• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بداء و قضاء و قدر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بداء به عنوان یکی از اوصاف الهی آن است که قضا و قدر توسط عواملی سرنوشت بهتر یا بدتری برای انسان رقم می‌زند.



بر اساس تعالیم قرآنی، علم خداوند از هر جهت مطلق است و محدودیتی ندارد:«اِنَّ اللّهَ بِکُلِّ شَیء عَلیم». این بدان معناست که خداوند بر همه حوادث از ازل تا ابد آگاه است و در این علم هیچ‌یک از مخلوقات با وی مشارکت ندارند:«فَلا یُظهِرُ عَلی غَیبِهِ اَحَدا» و ممکن است تنها برخی از آن به صورت استثنا آگاه باشند:«اِلاّ مَنِ ارتَضی مِن رَسول» و این همان قضای حتمی است.
در کنار این حقیقت، حقیقتی در سطح نازل‌تر قرار می‌گیرد و آن این‌که سرنوشت انسانها و حوادث و وقایعی که برای آن‌ها پدید می‌آید بر اثر عوامل و شرایط ویژه‌ای همانند اختیار افراد و گروههای انسانی و توانایی ایشان در انتخاب راههای گوناگون رقم می‌خورد. این همان قضای غیر محتوم یعنی قدر است که اطلاع بر آن برای نفس نبی یا ولیّ ممکن است.
[۴] اسفار، ج‌۶‌، ص‌۳۹۸‌-۳۹۹.



جایگاه بداء در این میان به عنوان یکی از افعال یا اوصاف الهی آن است که بر اساس وعده‌های خداوند به جای برخی از مقدرات غیر حتمی به جهت اختیار و عملکرد انسان نظیر صدقه، صله رحم، نیکی به پدر و مادر و قدردانی از آنان یا ترک این‌گونه امور، سرنوشت بهتر یا بدتری برای وی رقم می‌خورد:«یَمحوا اللّهُ ما یَشاءُ و یُثبِتُ و عِندَهُ اُمُّ الکِتب». بخش نخست این آیه اشاره به قضای غیر محتوم دارد و قسمت دوم مربوط به قضای محتوم است. نظیر این معنا را در آیه «قَضی اَجَلاً واَجَلٌ مُسَمًّی عِندَهُ» می‌توان یافت.
[۹] المیزان، ج‌۷، ص‌۸‌۱۰.
بر‌اساس روایتی از امام باقر (علیه‌السلام) مراد از «اَجَل مُسَمًّی عِندَهُ» اجل محتوم نزد خداوند و مقصود از «قَضی‌اَجَلاً» حکم او درباره اجل موقوف است. (=>‌اجل) تأثیر اعمال نیک و بد در سرنوشت انسان و سعادت یا شقاوت وی در احادیث نیز تأیید شده است ، بنابراین بداء در حقیقت تغییر در علم الهی نیست، بلکه تغییر در مقدّرات غیر محتوم است. آیات قرآن افزون بر یادآوری این اصل کلی که سرنوشت انسانها با خواست خود آن‌ها تغییرپذیر است:«اِنَّ اللّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَوم حَتّی یُغَیِّروا ما بِاَنفُسِهِم» به موارد عینی و مصادیق خارجی آن نیز اشاره کرده است؛ از جمله برطرف شدن عذاب از قوم یونس بر اثر تضرع و دعای آنان
[۱۳] تفسیر قمی، ج‌۱، ص‌۳۴۶
:«فَلَولا کانَت قَریَةٌ ءامَنَت فَنَفَعَها ایمنُها...» ، تغییر فرمان الهی به ابراهیم (علیه‌السلام) در مورد ذبح اسماعیل (علیه‌السلام):«اِنّی اَری فِی المَنامِ اَنّی اَذبَحُکَ...»، حرام ساختن ورود بنی‌اسرائیل به سرزمین مقدس به مدت ۴۰ سال در پی مخالفت آنان با فرمان ورود در آن :«یقَومِ ادخُلوا الاَرضَ المُقَدَّسَة... قالَ فَاِنَّها مُحَرَّمَةٌ عَلَیهِم اَربَعینَ سَنَةً»، تکمیل میقات حضرت موسی (علیه‌السلام) و پایان یافتن آن در ۴۰ شب:«و وعَدنا موسی ثَلثینَ لَیلَةً واَتمَمنها بِعَشر...»، تأثیر ایمان و تقوا و استغفار در گشودن برکاتی از آسمان و زمین و نزول برکات آسمانی:«ولَو اَنَّ اَهلَ القُرَی ءامَنوا واتَّقَوا لَفَتَحنا عَلَیهِم بَرَکت مِنَ السَّماءِ والاَرضِ ولکِن کَذَّبوا فَاَخَذنهُم بِما کانوا یَکسِبون، «فَقُلتُ استَغفِروا رَبَّکُم اِنَّهُ کانَ غَفّارا • یُرسِلِ السَّماءَ عَلَیکُم مِدرارا»، اعتبار تأثیر برخی از امور در افزایش یا کاهش عمر، در علم الهی
[۲۲] تفسیر قرطبی، ج‌۱۴، ص‌۲۱۳
:«... و‌ما یُعَمَّرُ مِن مُعَمَّر ولا یُنقَصُ مِن عُمُرِه اِلاّ فی کِتب اِنَّ ذلِکَ عَلَی اللّهِ یَسیر» و نیز نقش دعا و تضرع در شب قدر و تأثیر آن در دگرگون شدن تقدیرات غیر محتوم:«فیها یُفرَقُ کُلُّ اَمر حَکیم» و ارتباط آن با آیات محو و• اثبات که در روایات نیز مطرح شده است.
[۲۵] جامع‌البیان، مج‌۸‌، ج‌۱۳، ص‌۲۱۸



