• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اعلامیه مربوط به آماده سازی جوامع برای زندگی در صلح

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اعلامیه مربوط به آماده سازی جوامع برای زندگی در صلح در سال ۱۹۷۶ کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد در قطع نامه خود، حق زندگی در صلح را مورد شناسایی قرار داد و حدود دو سال بعد، مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز در راستای حمایت از صلح اعلامیه مذبور را در ۱۵ دسامبر ۱۹۷۸ طی قطع نامه به تصویب رساند، و این سند از یک مقدمه و سه قسمت تشکیل یافته که مفاد آن به اختصار در قالب زیر ارایه می‌گردد.



پس از آن که حفظ صلح به عنوان یکی از اهداف و اصول ملل متحد در منشور سازمان ملل متحد (۱۹۴۵)
[۱] . United Nations Charter (UNC)، signed on ۲۶ June ۱۹۹۵، Entered into Force on ۲۴ October ۱۹۴۵، Art. ۱ (۱) and Art. ۲ (۳.
مورد شناسایی قرار گرفت و اسناد مهمی چون اعلامیه جهانی حقوق بشر (۱۹۴۸)،
[۲] . Universal Declaration on Human Rights (UDHR) ۱۹۴۸، UN. Doc. A/ ۸۱۰، ۱۰ December ۱۹۴۸.
میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (۱۹۶۶)
[۳] . International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) ۱۹۶۶، UN. Doc. A/۶۳۱۶ (۱۹۶۶.
و میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (۱۹۶۶)
[۴] .International Covenant on Economic، Social and Cultural Rights (ICESCR)UN، G A Res. No ۲۲۰۰A (XXI) of ۱۶ Dec ۱۹۶۶
نیز در مقدمه خود این هدف را مورد تاکید قرار داده‌اند، در سال ۱۹۷۶ کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد در قطع نامه خود، حق زندگی در صلح
[۵] . The Right to live in Peace.
را مورد شناسایی قرار داد.
[۶] . UN Commission on Human Rights، Res. No. ۵ (۱۹۷۶.
حدود دو سال بعد، مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز در راستای حمایت از صلح، «اعلامیه مربوط به آماده سازی جوامع برای زندگی در صلح» را در ۱۵ دسامبر ۱۹۷۸ طی قطع نامه شماره ۷۳/۳۳ به تصویب رساند.
[۷] . Declaration on the Preparation of Societies for Life in Peace



این سند از یک مقدمه و سه قسمت تشکیل یافته که مفاد آن به اختصار در قالب زیر ارایه می‌گردد.

۲.۱ - مقدمه اعلامیه

در مقدمه نسبتا طولانی سند حاضر با اشاره به عزم ملل برای نجات نسل‌های بعدی از بلایای جنگ و حفظ صلح و امنیت بین المللی در منشور ملل متحد و با تاکید بر قطع نامه شماره (۱) ۹۵ مجمع عمومی در ۱۱ دسامبر ۱۹۴۶ که در آن برنامه ریزی، آماده سازی، شروع یا به راه‌انداختن جنگ یا تجاوز به عنوان جرایم علیه صلح
[۸] . Crimes Against Peace.
محسوب شده و این که مطابق «اعلامیه اصول حقوق بین الملل درباره روابط دوستانه و همکاری میان کشورها مطابق منشور سازمان ملل متحد (۱۹۷۰) »
[۹] . the Declaration of Principles of International Law concerning Friendly Relations and Co-operation among States in accordance with the Charter of the United Nations، of ۲۴ October ۱۹۷۰، Resolution ۲۶۲۵ (۳۳/۷۳.
و تعریف «تجاوز»
[۱۰] . Aggression.
در قطع نامه (XXIX) ۳۳۱۴ چهارده دسامبر ۱۹۷۴، هرگونه تجاوز جنگی، جنایت علیه صلح محسوب می‌گردد، بر حق افراد،
[۱۱] . Right of Individuals.
دولت‌ها و انسان‌ها بر زندگی در صلح تاکید نموده است.
همچنین این نکته را مورد شناسایی قرار می‌دهد که صلح میان ملت‌ها برترین ارزش بشری محسوب می‌شود که باید بالاترین احترام را در اصول سیاسی، اجتماعی و نهضت‌های مذهبی داشته باشد. همچنین در مقدمه اعلامیه حاضر به نقش اساسی دولت‌ها و سازمان‌های دولتی و غیر دولتی ملی و بین المللی و رسانه‌های جمعی و... در ترویج آرمان‌های صلح و تفاهم میان ملت‌ها توجه داده شده و بیشترین نگرانی‌ها از مسابقه تسلیحاتی، به ویژه در زمینه هسته‌ای و توسعه انواع جدید سلاح‌ها و تهدید صلح جهانی ابراز شده است. همچنین به تعدادی از اقدامات بین المللی در راستای تقویت امنیت بین المللی نیز اشاره گردیده است.
[۱۲] . the Final Document of the Tenth Special Session of the General Assembly، Resolution S-۱۰/۲.
[۱۳] the Declaration on the Granting of Independence to Colonial Countries and Peoples، of ۱۴ December ۱۹۶۰، Resolution ۱۵۱۴ (XV.
[۱۴] the Declaration on the Strengthening of International Security، of ۱۶ December ۱۹۷۰، Resolution ۲۷۳۴ (XXV.
[۱۵] the Declaration on the Deepening and Consolidation of International Détente، of ۱۹ December ۱۹۷۷، Resolution ۳۲/۱۵۵.


