• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بلوغ خام مهرورزان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بلوغ
بلوغ: رسيدن كودك به سنّ تكليف.
بلوغ عبارت است از پايان دوران كودكى فرد و رسيدن وى به سنّى كه اهليّت توجّه تكليف پيدا كرده، ملزَم به رعايت قوانين شرعى مى‌گردد.(۱)از اين عنوان در باب حجر از جهات مختلف و در بسيارى از ابواب ديگر به عنوان شرط تكليف، منصب يا برخى احكام وضعى، به نحو خاص سخن رفته است.
نشانه‌هاى بلوغ:بلوغ به عنوان يكى از شرايط تكليف(-->تكليف)در فقه جايگاه ويژه‌اى دارد؛ بدين جهت، سنّ بلوغ، سنّ تكليف ناميده شده است. در شرع مقدّس براى بلوغ نشانه‌هايى تعيين شده كه وجود هر يك از آنها دليل بر بالغ شدن فرد است. برخى از اين نشانه‌ها مشترك ميان دختر و پسر و برخى خاصّ دختر است.
نشانه‌هاى مشترك:
۱. روييدن مو بر شرمگاه:روييدن موى درشت بر شرمگاه (موى زهار) نشانه بلوغ به شمار مى‌رود. در اينكه روييدن موى صورت (ريش) و برآمدن شارب (سبيل) نشانه بلوغ است يا نه اختلاف مى‌باشد. نيز در اينكه روييدن مو سبب بلوغ است يا دليل و كاشف از تحقّق بلوغ پيش از آن، كلمات فقها مختلف است. نظر دوم به مشهور نسبت داده شده است.(۲)
۲. احتلام:يعنى بيرون آمدن منىّ. مراد توانايى جسمانى فرد براى خروج منىّ است؛ بدين معنا كه اگر بخواهد مى‌تواند از راه آميزش يا استمناء از خود، منىّ خارج نمايد هرچند بالفعل منىّ از او خارج نشده باشد.(۳)البتّه احتلام تنها در زمانى نشانه بلوغ به شمار مى‌رود كه بلوغ در شخص محتمل باشد. در غير اين صورت ـ بنابر تصريح برخى ـ اعتبارى به خروج مايعى با ويژگيهاى منىّ نيست. زمان محتمل بنا به گفته بعضى در دختر از نه سالگى و در پسر از ده سالگى آغاز مى‌شود.(۴)

(۱)جواهرالكلام، ج۴ ، ص۲۶.
(۲)۵ ـ۱۰
(۳)۱۰ـ۱۱
(۴)۱۳
(۵)۱۶ و



جعبه ابزار