• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انذارهای جنیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جن به معنای نوعی از مخلوقات خداست که از حواس ما مستورند، و قرآن کریم وجود چنین موجوداتی را تصدیق کرده، جنیان مؤمن، آیات قرآن را از پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌شنیدند و به قوم خویش برمی گشتند و پیام الهی را بر قوم خود ابلاغ می‌کردند.



جنیان مؤمن، پس از ملاقات با پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله، بر قوم خود بازگشتند تا پیام الهی را ابلاغ و قوم خود را انذار کنند.
واذ صرفنا الیک نفرا من الجن یستمعون القرءان فلما حضروه قالوا انصتوا فلما قضی ولوا الی قومهم منذرین• قالوا یـقومنا انا سمعنا کتـبـا انزل من بعد موسی مصدقـا لما بین یدیه یهدی الی الحق والی طریق مستقیم. «(به یاد آور) هنگامی که گروهی از جن را به سوی تو متوجه ساختیم که قرآن را بشنوند وقتی حضور یافتند به یکدیگر گفتند: «خاموش باشید و بشنوید!» و هنگامی که پایان گرفت، به سوی قوم خود بازگشتند و آنها را بیم دادند! • گفتند: «ای قوم ما! ما کتابی را شنیدیم که بعد از موسی نازل شده، هماهنگ با نشانه ‌های کتابهای پیش از آن، که به سوی حق و راه راست هدایت می‌ کند.»

۱.۱ - دعوت جنیان

"قالوا یا قومنا انا سمعنا کتابا انزل من بعد موسی مصدقا لما بین یدیه... " این جمله حکایت دعوت جنیان است در برابر قومشان که ایشان را به اسلام می‌ خواندند و انذار می‌ کردند. و مراد از کتاب نازل بعد از موسی، قرآن کریم است، و این کلام اشعار و بلکه دلالت دارد بر این که جنیان مذکور مؤمن به دین موسی علیه‌السّلام و کتاب آن جناب بوده ‌اند. و مراد از اینکه فرمود: "مصدقا لما بین یدیه" این است که قرآن، تورات و یا همه کتابهای قبل را تصدیق می‌ کند.


جنیان پس از شنیدن آیات قرآن، قوم خود را هشدار می‌دادند.
واذ صرفنا الیک نفرا من الجن یستمعون القرءان فلما حضروه قالوا انصتوا فلما قضی ولوا الی قومهم منذرین. «(به یاد آور) هنگامی که گروهی از جن را به سوی تو متوجه ساختیم که قرآن را بشنوند وقتی حضور یافتند به یکدیگر گفتند: «خاموش باشید و بشنوید!» و هنگامی که پایان گرفت، به سوی قوم خود بازگشتند و آنها را بیم دادند!»
قل اوحی الی انه استمع نفر من الجن فقالوا انا سمعنا قرءانـا عجبـا• واما القـسطون فکانوا لجهنم حطبـا. «بگو: به من وحی شده است که جمعی از جن به سخنانم گوش فرا داده ‌اند، سپس گفته ‌اند: «ما قرآن عجیبی شنیده ‌ایم. • ....... • و اما ظالمان آتشگیره و هیزم دوزخند.»

۲.۱ - طایفه مکلف

تعبیر"اوحی الی" (به من وحی شده) نشان می‌ دهد که پیامبر ص در این ماجرا شخصا افراد جن را مشاهده نکرده، بلکه از طریق وحی به استماع آنها نسبت به قرآن مجید آگاه شده است.
و در ضمن این آیه به خوبی نشان می‌ دهد که طایفه "جن" دارای عقل و شعور و فهم و درک، و تکلیف و مسئولیت، و آشنایی به لغت، و توجه به فرق بین کلام اعجاز آمیز دارند، همچنین خود را موظف به تبلیغ حق می‌ دانند، و مخاطب خطابهای قرآن نیز هستند. این قسمتی از ویژگیهای این موجود زنده ناپیدا است که تنها از این آیه استفاده می‌ شود.

۲.۲ - تبلیغ قوم

معنای آیه این است که: ‌ای رسول! به مردم بگو به من وحی شده- خدا به من وحی کرده- که چند نفری از جن قرآن را شنیدند و وقتی به قوم خود برگشتند به ایشان گفتند: ما کلامی را شنیدیم خواندنی، که کلامی خارق العاده بود، و به سوی عقاید و اعمالی دعوت می‌ کرد که دارنده آن عقاید و اعمال را به نیل به واقع و رسیدن به حقیقت سعادت پیروز می‌ گرداند.


۱. احقاف/سوره۴۶، آیه۲۹.    
۲. احقاف/سوره۴۶، آیه۳۰.    
۳. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۸، ص۳۲۹.    
۴. احقاف/سوره۴۶، آیه۲۹.    
۵. جن/سوره۷۲، آیه۱.    
۶. جن/سوره۷۲، آیه۱۵.    
۷. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۵، ص۱۰۲.    
۸. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۲۰، ص۵۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «انذارهای جنیان».    



جعبه ابزار