• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بلد (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




بَلَد (به فتح باء و لام) از واژگان قرآن کریم، به معنای سرزمین‌ است.



بَلَد به معنای سرزمین‌ است. «وَ الْبَلَدُ الطَّیِّبُ یَخْرُجُ نَباتُهُ بِاِذْنِ رَبِّهِ وَ الَّذِی خَبُثَ لا یَخْرُجُ اِلَّا نَکِداً»، سرزمین پاک و خوب علفش باذن پروردگارش می‌روید و سرزمینی‌که خبیث است علف آن نمی‌روید مگر به صعوبت.
باید دانست: بلد بمعنی شهر نیست و معنای آن چنانکه از خود قرآن نیز بدست می‌آید، سرزمین و دیار است و در اصطلاح فعلی، عرب‌ها (سال ۱۳۹۰ قمری هجری) بمالک، بلاد می‌گویند.
در قاموس گوید: «الْبَلَدُ و الْبَلْدَةُ... کلّ قطعة من الارض مستخیرة عامرة او غامرة» در اقرب الموارد آمده: «البلد و البلدة کلّ موضع من الارض عامرا او خلاء» راغب گفته: بلد مکانی است محدود و معیّن و محلّ انس باجتماع ساکنین و اقامتشان، جمع آن بلاد و بلدان است.


«سُقْناهُ‌ لِبَلَدٍ مَیِّتٍ فَاَنْزَلْنا بِهِ الْماءَ» ابر را برای سرزمینی مرده سوق دادیم و بواسطه آن آب نازل نمودیم. «بَلْدَةٌ طَیِّبَةٌ وَ رَبٌّ غَفُورٌ» سرزمین دلچسب و خوش آیند و پروردگار چاره ساز «فَنَقَّبُوا فِی‌ الْبِلادِ هَلْ مِنْ مَحِیصٍ» در سرزمین‌ها راه‌ها ساختند آیا فرارگاهی هست؟
در آیه‌ی‌ «رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِناً» و آیات ۱ و ۲ سوره بلد- و ۳ سوره تین- و ۱۲۶ بقره- و ۹۱ نمل که نوعا «بلد» را شهر مکّه گفته‌اند، اگر سرزمین بگوئیم و از معنی اوّل خارج نشویم هیچ اشکالی نخواهد داشت، زیرا دیار و سرزمین شامل شهر نیز هست بقیّه‌ی مطلب در «قریه و مدینه» دیده شود.


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۱، ص.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ج۱، ص۱۴۲.    
۳. فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۱، ص.    
۴. اعراف/سوره۷، آیه۵۸.    
۵. اعراف/سوره۷، آیه۵۷.    
۶. سبا/سوره۳۴، آیه۱۵.    
۷. ق/سوره۵۰، آیه۳۶.    
۸. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۳۵.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «بلد»، ج۱، ص۲۲۵.    


رده‌های این صفحه : مفردات قرآن




جعبه ابزار