• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

القرآن الکریم من المنظور الاستشراقی (کتاب)‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«القرآن الکریم من المنظور الاستشراقی دراسة نقدیة و تحلیلیة» نوشته دکتر محمدمحمد ابو لیله و به زبان عربی به نقد و بررسی آراء و نظریات خاورشناسان درباره قرآن کریم می‌پردازد.



مطالبی که در این کتاب فراهم آمده نقد و بررسی آراء دو تن از مستشرقان اروپایی «ا. ت. ولش» و دیگری «ج. د. پرسون» می‌باشد که در «دائرة المعارف اسلامی» چاپ شده است. نویسنده ابتدا مهم‌ترین آراء و شواهدی که این دو بر کلام خود اقامه کرده‌اند را بیان و سپس به نقد و بررسی آنها می‌پردازد. موضوعات و نقاط مهمی که در این کتاب بدانها پرداخته شده عبارتند از: اشتقاق و استعمال واژه « قرآن » مترادف‌های واژه «قرآن» محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و قرآن، تاریخ قرآن کریم پس از سال ۶۳۲ میلادی، محتوای قرآن یعنی سور ، آیات و نیز « بسمله » و حروف مقطعه قرآن، حوادث و مناسبتهای تاریخی در قرآن، لغت قرآن و روش آن، انواع ادبی در قرآن، نقش قرآن در زندگی و اندیشه مسلمانان ، آراء عالمان گذشته درباره ترجمه قرآن و نیز لغاتی که قرآن بدان لغات ترجمه شده است و...


کتاب دارای یک مقدمه است که نویسنده طی آن عقیده مسلمانان را درباره قرآن به اختصار بیان می‌کند. سپس به توضیح روش خود در نقد و بررسی آراء مستشرقان مورد نظر می‌پردازد. مؤلف مطالب کتاب را طی ۹ باب بیان می‌کند:
الباب الاول: القرآن، الاصل و المترادفات، که در آن به بررسی ماده اشتقاق و موارد استعمال واژه «قرآن» و... پرداخته می‌شود.
الباب الثانی: محمد و القرآن. در این باب به نقد آراء خاورشناسان در باب وحی می‌پردازد.
الباب الثالث: تاریخ القرآن بعد سنة ۶۳۲ م، که در آن جریان تدوین قرآن و قرائت‌های متنوع و مصاحف گوناگون و... مورد بررسی قرار می‌گیرد.
الباب الرابع: بنیة القرآن، مباحثی را درباره سوره‌ها، آیات و... بیان می‌کند.
الباب الخامس: الحوادث و المناسبات التاریخیة فی النص القرآنی.
الباب السادس: لغة القرآن و اسلوبه به بررسی الفاظ عجمی و اسجع‌ها و فواصل قرآنی و غیره می‌پردازد.
الباب السابع: الاشکال الادبیة و الموضوعات الرئیسیة للقرآن، که به بررسی صیغه‌های قسم، آیات اعجاز علمی قرآن، امثال در قرآن و غیره می‌پردازد.
الباب الثامن: القرآن فی حیاة المسلمین و فکرهم.
الباب التاسع: ترجمة القرآن در خاتمه هم خلاصه‌ای از آراء خاورشناسان درباره قرآن بیان و نقد شده است.
در پایان کتاب هم منابع عربی و لاتین کتاب به همراه فهرست مطالب آن آمده است.
[۱] القرآن الکریم من المنظور الاستشراقی، محمدمحمد ابو لیله، ص۵-۴۰۱.



کتاب به قلم دکتر محمد محمد ابو لیلة استاد دروس اسلامی به زبان انگلیسی و رئیس بخش زبان انگلیسی دانشکده زبان و ترجمه دانشگاه « الازهر » مصر می‌باشد که در قطع وزیری با جلد شومیز در ۴۲۴ صفحه برای اولین بار در سال ۱۴۲۳ ق از سوی انتشارات «دار النشر للجماعات» مصر به چاپ رسیده است.


۱. القرآن الکریم من المنظور الاستشراقی، محمدمحمد ابو لیله، ص۵-۴۰۱.



نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار