• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انذار اصحاب رس (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اقوام گذشته مثل اصحاب الرس و اصحاب الایکه (قوم شعیب) بعد از اینکه انذار پیامبران خود را نادیده و آنها را تکذیب کردند دچار عذاب شدید الهی شدند.



اصحاب رس از سوی پیامبران، پیش از گرفتار شدن به عذاب نابودکننده انذار می‌شدند:

۱.۱ - تکذیب پیامبران توسط قومشان

کذبت قبلهم قوم نوح و اصحـب الرس و ثمود. «پیش از آنان قوم نوح و «اصحاب الرس» (قومی که در یمامه زندگی می‌ کردند و پیامبری به نام حنظله داشتند) و قوم ثمود (پیامبرانشان را) تکذیب کردند،». .. کل کذب الرسل فحق وعید. «و «اصحاب الایکه» (قوم شعیب) و قوم تبع (که در سرزمین یمن زندگی می‌ کردند)، هر یک از آنها فرستادگان الهی را تکذیب کردند و وعده عذاب درباره آنان تحقق یافت! » (مقتضای اخبار از عذاب به «حق وعید» پس از تکذیب پیامبران این است که آنان پیش از عذاب از سوی انبیا انذار شده بودند.)

۱.۱.۱ - هلاکت منجز بعد از تکذیب

در اینکه فرمود: " کل کذب الرسل فحق وعید" اشاره‌ای است به اینکه اصولا وعید و تهدید به هلاکت همیشه هست، ولی وقتی در‌باره قومی منجز و حتمی می‌شود که رسولان را تکذیب کنند، خدای تعالی می‌فرماید: " فسیروا فی الارض فانظروا کیف کان عاقبة المکذبین" یعنی این سرنوشت سرنوشتی است عمومی، هر قومی چنین باشد چنان سرنوشتی دارد.

۱.۱.۲ - انکار پیامبران مایه عذاب

اینکه می‌ گوید: آنها" رسولان الهی" را تکذیب کردند، در حالی که هر یک از آنها فقط پیامبر خود را تکذیب نمودند، به خاطر آن است که فعلی که از مجموع آنها سر زد روی هم رفته تکذیب همه انبیاء بود، هر چند هر کدام یک پیامبر را تکذیب کردند. و یا از این جهت است که تکذیب یکی از پیامبران تکذیب بقیه نیز محسوب می‌شود چرا که محتوای دعوت همه یکی است. به هر حال این اقوام هم پیامبرانشان را تکذیب کردند، و هم مساله توحید و معاد را، و سرانجام به سرنوشت دردناکی گرفتار شدند، بعضی گرفتار طوفان شدند، بعضی سیلاب، و بعضی دیگر صاعقه، و بعضی زلزله، و یا غیر آن و سرانجام میوه تلخ تکذیب را چشیدند. مطمئن باش اگر این قوم کافر که در برابر تو قرار دارند به این وضع ادامه دهند، اینها نیز سرنوشتی بهتر از آنان ندارند.

۱.۲ - عذاب بعد از تکذیب انبیاء

وقوم نوح لما کذبوا الرسل اغرقنـهم... • وعادا وثمودا واصحـب الرس وقرونا بین ذلک کثیرا• و کلا ضربنا له الامثـل وکلا تبرنا تتبیرا. «و قوم نوح را هنگامی که رسولان (ما) را تکذیب کردند غرق نمودیم، و آنان را درس عبرتی برای مردم قرار دادیم و برای ستمگران عذاب دردناکی فراهم ساخته ‌ایم! (همچنین) قوم عاد و ثمود و اصحاب الرس (گروهی که درختان صنوبر را می‌پرستیدند) و اقوام بسیار دیگری را که در این میان بودند، هلاک کردیم! و برای هر یک از آنها مثلها زدیم و (چون سودی نداد،) همگی را نابود کردیم! » («ضربنا له الامثال» بیان سرگذشت‌ها و حقایق، برای انذار و موعظه است.)

۱.۲.۱ - مخالفت با همه پیامبران

جالب توجه اینکه می‌ گوید: آنها تکذیب رسولان کردند (نه تنها یک رسول) چرا که در میان رسل و پیامبران خدا در اصول دعوت، تفاوتی نیست، و تکذیب یکی از آنها تکذیب همه آنها است، بعلاوه آنها اصولا با دعوت همه پیامبران الهی مخالفت داشتند و منکر همه ادیان بودند.
همچنین" قوم عاد و ثمود و اصحاب الرس و اقوام بسیار دیگری را که در این میان بودند هلاک کردیم" (و عادا و ثمود و اصحاب الرس و قرونا بین ذلک کثیرا)

۱.۲.۲ - مجازات بعد از انذار

ما هرگز آنها را غافلگیرانه مجازات نکردیم، بلکه" برای هر یک از آنها مثلها زدیم" (و کلا ضربنا له الامثال). به ایرادهای آنها پاسخ گفتیم، همچون پاسخ ایرادهایی که به تو می‌ کنند، احکام الهی را برای آنها روشن ساختیم و حقایق دین را تبیین نمودیم. اخطار کردیم، انذار نمودیم، و سرنوشت و داستانهای گذشتگان را برای آنها بازگو کردیم. اما هنگامی که هیچیک از اینها سودی نداد" هر یک از آنها را در هم شکستیم و هلاک کردیم" (و کلا تبرنا تتبیرا).


۱. ق/سوره۵۰، آیه۱۲.    
۲. ق/سوره۵۰، آیه۱۴.    
۳. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۸، ص، ۵۱۱.    
۴. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۲، ص، ۲۴۰.    
۵. فرقان/سوره۲۵، آیه۳۷ - ۳۹.    
۶. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱۵، ص، ۸۹.    
۷. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱۵، ص، ۹۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «انذار اصحاب رس».    



جعبه ابزار