• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اعادة اکتشاف ابن النفیس (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اعادة اکتشاف ابن النفیس (کتاب)
معرفی اجمالی
«اعادة اکتشاف ابن النفیس»، به زبان عربی، اثر دکتر یوسف زیدان، در مورد نوآوری‌های پزشکی ابن نفیس است و به بررسی زندگانی او اختصاص دارد.
مؤلف در مقدمه می‌گوید: «نزدیک بیست سال، به ابن نفیس و آثار خطی او مشغول بودم و دائم در پی جمع آوری مخطوطات آثار از گوشه و کنار دنیا بودم تا اینکه ده‌ها نسخه خطی از آثار او در پیش من جمع شد و از این میان، چهار اثر او را نیز منتشر نمودم» (اعادة اکتشاف ابن النفیس، ص۶- ۷).
وی در ادامه می‌گوید: «در این میان دائما در این فکر بودم که نوشتاری مفصل پیرامون علاء الدین قرشی بنویسم و از زندگی و آثار او و از آنچه در طول این مدت آموخته بودم بنویسم؛ بنابراین، این اثر، خلاصه‌ای است از آنچه مد نظرم بود» (همان، ص۷).
تدوین این اثر، در سال ۱۹۹۹ م، به پایان رسیده است.
ساختار
این اثر، دارای مقدمه، هفت فصل و یک ملحق است.
گزارش محتوا
در فصول هفت گانه کتاب، به مباحثی از قبیل «ملاحظه‌ای در مورد زمان ملقب شدن ابن نفیس به این لقب و تحقیقی در باره کنیه وی»، «نقد و بررسی اوفی التراجم (کتب تراجمی که اخبار و احوال و سیره و سایر امور مربوط به مترجم له را به طور کامل به بحث گذارده است) و مناقشاتی پیرامون آنچه ابن فضل الله عمری در کتاب «مسالک الابصار» ذکر کرده است»، «تجدید نظر در مورد ابن نفیس با مراجعات متعدد به آثار خطی و چاپی وی و تصویب شماری از مباحث مربوط به او و اینکه آیا کنیه پدر او ابی حزم بوده یا ابی حرم، آیا وی نزد دخوار دانش آموخته است و آیا وی ازدواج کرده است؟»، «مطالبی پیرامون آثار ابن نفیس»، «ویژگی‌های روش علمی ابن نفیس و اینکه وی چگونه توانست به آن همه اکتشاف علمی دست پیدا کند»، «اهتمام سترگ ابن نفیس به امر تصنیف و تبویب» و «کوشش‌های ابن نفیس در علم منطق» پرداخته شده است.
در ملحق این اثر، عکس‌هایی از نسخ خطی آثار ابن نفیس آورده شده است.
دکتر یوسف زیدان، از جمله کسانی است که ده‌ها سال به مطالعه و تحقیق آثار ابن نفیس اشتغال دارد؛ ازاین رو، شایسته است برای شناسایی ابن نفیس، به نوشته‌های او مراجعه شود. کتاب «اعادة اکتشاف ابن النفیس»، خلاصه‌ای از اندوخته‌های دکتر یوسف زیدان پیرامون ابن نفیس است که هم نگاشته‌ای ارزنده پیرامون زندگی و آثار ابن نفیس است و هم الگویی است برای کسانی که قصد مطالعات تاریخی پیرامون شخصیت‌های ممتاز را دارند.
وضعیت کتاب
این اثر در سال ۲۰۰۸ م، توسط مؤسسه چاپ و نشر نهضة مصر، در ۱۹۶ صفحه، چاپ و منتشر شده است. فهرست مصادر و مراجع خطی و چاپی و نیز فهرست موضوعات کتاب در آخر آن ذکر شده است.

فهرست مندرجات

۱ - پانویس
۲ - منبع





نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار