• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بی‌تقوایی قوم الیاس (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عدم پرهیزکاری و تقوای قوم الیاس سبب بت پرستی آنها می‌باشد.



بی تقوایی قوم الیاس، سبب بت پرستی آنان می‌باشد:
وان الیاس... • اذ قال لقومه الا تتقون• اتدعون بعلا وتذرون احسن الخــلقین.
و الياس ...•به خاطر بياور هنگامى را كه به قومش گفت: «آيا تقوا پيشه نمى‌كنيد؟!•آيا بت «بعل» را مى‌خوانيد و بهترين آفريدگارها را رها مى‌سازيد؟!


و ان الیاس لمن المرسلین (و همانا الیاس از مرسلان است). در شخص (الیاس) اختلاف شده است.
«ابن مسعود» و «قتاده» گویند مراد از (الیاس) «ادریس» می‌باشد. عده‌ای گفته‌اند: مراد از الیاس یکی از پیامبران بنی اسرائیل بوده که از فرزندان «هارون بن عمران» عموی «یسع» می‌باشد و این قول «ابن عباس» و «محمد بن اسحاق» و دیگران است که گفته‌اند که «الیاس» پس از «حزقیل» در اثر حوادث عظیمی که در بنی اسرائیل اتفاق افتاده بود به نبوت مبعوث شد.
«یوشع بن نون» چون «شام» را فتح کرد «بنی اسرائیل» را در آن قرار داده و این سرزمین را میان ایشان تقسیم کرد، و سبطی از «الیاس» را در «بعلبک» قرار داد و میان ایشان پیمبری مبعوث گردید و پادشاه او را اجابت کرد، سپس زن پادشاه او را وادار کرد که مرتد شده و با «الیاس» مخالفت کند و او را بکشد، بدین طریق «الیاس» راه فرار را پیش گرفته و به سوی بیابان‌ها و کوه‌ها فرار کرد.
برخی گفته‌اند که «الیاس»، حضرت «الیسع» را جانشین خود برای مردم بنی اسرائیل قرار داد و خداوند «الیاس» را از مقابل دیدگانشان بالا برده و لذت طعام و شراب را از آنان برداشت و به وی دو بال داد که یک انسان زمینی به صورت یک فرشته آسمانی به پرواز درآمد و خداوند بر قوم او و بر پادشاه آنان دشمنی را مسلط کرد که پادشاه و زن او را به قتل رسانید و سپس خداوند «الیسع» را به عنوان رسالت در میان ایشان مبعوث گردانید که بنی اسرائیل به وی ایمان آورده و او را بزرگ شمرده و از دستورش فرمان بردند. این گفتار از «ابن عباس» می‌باشد.
و گفته شده که: «الیاس» صاحب و گردش کننده بیابانها و «خضر» صاحب و گردش کننده جزیره‌ها بوده است. «وهب» گوید: مراد از الیاس «ذو الکفل» می‌باشد.


اذ قال لقومه ا لا تتقون (گاهی که گفت به قوم خود آیا نمی‌پرهیزید) از عذاب و بلای خداوند به اینکه دستورهای او را انجام داده و از گناهانش پرهیز کنید.
ا تدعون بعلا (آیا بعل را می‌خوانید) «عطا» گوید: «بعل» بتی بوده که آنان از طلا ساخته و به آن عبادت می‌کردند. «عکرمه»، «مجاهد»، «قتاده» و «سدی» گویند: «بعل» به لغت اهل «یمن» به پروردگار و بزرگ و آقا گفته می‌شود، پس تقدیر چنین می‌شود! (آیا پروردگاری را غیر از خداوند می‌خوانید) و تذرون احسن الخالقین (و وا می‌گذارید بهترین آفریدگان را) یعنی آیا ترک می‌کنید عبادت و پرستش بهترین خالقان را؟.


۱. صافات/سوره۳۷، آیه۱۲۳ - ۱۲۵.    
۲. علامه طبرسی، مجمع البیان، ج۸، ص۳۲۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «قوم الیاس».    



جعبه ابزار