۲.۲ - شناسایی حق زندگی در صلح

در قسمت اول اعلامیه حاضر، به طور رسمی از تمامی دولت‌ها درخواست شده تا فعالیت‌های خود را با شناسایی اهمیت والا و ضرورت برقراری، حفظ و تقویت صلح عادلانه و پایدار برای نسل‌های حال و آینده و به ویژه اصول مقرر در این اعلامیه سامان دهی و اداره نمایند. بر این اساس نخستین اصلی که در ماده یک اعلامیه مقرر شده، شناسایی حق زندگی در صلح است. این ماده مقرر نموده؛ هر ملت و هر فرد انسانی، صرف نظر از نژاد، وجدان و اعتقاد، زبان یا جنسیت، حق ذاتی به زندگی در صلح
[۱۶] . The Inherent Right to Life in Peace.
دارد.

۲.۳ - معرفی جرایم علیه صلح

در ماده ۲ اعلامیه، تجاوز جنگی، برنامه ریزی، آماده سازی یا شروع به جنگ را به عنوان جرایم علیه صلح که به وسیله حقوق بین الملل ممنوع شده‌اند، معرفی نموده است و در ماده ۳ نیز به ممنوعیت تبلیغ برای جنگ و هرگونه تجاوز مطابق اهداف و اصول ملل متحد اشاره کرده است.
لازم به ذکر است که بر ممنوعیت تبلیغ برای جنگ در بند ۱ ماده ۲۰ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (۱۹۶۶) تصریح شده است.

۲.۴ - تعهدات دولت‌ها در برقراری صلح

مواد چهارم تا هشتم از قسمت اول اعلامیه حاضر مشتمل بر اصولی است که به تعهد دولت‌ها و اقداماتی که آنها باید در راستای برقراری و حفظ صلح انجام دهند پرداخته است. به این ترتیب ماده ۴ به این امر پرداخته که هر دولتی باید با روح دوستی و حسن همجواری و روابطش را سامان دهی نماید و باید همکاری‌های همه جانبه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خود با دیگر دولت‌ها را به گونه‌ای مفید و منصفانه برقرار نماید که که مجموعه آن اقدامات منجر به همکاری‌های مشترک در صلح و درک متقابل و احترام به تنوع ملت‌ها و پیشبرد آرمان صلح، انسان گرایی.
[۱۷] . Humanism.
و آزادی گردد.
ماده پنج نیز تعهد هر دولت در احترام به حق تمامی ملت‌ها در تعیین سرنوشت.
[۱۸] . Self – Determination.
استقلال، برابری، حاکمیت، تمامیت ارضی دولت‌ها، مصونیت آنها از تعرض از جمله حق تعیین راهکارهای توسعه بدون هرگونه مداخله را مطرح ساخته که مجموعه این اقدامات در برقراری و حفظ صلح نقش مؤثری ایفا می‌نماید.
در ادامه، ماده ۶ نیز پایان دادن به تهدیدهای ذاتی در مسابقه تسلیحاتی و همچنین تلاش برای خلع سلاح عمومی و نظارت مؤثر بین المللی بر اساس اصول سازمان ملل متحد و معاهده‌های بین المللی را ابزاری اساسی برای حفظ صلح به شمار آورده است.
ماده هفت نیز تعهد دولت‌ها به نفی و منع تمامی اشکال و رویه‌های استعمار گرایی و همچنین نژاد پرستی، تبعیض نژادی و آپارتاید از آن جهت که مغایر با حق ملت‌ها بر تعیین سرنوشت و دیگر حقوق بشر و آزادی‌های اساسی هستند را خاطر نشان نموده است. اعمال این تعهد دولت‌ها نیز نقش مهمی در حفظ صلح ایفا می‌نماید.
همچنین ماده ۸ نیز تعهد دولت‌ها به نفی و منع حمایت از تنفر و تعصب (تبعیض) علیه دیگر ملت‌ها را به عنوان اعمالی که مغایر اصول همزیستی مسالمت آمیز و روابط دوستانه هستند، مطرح کرده است.

