• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تحیت اصحاب یمین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اصحاب یمین از گروه‌هایی هستند که در قرآن کریم به آن‌ها اشاره شده است.



اصحاب یمین بر پیامبر صلی الله علیه وآله درود و سلام می‌فرستند.
«فسلـم لک من اصحـب الیمین»؛ (به او گفته می‌شود:) سلام بر تو از سوی دوستانت که از اصحاب یمینند!

۱.۱ - سلام فرشتگان

به این ترتیب فرشتگان قبض روح در آستانه انتقال از دنیا سلام یارانش ‌ را به او مى رسانند، همانگونه که در آیه ۲۶ واقعه در توصیف اهل بهشت خواندیم : الا قیلا سلاما سلاما.
احتمال دیگرى در تفسیر این آیه نیز وجود دارد، و آن اینکه سلام از ناحیه فرشتگان باشد که به او مى گویند: سلام بر تو اى کسى که از اصحاب الیمین هستى ، یعنى در افتخار و توصیف تو همین بس که در صفت آنان قرار دارى.
در آیات دیگر قرآن نیز سلام فرشتگان در آستانه مرگ بر مؤمنان آمده است مانند آیه ۳۲ سوره نحل که مى فرماید: الذین تتوفاهم الملائکة طیبین یقولون سلام علیکم ادخلوا الجنة بما کنتم تعملون : ((کسانى که فرشتگان قبض روحشان را مى کنند در حالى که پاکیزه اند، به آنها مى گویند: سلام بر شما، وارد بهشت شوید به خاطر اعمالى که انجام مى دادید)).
به هر حال تعبیر ((سلام )) تعبیر پرمعنائى است ، خواه از سوى فرشتگان باشد یا از سوى اصحاب الیمین ، سلامى است که نشانه روح و ریحان و هرگونه سلامت و آرامش و نعمت است.
این نکته نیز لازم به یادآورى است که تعبیر به اصحاب الیمین (کسانى که نامه اعمالشان را به دست راستشان مى دهند) به خاطر آن است که معمولا انسان کارهاى مهم و ماهرانه را با دست راست انجام مى دهد لذا دست راست سمبلى است از قدرت ، مهارت ، توانائى و پیروزى.
در حدیثى از امام باقر (علیه السلام) مى خوانیم که در ذیل این آیه فرمود: هم شیعتنا و محبونا: ((اصحاب یمین شیعیان ما و دوستان ما هستند)).

۱.۲ - تفسیر آیه

درباره ((لام )) در کلمه ((لک)) چند احتمال هست ، یکى این که لام اختصاص ملکى باشد، و معناى جمله ((سلام لک)) این باشد که: تو در میان اصحاب یمین که همه قرینان تو و رفقاى تو هستند داراى سلامت هستى، و از آنان به تو جز خیر و سلامت نخواهد رسید.
احتمال دوم که بعضى داده‌اند این است که: لام به معناى على باشد، و معناى جمله این باشد که: اصحاب یمین بر تو سلام مى فرستند، احتمالات دیگرى داده اند که از نقلش صرفنظر مى کنیم.
در این آیه التفاتى از غیبت به خطاب بکار رفته، چون تا اینجا خطاب منکرین معاد بود، و رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله وسلم) گویا غایب حساب شده بود، و در اینجا روى سخن به شخص آن جناب کرد، براى مى خواست سلام اصحاب یمین را براى او نقل کند، و بفرماید: ((سلام لک من اصحاب الیمین)).


۱. واقعه/سوره۵۶، آیه۹۱.    
۲. تفسير نمونه، ناصر مکارم شيرازي، ج۲۳، ص۲۸۳.    
۳. ترجمه تفسير الميزان، علامه طباطبايي، ج۱۹، ص۲۴۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تحیت اصحاب یمین»    



جعبه ابزار