• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بزرگراه شهید زین الدین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



زین‌الدین (شهید)، بزرگراه bozorg-rāh-e šahīd zeyn-od-dīn، بـزرگراهی شرقی ـ غـربی در شمال تهران.



ساخت بزرگراه شهید زین‌الدین از اواخر سال ۱۳۷۳ ش با شروع ساخت پل‌های خیابان شریعتی و خیابان پاسداران در امتداد شرقی بزرگراه همت آغاز گردید.


طول این بزرگراه در حدود ۵۴ کمـ است و سرعت مجاز در آن ۱۱۰ کمـ در ساعت پیش‌بینی شده است.


این بزرگراه از محدودۀ پل سراج در شرق تهران آغاز می‌شود و تا بزرگراه همت ادامه دارد.


با تکمیل بزرگراه شهید زین‌الدین، ۳ بزرگراه شهید زین‌الدین، شهید همت و شهید خرازی، شرقی‌ترین محور تهران در جاجرود را به غربی‌ترین نقطۀ آن در وردآور متصل کرده‌اند.

۴.۱ - مراحل ساخت و تکمیل بزرگراه

ساخت و تکمیل بزرگراه شهید زین‌الدین در چند مرحلۀ مختلف انجام گرفت و پیمانکار اصلی این طرح به‌جز چند تقاطع، مؤسسۀ شهید رجایی وابسته به قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا بوده است:

۴.۱.۱ - ۱. حدفاصل خیابان شریعتی تا بزرگراه شهید صیاد شیرازی

این قسمت از بزرگراه در ۱۳۷۷ ش مورد بهره‌برداری قرار گرفت. با افتتاح این بخش رفت‌وآمد خودروها در بزرگراه رسالت، خیابان شریعتی و خیابان پاسداران روان شد. با توجه به تراکم ‌سازه‌های شهری در منطقه، ساخت این قسمت از بزرگراه، به‌منزلۀ ایجاد یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین شریان‌های ارتباطی تهران است. از دیگر تأثیرات ترافیکی این بزرگراه، کاسته‌شدن از حجم عبور خودروها از بزرگراه شهید همت و خیابان بنی‌هاشم تهران است. برای ساخت این قسمت از بزرگراه، ۰۰۰‘ ۱۲۰ مـ۳ خـاک‌ریـزی، ۰۰۰‘ ۷۰ مـ۳ خاک‌برداری، ۰۰۰‘۸ مـ۳ بتون‌ریزی، ۰۰۰‘۹ مـ۲ قالب‌بندی، و ۰۰۰‘۴۵ تن آسفالت‌ریزی شده است.

۴.۱.۲ - ۲. حدفاصل بزرگراه شهید صیاد شیرازی تا بزرگراه امـام علی

طـول این قسمت از بزرگراه ۵/ ۱ کمـ است که در ۱۳۸۴ ش به‌ بهره‌برداری رسید. ازجملۀ تأثیرات ترافیکی این بخش می‌توان به کاهش بار ترافیکی در بزرگراه‌های رسالت، بابایی، صدر و مدرس اشاره کرد. در میان شریان‌های بزرگراهی سطح شهر تهران، بزرگراه ۷۶ کیلومتری عباس‌آباد متشکل از بزرگراه‌های شهید همت، شهید زین‌الدین و وفادار از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و از مناطق شهرداری ۴، ۳، ۲، ۵ و ۲۲ تهران می‌گذرد.

۴.۱.۳ - ۳. حدفاصل خیابان سراج تا قنات‌کوثر و فلکۀ چهارم تهران‌پارس

ساخت این قسمت از بزرگراه در ۱۳۸۵ ش به اتمام رسید. در حال حاضر (۱۳۹۲ ش) به‌سبب معارضان ملکی، فعالیت عمرانی بخشهای مختلف این بزرگراه تکمیل نشده است. ضلع شرقی این بزرگراه از خیابان سراج آغاز می‌شود و پس از عبور از بزرگراه شهید باقری و قنات کوثر، به فلکۀ چهارم تهران‌پارس می‌رسد. عمده‌ترین عملیات بزرگراه در این قسمت، احداث پل روگذر بر بزرگراه شهید باقری به طول ۸۳ متر است. این پل دارای دهنه‌ای ۴۰متری و دو دهانۀ ۲۴متری و ۱۷متری است.

۴.۱.۴ - ۴. محدودۀ پل خیابان سراج

این قسمت از بزرگراه شهید زین‌الدین در ۱۳۸۷ ش افتتاح شد و مورد بهره‌برداری قرار گرفت. طرح تقاطع غیرهم‌سطح بزرگراه زین‌الدین ـ سراج با همکاری سازمان مهندسی و عمران شهرداری تهران انجام پذیرفت. پل سراج تأثیر زیادی بر روان‌سازی ترافیک شمال به جنوب خیابان سراج داشته است. بیشتر تقاطع‌هایی که در محور این بزرگراه احداث می‌شوند، شرقی ـ غربی هستند و اکثر محورهای شمالی ـ جنوبی به‌صورت زیرگذر و روگذرند.


بزرگراه شهید زین‌الدین در طول مسیر خود با بزرگراه‌های باقری، یاسینی،امام علی (ع) و خیابان‌های پاسداران، شریعتی، هنگام، سراج، تیرانداز، استخر، افق و جاده تلو تقاطع دارد.
[۱] بختیاری، سعید (عضو واحد پژوهش و تألیف مؤسسۀ جغرافیایی و کارتوگرافی گیتاشناسی)، مصاحبه با مؤلف.
[۲] همشهری، ۳۱/ ۵/ ۱۳۷۷ ش.
[۳] همشهری، ۹/ ۶/ ۱۳۸۴ ش.
[۴] همشهری، ۱۲/ ۱۰/ ۱۳۸۷ ش.






فاطمی، امیرحسین، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «بزرگراه شهید زین الدین»، ص۹۵۷.    


رده‌های این صفحه : بزرگراه های تهران




جعبه ابزار