• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهشت حافظان حدود خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند بهشت را به مؤمنینی که حافظ حدود الهی ، و مجری قوانین او، و برای اقامه حق و عدالت قیام می‌کنند، بشارت داده است.



به حافظان حدود الهی از سوی خداوند وعده بهشت داده شده است.
•ان الله اشتری من المؤمنین انفسهم وامولهم بان لهم الجنة... وعدا علیه حقا... • ... والحـفظون لحدود الله...(در حقيقت‌ خدا از مؤمنان جان و مالشان را به (بهاى) اينكه بهشت براى آنان باشد خريده است همان كسانى كه در راه خدا مى‌جنگند و مى‌كشند و كشته مى‌شوند (اين) به عنوان وعده حقى در تورات و انجيل و قرآن بر عهده اوست و چه كسى از خدا به عهد خويش وفادارتر است پس به اين معامله‌اى كه با او كرده‌ايد شادمان باشيد و اين همان كاميابى بزرگ است •(آن مؤمنان) همان توبه‌كنندگان پرستندگان سپاسگزاران روزه‌داران ركوع‌كنندگان سجده‌كنندگان وادارندگان به كارهاى پسنديده بازدارندگان از كارهاى ناپسند و پاسداران مقررات خدايند و مؤمنان را بشارت ده.)

۱.۱ - تفسیر المیزان

«کلمه (( اشتراء )) به معناى قبول آن جنسى است که در خرید و فروش ‌ در برابر پرداخت قیمت به انسان منتقل مى شود.
خداى سبحان در این آیه به کسانى که در راه خدا با جان و مال خود جهاد مى کنند وعده قطعى بهشت مى دهد و مى فرماید که این وعده را در تورات و انجیل هم داده ، همانطور که در قرآن مى دهد.»
«از آنچه گذشت معلوم شد که اولا چه نکته اى در ترتیب اوصاف مذکور از مؤ منین بوده ، و اگر اول توبه و عبادت و گردش و رکوع و سجود ایشان را آورده ، براى این است که این اوصاف ، اوصاف فردى آنان است ، لذا اول آنها را ذکر کرده ، بعدا اوصاف اجتماع ایشان را که ناشى از ایمان آنان است ذکر نموده ، و آن این است که مؤ منین با امر به معروف و نهى از منکر اجتماع صالحى بوجود مى آورند، آنگاه در خاتمه وصف پسندیده و جمیلى را که ایشان در هر دو حال یعنى هم در حال انفراد و هم در حال اجتماع دارند ذکر کرده ، و آن این است که ایشان حافظ حدود خدایند، و اگر تعبیر به (( حافظ )) کرد براى این است که بفهماند مؤ منین ، هم خودشان از حدود خدا تجاوز نمى کنند، و هم نسبت به آن اهتمام و مراقبت دارند.»

۱.۲ - روایت امام صادق

از امام صادق علیه‌السّلام سؤال شد: اینکه خدای متعال می‌فرماید: به تحقیق، خدا از مؤمنان نفسها و مالهایشان را خریده است که در مقابل، به آنها بهشت بدهد، آیا شامل همه کسانی است که در راه خدا جهاد می‌کنند یا برای گروه خاصی است و نه همه گروهها؟ امام فرمود: خدای ـ عزوجل ـ به دنبال آیه مذکور این آیه را بر رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نازل نمود التائبون العابدون... و بدین وسیله، صفات مؤمنانی را که نفسها و مال هایشان را خریده است بیان نمود.

•وازلفت الجنة للمتقین غیر بعید• هـذا ما توعدون لکل اواب حفیظ (و بهشت را براى پرهيزگاران نزديك گردانند بى‌آنكه دور باشد •(و به آنان گويند) اين همان است كه وعده يافته‌ايد (و) براى هر توبه‌كار نگهبان (حدود خدا) خواهد بود.)
در تفسیر مجمع البیان آمده است که: «اواب» به معنای توبه کننده است.

۱.۳ - تفسیر آیات

تفسیر نمونه می گوید: «در اينجا به دو وصف از اوصاف آنها اشاره شده: « اواب » و «حفيظ».
«اواب» از ماده «اوب» (بر وزن ذوب)، به معنى بازگشت است، كه ممكن است به معنى توبه از گناهان كوچك و بزرگ باشد، و يا بازگشت به طاعت او، و با توجه به اين كه: «صيغه مبالغه» است، نشان مى‌دهد كه بهشتيان پرهيزگارانى هستند كه هر عاملى بخواهد آنها را از اطاعت خدا دور سازد، فوراً متوجه مى‌شوند و به طاعت او باز مى‌گردند، و از تقصيرات و غفلت‌هاى خود توبه مى‌كنند تا به مقام « نفس مطمئنه » برسند.
«حفيظ» به معنى حافظ و نگاهدارنده است. آيا منظور حفظ عهد و پيمان‌هاى الهى است، كه از انسان‌ها گرفته كه اطاعت او كنند و عبادت شيطان ننمايند.»


۱. توبه/سوره۹، آیه۱۱۱.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۹، ص۵۳۸.    
۴. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۹، ص۵۳۹.    
۵. دعائم الاسلام، قاضی نعمان، ج۱، ص۳۴۱.    
۶. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۹۷، ص۴۸.    
۷. ق/سوره۵۰، آیه۳۱.    
۸. ق/سوره۵۰، آیه۳۲.    
۹. تفسیر مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۹، ص۲۴۷.    
۱۰. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲۲، ص۲۸۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بهشت حافظان حدود خدا».    



جعبه ابزار