• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

افترا (حقوق جزا)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



افترا از اصطلاحات علم حقوق بوده و به این معناست که فردی جرمی را به دیگری نسبت دهد؛ بدون آن که قادر به اثبات آن باشد. برخی از شرایط تحقق افترا عبارتند از: انتساب جرمی به دیگری، معین بودن شخص طرف اسناد و ابتدائی بودن اسناد. مجازات مرتکب جرم افترا یک ماه تا یک‌سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق است و نیز اگر شخصیت مرتکب به نحوی بود که می‌بایست درباره او مجازات مناسبی تعیین شود بر حسب مورد حبس تعزیری یا شلاق تا ۷۴ ضربه مورد حکم قرار می‌گیرد.



افترا در لغت به معنی دروغ‌بستن، و بهتان‌زدن، و در اصطلاح حقوقی عبارت است از نسبت دادن صریح عمل مجرمانه برخلاف حقیقت و واقع به شخص یا اشخاص معین به یکی از طرق مذکور در قانون، مشروط بر این‌که صحت عمل مجرمانه نسبت داده شده، در نزد مراجع قضایی ثابت نشود.


هر چند که وجه مشترک افترا با نشر اکاذیب در هتک حرمت اشخاص است، ولی هر اشاعه اکاذیبی افترا نیست. به دلیل آن‌که در تحقق افترا لازم است که اتهام نسبت داده شده قبلاً از طرف قانون‌گذار به عنوان جرم و با قید مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی توصیف و اعلام شده باشد، در حالی‌که اشاعه اکاذیب اعم از افترا است و شامل نسبت‌دادن هرگونه خبر کذبی به ضرر اشخاص و مقامات رسمی و دولتی می‌شود.


شرایط تحقق افترا عبارتند از: انتساب جرمی به دیگری، معین بودن شخص طرف اسناد و ابتدائی بودن اسناد، عجر از اثبات صحت اسناد و وسیله اسناد.

۳.۱ - انتساب جرمی به دیگری

برای تحقق جرم افترا باید جرمی به کسی نسبت داده شود و عمل مورد انتساب می‌بایست بر طبق قوانین موضوعه جرم تلقی شود. نسبت‌دادن ارتکاب یک عمل خلاف و یا تخلف اداری نمی‌تواند افترا تلقی شود.

۳.۲ - معین بودن شخص طرف اسناد

معین بودن ممکن است با ذکر نام و مشخصات او یا با اشاره و علامت صورت گیرد.

۳.۳ - ابتدائی بودن اسناد

در اسناد جرم برای این که افترا شناخته شود، خود بخود و ابتدائی بودن اسناد شرط است؛ بنابراین نسبت‌دادن ارتکاب یک جرم از طرف کسی در مقام دفاع از خود، افترا محسوب نمی‌گردد.

۳.۴ - عجر از اثبات صحت اسناد

جرم افترا در صورتی محقق می‌گردد که اسناد‌دهنده نتواند ادعای خود را مبنی بر ارتکاب جرم توسط شخص دیگر ثابت کند.

۳.۵ - وسیله اسناد

منظور از وسایلی است که شخص با استفاده از آن‌ها جرم افترا را مرتکب می‌شود که عبارتند از:
ا‌) نوشتن اوراق چاپی یا خطی: البته این اوراق محتوی افترا، باید علنی شود و حداقل باید به شخص طرف افترا یا اشخاص دیگر ارسال شود.
ب‌) انتشار اوراق: منظور از انتشار آن است که، ورقه‌ مذکور بجای ارسال به طرف افترا و یا سایر مقامات رسمی، در معابر عمومی توزیع یا به در و دیوار نصب شود.
ج) نطق در مجامع: که اظهار و بیان مطالب خلاف واقع و افترا آمیز از ناحیه گوینده در حضور عده‌ای که صرفاً بتوان آن را مجمع نامید صورت گرفته باشد.
د) درج در روزنامه و جراید: در تمام موارد فوق، شخص اسناددهنده باید با علم و آگاهی از دروغ‌بودن مطالب ادعایی خود، اقدام به این عمل کرده باشد.


ناظر به اعمالی است که مرتکب جرم بدون توسل به نسبت‌دادن جرم به دیگری و طرق ارتکاب اعمال مصرح در قانون (ماده ۶۹۹ قانون مجازات اسلامی) از قبیل قراردادن آلات و ادوات جرم در محل کار یا زندگی وی... موجبات تعقیب شخص بی‌گناهی را فراهم کند.


در مادۀ ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی؛ مقنن دو نحوه اِعمال مجازات پیش‌بینی کرده است و دادرس دادگاه را مخیر نموده است که مرتکب را به یک ماه تا یک‌سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند. یا این‌که اگر شخصیت مرتکب به نحوی بود که می‌بایست دربارۀ او مجازات مناسبی تعیین شود بر حسب مورد حبس تعزیری و یا شلاق تا ۷۴ ضربه را مورد حکم قرار دهد.
در افترا به وسیله نشر اکاذیب، اعم از این که از طریق مزبور به نحوی از انحاء، ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شده باشد یا نه، مقنن علاوه بر این‌که اعاده حیثیت شخص مورد افترا را در صورت امکان لازم دانسته، بلکه مرتکب را مستحق حبس تغزیری از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا ۷۴ ضربه شناخته است.
[۱] قانون مجازات اسلامی، ماده ۶۹۸.
[۲] شامبیاتی، هوشنگ، حقوق اختصاصی، ج۱، صص ۵۱۹-۵۰۳، تهران، انتشارات ویستار، ۱۳۷۷، چاپ چهارم.
[۳] ولیدی، محمدصالح، حقوق جزای اختصاصی، ج۲، صص ۲۶۸-۲۶۰، تهران، انتشارات امیرکبیر، ۱۳۷۳، چاپ سوم.
[۴] شکری، رضا و سیروس، قادر، قانون مجازات اسلامی در نظم حقوق کنونی، صص ۸۷۱-۸۶۱، تهران، انتشارات مهاجر، ۱۳۸۴، چاپ چهارم.



۱. قانون مجازات اسلامی، ماده ۶۹۸.
۲. شامبیاتی، هوشنگ، حقوق اختصاصی، ج۱، صص ۵۱۹-۵۰۳، تهران، انتشارات ویستار، ۱۳۷۷، چاپ چهارم.
۳. ولیدی، محمدصالح، حقوق جزای اختصاصی، ج۲، صص ۲۶۸-۲۶۰، تهران، انتشارات امیرکبیر، ۱۳۷۳، چاپ سوم.
۴. شکری، رضا و سیروس، قادر، قانون مجازات اسلامی در نظم حقوق کنونی، صص ۸۷۱-۸۶۱، تهران، انتشارات مهاجر، ۱۳۸۴، چاپ چهارم.



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «افترا»، تاریخ بازیابی ۹۹/۵/۵.    






جعبه ابزار