• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امتحان ثمود (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ناقه صالح بین قوم ثمود، آزمایش خداوند برای آنان بود.



کذبت ثمود بالنذر(طایفه ثمود (نیز) انذارهای الهی را تکذیب کردند،)انا مرسلوا الناقة فتنة لهم...(ما «ناقه» را برای آزمایش آنها می‌فرستیم؛ در انتظار پایان کار آنان باش و صبر کن!)" ناقه" همان شتر ماده‌ای که به عنوان معجزه صالح فرستاده شد مسلما یک ناقه معمولی نبود، بلکه دارای ویژگیهای خارق العاده‌ای بود، از جمله اینکه طبق روایت مشهوری این ناقه از دل صخره‌ای از کوه برآمد، تا معجزه گویایی در برابر منکران لجوج باشد. " فتنه" چنان که قبلا نیز گفته‌ایم به معنی بردن طلا در بوته و آتش برای روشن ساختن میزان خلوص آن است، سپس به هر گونه آزمایش و امتحان اطلاق شده.


امتحان ثمود به خیر و شر، مورد تذکر صالح علیه السلام بود.
ولقد ارسلنا الی ثمود اخاهم صــلحـا... (ما به سوی «ثمود»، برادرشان «صالح» را فرستادیم که: خدای یگانه را بپرستید! امّا آنان به دو گروه تقسیم شدند که به مخاصمه پرداختند.)قال...((صالح) گفت: «ای قوم من! چرا برای بدی قبل از نیکی عجله می‌کنید (و عذاب الهی را می‌طلبید نه رحمت او را)؟! چرا از خداوند تقاضای آمرزش نمی‌کنید تا شاید مشمول رحمت (او) شوید؟!»)... بل انتم قوم تفتنون(آنها گفتند: «ما تو را و کسانی که با تو هستند به فال بد گرفتیم!» (صالح) گفت: «فال (نیک و) بد شما نزد خداست (و همه مقدّرات به قدرت او تعیین می‌گردد)؛ بلکه شما گروهی هستید فریب‌خورده!) (مقصود از «تفتنون»، امتحان آنان به خیر و شر است.)


ثمودیان، با سهمیه بندی آب میان آنان و ناقه امتحان شدند.
انا مرسلوا الناقة فتنة لهم فارتقبهم واصطبرونبئهم ان الماء قسمة بینهم کل شرب محتضر(و به آنها خبر ده که آب (قریه) باید در میانشان تقسیم شود، (یک روز سهم ناقه، و یک روز برای آنها) و هر یک در نوبت خود باید حاضر شوند!)


۱. قمر/سوره۵۴، آیه۲۳.    
۲. قمر/سوره۵۴، آیه۲۷.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲۳، ص۵۴.    
۴. نمل/سوره۲۷، آیه۴۵ - ۴۷.    
۵. مجمع البیان، طبرسی، ج۷، ص۳۹۱.    
۶. قمر/سوره۵۴، آیه۲۷.    
۷. قمر/سوره۵۴، آیه۲۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «امتحان ثمود».    



جعبه ابزار