۲.۵ - توصیه‌هایی درباره اجرای اعلامیه

قسمت دوم اعلامیه که شامل دو بند می‌شود، تمامی دولت‌ها را جهت اجرای اصول مندرج در بالا فراخوانده و از آنها خواسته تا به طور مداوم و با جدیت و با مد نظر قرار دادن حقوق اساسی و نقش خانواده، نهاد‌ها و سازمان‌های مربوطه، اطمینان حاصل نمایند که سیاست‌های مربوط به اجرای اعلامیه حاضر را از طریق فرآیند‌های آموزشی، رسانه‌ای و... برای زندگی در صلح تمامی جوامع و به ویژه نسل جوان و از بین بردن تحریک به تنفر نژادی، ملی یا دیگر تبعیض‌ها، بی عدالتی یا طرفداری از خشونت و جنگ، به عمل می‌آورند. (بندA). همچنین دولت‌ها باید برای توسعه اشکال مختلف همکاری‌های دو یا چند جانبه با سازمان‌های بین المللی دولتی و غیر دولتی، به منظور ارتقای آماده سازی جوامع برای زندگی در صلح و به ویژه تبادل تجربه‌ها در این ارتباط، اقدام نمایند. (بندB).
قسمت سوم اعلامیه نیز طی۳ بند تدوین یافته، در بند ۱ به سازمان‌های دولتی و غیر دولتی، توصیه نموده تا اقدامات مناسب را در اجرای اعلامیه حاضر به عمل آورند. در بند ۲ نیز از دولت‌هایی که اصول مندرج در این اعلامیه را به طور کامل اجرا می‌نماید، خواسته تا اقداماتشان را هماهنگ با سازمان ملل و نمایندگی‌های ویژه آن و دیگر سازمان‌های ملی و بین المللی دولتی و غیر دولتی به عمل آورند. در بند ۳ نیز از دبیر کل سازمان ملل خواسته شده تا گزارشی از پیشرفت‌های اجرای اعلامیه حاضر را تهیه و به مجمع عمومی ارایه نماید و گزارش اولیه در این خصوص نباید دیرتر از جلسه سی و ششم این مجمع ارایه گردد.


این اعلامیه به اعتبار قلمرو شمول و مرجع تصویب آن، دارای گسترده‌ترین دایره شمول یعنی سطح بین المللی می‌باشد و مرجع تصویب آن نیز سازمانی بین المللی است، بنابراین از این حیث سند حاضر در زمره اسناد بین المللی طبقه بندی می‌شود. همچنین به اعتبار افراد و ملت‌های تحت شمول نیز، اعلامیه شامل تمامی ملت‌ها و افراد بدون هرگونه تمایزی می‌شود و از این لحاظ در شمار اسناد عام حقوق بشری گنجانده می‌شود، ولی با توجه به این که از حیث موضوعی، سند حاضر صرفا به حمایت از حق زندگی در صلح پرداخته و سایر حقوق و آزادی‌های اساسی در آن درج نشده است، می‌توان آن را در زمره اسناد خاص حقوق بشری که موضوع خاصی را تحت حمایت قرار داده‌اند نیز دسته بندی نمود.
[۱۹] برای توضیح بیشتر به مقاله «اسناد بین المللی حقوق بشر» نوشته محمد ابراهیمی منعکس در نشانی زیر مراجعه نمایید: اسناد بین المللی حقوق بشر International Instrument of Human Rights.


