• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

البکاء علی المیت علی ضوء السنة و السیرة (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



البکاء علی المیت، اثر محمدجواد طبسی از تالیفات قرن حاضر در موضوع جواز گریه برای مردگان به زبان عربی می‌باشد.



گریه بر میت موضوعی است که برای گروهی از مسلمانان مورد شبهه قرار گرفته و آن را بدعتی مخالف با سیره نبوی و صحابه و تابعین پنداشته‌اند که هیچ نص و روایتی آن را تایید نمی‌کند. این دیدگاه تاثیرات منفی فراوانی را بر ارتباطات میان جامعه اسلامی بر جای گذارده که در صورت تبیین زوایای پنهان این مبحث بسیاری از برداشت‌های غلط و مخالف با متون اسلامی در برطرف شدن ذهنیت‌های منفی گذشته مؤثر واقع شود.
کتابچه «البکاء علی المیت علی ضوء السنة و السیرة» این موضوع را به بحث نشسته و در صفحاتی چند در صدد اثبات مشروعیت گریستن برای مردگان از منظر سنت نبوی و سیره صحابه و تابعین برآمده است.


اثبات مشروعیت گریه در سنت نبوی و سیره مسلمین می‌باشد.


مولف، با بیان مختصر سعی بر آن نموده است تا مشروعیت گریه برای مردگان را از منظر روایات نبوی و سیره مسلمین اثبات نماید.
در این راستا کتاب را با مقدمه‌ای نسبتا کوتاه و مطالبی برای آماده سازی ذهن مخاطب برای اهمیت طرح موضوع مورد بحث کتاب، آغاز کرده و پس از آن به اصل موضوع وارد می‌شود.
به واسطه اهمیتی که این موضوع در مباحث اسلامی دارد، مؤلف مباحث خود را در چهار فصل جداگانه و هر فصل را با عناوین و موضوعات خاص مطرح کرده است.
فصل اول این کتابچه، از فعل و رفتار پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم آغاز گردیده و جملاتی از تحریض و تشویق آن حضرت و عدم نهی از کسانی که اقدام به این عمل نموده‌اند را، از شواهد مشروعیت این عمل دانسته است.
آنگاه از گریه عترت پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و سپس صحابه یاد کرده و مواردی را به عنوان مثال ذکر نموده است.
فصل دوم، کتابچه به شبهات و پاسخ آن‌ها اختصاص یافته است.
فصل سوم، درباره فضیلت گریه بر خاندان رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌باشد.
فصل چهارم، موارد دیگری از گریه را از صدر اسلام با تکیه بر روایات معتبر نزد اهل سنت شاهد آورده و به این شکل کتاب را به پایان رسانده است.
این مجموعه گرچه از سوی مؤلفی شیعی گردآوری شده، اما با توجه به انگیزه‌ای که در جهت دفع شبهات وهابیت در این موضوع، مطرح است، به طور کلی روایات طرح شده در این کتاب با استفاده از منابع روایی معتبر نزد اهل سنت ذکر گردیده است.
نکته قابل توجه در این کتاب، فصل و عنوان بندی و تیترهای مرتبط و متناسب است که خواننده را به خوبی نسبت به موضوع مورد بحث و سیر منطقی آن به خوبی رهنمون می‌گردد؛ همچنین استناد به روایات معتبر اهل سنت در اثبات موضوعی مورد مناقشه از سوی خود آنها از ویژگی‌های برجسته دیگر این کتابچه می‌باشد. کتابچه با مقدمه‌ای نسبتا کوتاه اما فراخور با حجم کتاب آغاز گردیده و تا پایان شامل چهار فصل گردیده است که عبارتند از: دلائل جواز گریه بر اموات، شبهه‌های طرح شده از سوی وهابیت در این موضوع و پاسخ‌های آن، فضیلت گریه بر خاندان پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و مواردی از گریه دیگران بر پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و اهل بیت گرامی او و گریه برای شهدا و صالحین.
گویا مؤلف به حدی مطالب خود را در ادای مقصود آشکار و رسا تشخیص داده که کتابچه خود را از هرگونه خلاصه و نتیجه گیری از مباحث بی نیاز دانسته و در ادامه کتاب را با فهرستی از محتویات و مصادر کتاب به پایان رسانده است.


نسخه حاضر بدون هر گونه مشخصات و شناسنامه‌ای که بتواند گویای مشخصات چاپ باشد در سلسله مباحثی با عنوان «علی مائدة الکتاب و السنة» در قطع جیبی و در ۱۰۳ صفحه به همراه پاورقی‌هایی که از سوی مؤلف بیان شده و به ذکر آدرس روایات پرداخته به چاپ رسیده است.


نرم افزار تاحضور، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار