مزید. «به خاطر بیاورید روزی را که به جهنم می‌گوئیم آیا پر شده‌ای؟ و او می‌گوید آیا افزون بر این هم وجود دارد؟!».

۱.۱ - هیبت جهنم

باید توجه داشت که طلب فزونی دلیل بر پر نشدن نمی‌باشد، زیرا (اولا) ممکن است ظرفی مثلا پر از غذا باشد باز هم کسی تمنا کند که روی آن انباشته شود و متراکم گردد، (ثانیا) این تقاضا ممکن است به معنی تقاضای تضییق مکان بر دوزخیان و مجازات دردناکتر باشد، یا تمنای وسعت یافتن و سپس نفرات بیشتری را به خود پذیرفتن. به هر حال این آیه به خوبی نشان می‌دهد که دوزخیان بسیارند و جهنم منظره هولناک و وحشتناکی دارد و تهدید الهی جدی است، و به گونه‌ای است که فکر درباره آن لرزه بر اندام هر انسانی می‌افکند و هشدار می‌دهد نکند یکی از آن نفرات تو باشی! و همین اندیشه می‌تواند او را در برابر گناهان بزرگ و کوچک کنترل کند.


در تفسیر قمی در ذیل آیه (یوم نقول لجهنم هل امتلات و نقول هل من مزید) می‌گوید: این استفهام از این جهت شده که خدای تعالی وعده داده بود جهنم را پر کند و جهنم مالامال آتش شود. از او می‌پرسد آیا پر شده‌ای؟ او می‌پرسد: مگر باز هم هست؟ و منظورش این است که دیگر جای خالی ندارم.


۱. ق/سوره۵۰، آیه۳۰.    
۲. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۲، ص۲۷۵.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، سید محمد حسین طباطبائی، ج۱۸، ص۵۳۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اشتهای جهنم».    



جعبه ابزار