۳.۱ - ماهیت اعلامیه‌ای بودن سند

سند حاضر دارای ماهیت اعلامیه‌ای بوده که از این حیث هیچ گونه الزام قانونی و حقوقی برای دولت‌ها ایجاد نمی‌نماید و صرفا دارای ارزش اخلاقی و سیاسی بوده و اجرای مفاد آن، بستگی به شرایط و وضعیت‌های دولت‌ها دارد. اثر ویژه‌ای که تصویب این اعلامیه‌ها دارند، آن است که می‌توانند در شکل گیری قواعد عرفی بین المللی نقش مثبت ایفا نمایند و همچنین به ترویج هنجارهای حقوق بشری کمک مؤثری نمایند.
[۲۰] برای توضیح بیشتر به مقاله «اعلامیه» نوشته محمد ابراهیمی منعکس در نشانی زیر مراجعه نمایید: اعلامیه Declaration.
البته تمامی این امور در جایی مطرح است که حق بر صلح را به عنوان حق بشری بدانیم.

۳.۲ - تآکید در حق ملت‌ها بر صلح

نکته در خور توجه این که در اعلامیه حاضر، حق زندگی در صلح برای افراد، دولت‌ها و ملت‌ها مورد شناسایی قرار گرفته است، ولی در «اعلامیه مربوط به حق ملت‌ها بر صلح» که در سال ۱۹۸۴ طی قطع نامه شماره ۱۱/۳۹ به تصویب رسیده، حق بر صلح
[۲۱] . The Right to Peace.
برای ملت‌ها مورد شناسایی قرار گرفته است.
[۲۲] . Declaration on the Right of Peoples to Peace.، ۱۲ November ۱۹۸۴،A/RES/۳۹/۱۱،available at: http://www.unhcr.org/refworld/docid/۳b۰۰f۰۰d۸. html ۲۵ July ۲۰۱۱    
در واقع در این سند، حق زندگی در صلح به عنوان حقی که هم دارای رویکرد فردی و هم رویکرد جمعی
[۲۳] . Collective.
است، معرفی شده است، نظیر آنچه در خصوص حق بر توسعه
[۲۴] . The Right to Development
صورت پذیرفته است.
[۲۵] . Hughes، Edel and Kathleen Cavanaugh، The Right to peace، in: The Essentials of Human Rights. Ed. By Rhona k. m. smith and Christine van Den Anker، Hodder Arnold، ۲۰۰۵. p. ۲۸۳.
[۲۶] Sohn، Louis B. The New International Law: Protection of the Rights of Individuals Rather than States، ۱۹۸۲، ۳۲، American university Law Review، Rev. ۱.
گرچه چنین امری حاکی از تفاوت ماهوی بین این دو سند نیست، اما اختلافات نظری جدی در این خصوص وجود دارد.

۳.۳ - حقوق نسل سوم

نکته دیگر در ارتباط با اجرای مفاد اعلامیه این که، هر چند اعلامیه از لحاظ سندی غیر الزام آور است اما یک اشکال کلی دیگر هم در خصوص اجرای این حقوق که معروف به «حقوق نسل سوم»
[۲۷] . Third Generation Rights.
هستند نیز وجود دارد، تا جایی که برخی آنها را به ارزش‌های اجتماعی عمومی نزدیک تر دانسته‌اند تا اصول حقوقی.
[۲۸] . Alston، Philip، Conjuring up new Human Rights: A Proposal for Quality Control، ۷۸، American Journal of International Law، ۱۹۸۴، ۶۰۷.
در واقع انها را حق تلقی نمی‌نمایند.