الاعتقادات؛ الانتصار؛ بحارالانوار؛ تصحیح اعتقادات الامامیه؛ تفسیر العیاشی؛ تفسیر القرآن العظیم، ابن‌کثیر؛ تفسیر القمی؛ التفسیر الکبیر؛ تلخیص المحصل (نقد المحصل)؛ جامع‌البیان عن تأویل آی‌القرآن؛ الجامع لاحکام القرآن، قرطبی؛ الحکمة المتعالیة فی الاسفار العقلیة الاربعه؛ الدرالمنثور فی التفسیر بالمأثور؛ الذریعة الی تصانیف الشیعه؛ رسائل الشریف المرتضی؛ صحیح البخاری؛ العدة فی اصول الفقه؛ الکافی؛ المسائل العکبریه؛ معجم مقاییس اللغه؛ مفردات الفاظ القرآن؛ المیزان فی تفسیر القرآن؛ نبراس‌الضیاء؛ النهایة فی غریب الحدیث و‌الاثر.


۱. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۶۲.    
۲. جن/سوره۷۲، آیه۲۶.    
۳. جنّ/سوره۷۲، آیه۲۷.    
۴. اسفار، ج‌۶‌، ص‌۳۹۸‌-۳۹۹.
۵. المیزان، ج‌۱۱، ص‌۳۷۶‌-۳۷۸.    
۶. رعد/سوره۱۳، آیه۳۹.    
۷. المیزان، ج‌۱۱، ص‌۳۸۰.    
۸. انعام/سوره۶، آیه۲.    
۹. المیزان، ج‌۷، ص‌۸‌۱۰.
۱۰. الکافی، ج‌۱، ص‌۱۴۷    
۱۱. الدرالمنثور، ج‌۴، ص‌۶۱۶‌    
۱۲. رعد/سوره۱۳، آیه۱۱.    
۱۳. تفسیر قمی، ج‌۱، ص‌۳۴۶
۱۴. یونس/سوره۱۰، آیه۹۸.    
۱۵. صافّات/سوره۳۷، آیه۱۰۲ ۱۰۷.    
۱۶. تفسیر عیاشی، ج‌۱، ص‌۳۰۴.    
۱۷. مائده/سوره۵، آیه۲۱.    
۱۸. مائده/سوره۵، آیه۲۶.    
۱۹. اعراف/سوره۷، آیه۱۴۲.    
۲۰. اعراف/سوره۷، آیه۹۶.    
۲۱. نوح/سوره۷۱، آیه۱۰ ۱۱.    
۲۲. تفسیر قرطبی، ج‌۱۴، ص‌۲۱۳
۲۳. فاطر/سوره۳۵، آیه۱۱.    
۲۴. دخان/سوره۴۴، آیه۴.    
۲۵. جامع‌البیان، مج‌۸‌، ج‌۱۳، ص‌۲۱۸




جعبه ابزار