تسلط مردان بر زنان ظریفی
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
عنوان موضوع اصلي: قرآن
عنوان موضوع فرعي اول: پرسش و پاسخ
عنوان موضوع فرعي دوم: معارف قرآن
زبان: فارسي
نام خانوادگي نويسنده: نامشخص
عنوان مقاله: تسلط مردان بر زنان
چكيده مقاله: متن مقاله: پرسش
تفسير و شرح دقيق آيه ۳۴، سوره نساء «الرِّجالُ قَوّامُون عَلى النّساءِ» را بنويسيد و توضيح دهيد تسلط مردان بر زنان چگونه و به چه نحو است.
پاسخ
«قوامون» مبالغه قيّم است و قيم در اين جا به معناى سرپرست است. در توضيح معناى آيه، بايد به اين نكته توجه داشت كه خانواده يك واحد كوچك اجتماعى است و همانند يك اجتماع بزرگ، بايد رهبر واحدى داشته باشد؛ زيرا اگر اداره اين اجتماع كوچك بر عهده بيش از يك نفر قرار گيرد، ممكن است به هرج و مرج و آشوب بينجامد و ايجاد مشكل كند؛ در نتيجه، مرد يا زن يكى بايد رئيس خانواده و ديگرى معاون و تحت نظارت او باشد. قرآن در اين جا تصريح مىكند كه مقام سرپرستى از آن مرد است. (كه البته، اين به معناى استبداد و اجحاف و تعدى نيست، بلكه هدف، ايجاد رهبرى واحد همراه با مسؤوليتها و مشورتهاى لازم است.)
اين موقعيت بخاطر خصوصيات موجود در مرد است، از آن جمله:
الف: ويژگيهاى ذاتى: مانند قدرت جسمانى و غلبه قدرت فكر او بر نيروى عاطفه و احساسات در مرد، به عكس زن كه از نيروى عاطفه بيشترى نسبت به مرد، بهرهمند است. كه اين مطابق خواستهاى درونى و همگونه با مسؤوليتهاى بيرون اوست.
ب: تعهد مرد در برابر زن و فرزندان كه هزينههاى زندگى و پرداخت مهر و تأمين زندگى آبرومندانه همسر و فرزندان بر عهده اوست.
البته ممكن است زنانى وجود داشته باشند كه در برخى از جهات فوق، بر شوهران خود امتياز داشته باشند، اما بايد دانست كه قوانين، همه جوانب را در نظر مىگيرد و به تك تك افراد و نفرات نظر ندارد، بلكه نوع و كلى را در نظر مىگيرد. شكى نيست كه در اكثريت خانوادهها، مردها براى سرپرستى، آمادگى بيشترى دارند، اگر چه زنان نيز وظايف و مسؤوليتهايى بر عهده دارند كه اهميت و حساسيت آن بر هيچ كس پوشيده نيست.
[۱] پى نوشت:
[۲] . جهت اطلاع بيشتر ر.ك: ترجمه تفسير الميزان، جامعه مدرسين، ج ۴، ص ۵۴۳ و تفسير نمونه، دارالكتب الاسلاميه، ج ۳، ص ۳۷۰.
منابع: (ماهنامه ياس، شماره۳)
پيوند مرتبط: تاريخ بارگذاري: ۱۳۸۹/۰۸/۱۷