۳.۴ - صلح مثبت و صلح منفی

همچنین با توجه به این که صلح تنها به معنای فقدان جنگ و درگیری‌های مسلحانه (صلح منفی)
[۲۹] . Negative Peace.
نبوده، بلکه فراتر از این صلح شامل فرآیند توسعه، عدالت و احترام کامل میان ملت‌ها و... (صلح مثبت)
[۳۰] . Positive Peace.
نیز می‌شود،
[۳۱] . General Conference of UNESCO Res. No. ۱۸c/۱۱/۱ (۱۹۷۴)
سند حاضر نیز به هر دو مفهوم صلح توجه داشته است، گر چه توجه آن به مفهوم منفی صلح برجسته تر است.


۱. . United Nations Charter (UNC)، signed on ۲۶ June ۱۹۹۵، Entered into Force on ۲۴ October ۱۹۴۵، Art. ۱ (۱) and Art. ۲ (۳.
۲. . Universal Declaration on Human Rights (UDHR) ۱۹۴۸، UN. Doc. A/ ۸۱۰، ۱۰ December ۱۹۴۸.
۳. . International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) ۱۹۶۶، UN. Doc. A/۶۳۱۶ (۱۹۶۶.
۴. .International Covenant on Economic، Social and Cultural Rights (ICESCR)UN، G A Res. No ۲۲۰۰A (XXI) of ۱۶ Dec ۱۹۶۶
۵. . The Right to live in Peace.
۶. . UN Commission on Human Rights، Res. No. ۵ (۱۹۷۶.
۷. . Declaration on the Preparation of Societies for Life in Peace
۸. . Crimes Against Peace.
۹. . the Declaration of Principles of International Law concerning Friendly Relations and Co-operation among States in accordance with the Charter of the United Nations، of ۲۴ October ۱۹۷۰، Resolution ۲۶۲۵ (۳۳/۷۳.
۱۰. . Aggression.
۱۱. . Right of Individuals.
۱۲. . the Final Document of the Tenth Special Session of the General Assembly، Resolution S-۱۰/۲.
۱۳. the Declaration on the Granting of Independence to Colonial Countries and Peoples، of ۱۴ December ۱۹۶۰، Resolution ۱۵۱۴ (XV.
۱۴. the Declaration on the Strengthening of International Security، of ۱۶ December ۱۹۷۰، Resolution ۲۷۳۴ (XXV.
۱۵. the Declaration on the Deepening and Consolidation of International Détente، of ۱۹ December ۱۹۷۷، Resolution ۳۲/۱۵۵.
۱۶. . The Inherent Right to Life in Peace.
۱۷. . Humanism.
۱۸. . Self – Determination.
۱۹. برای توضیح بیشتر به مقاله «اسناد بین المللی حقوق بشر» نوشته محمد ابراهیمی منعکس در نشانی زیر مراجعه نمایید: اسناد بین المللی حقوق بشر International Instrument of Human Rights.
۲۰. برای توضیح بیشتر به مقاله «اعلامیه» نوشته محمد ابراهیمی منعکس در نشانی زیر مراجعه نمایید: اعلامیه Declaration.
۲۱. . The Right to Peace.
۲۲. . Declaration on the Right of Peoples to Peace.، ۱۲ November ۱۹۸۴،A/RES/۳۹/۱۱،available at: http://www.unhcr.org/refworld/docid/۳b۰۰f۰۰d۸. html ۲۵ July ۲۰۱۱    
۲۳. . Collective.
۲۴. . The Right to Development
۲۵. . Hughes، Edel and Kathleen Cavanaugh، The Right to peace، in: The Essentials of Human Rights. Ed. By Rhona k. m. smith and Christine van Den Anker، Hodder Arnold، ۲۰۰۵. p. ۲۸۳.
۲۶. Sohn، Louis B. The New International Law: Protection of the Rights of Individuals Rather than States، ۱۹۸۲، ۳۲، American university Law Review، Rev. ۱.
۲۷. . Third Generation Rights.
۲۸. . Alston، Philip، Conjuring up new Human Rights: A Proposal for Quality Control، ۷۸، American Journal of International Law، ۱۹۸۴، ۶۰۷.
۲۹. . Negative Peace.
۳۰. . Positive Peace.
۳۱. . General Conference of UNESCO Res. No. ۱۸c/۱۱/۱ (۱۹۷۴)



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «اعلامیه مربوط به آماده سازی جوامع برای زندگی در صلح»، تاریخ بازیابی ۱۴۰۱/۲/۱۷    






جعبه ابزار