• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و رزاقیت خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انسان باید در همه حال توجه داشته باشد که روزی در دست خداوند است و خداوند رزاق است و توجه داشتن و اعتقاد داشتن به این نکته زمینه تقواپیشگی را فراهم می‌کند.



اعتقاد به رازقیت خدا، مستلزم تقواپیشگی انسان می‌باشد.
«قل من یرزقکم من السماء والارض... فسیقولون الله فقل افلا تتقون؛ بگو: چه کسی شما را از آسمان و زمین روزی می‌دهد؟ یا چه کسی مالکخالق) گوش و چشمهاست؟ و چه کسی زنده را از مرده، و مرده را از زنده بیرون می‌آورد؟ و چه کسی امور (جهان) را تدبیر می‌کند؟ بزودی (در پاسخ) می‌گویند: خدا، بگو: پس چرا تقوا پیشه نمی‌کنید (و از خدا نمی‌ترسید». معناى رزاق بودن خداوند از آسمان و زمین، و منظور از ملکیت گوشها و چشم ها در: (امنیملک السمع و الابصار) کلمه (رزق) به معناى عطائى است جارى و همیشگى، و رزق دادن خداى تعالى عالم بشریت را از آسمان، عبارت است از فرستادن باران و برف و امثال آن. و رزق دادنش از زمین عبارت است از رویاندن گیاهان و تربیت دامها، البته گیاهان و دامهائى که بشر از آنها ارتزاق مى کند، و به برکت این نعمت هاى الهى است که نوع بشر باقى مى ماند و نسلش منقرض نمى گردد.

۱.۱ - معنای رزق

(رزق) به معنى عطا و بخشش مستمر است، و از آنجا که بخشنده تمام مواهب در حقیقت خدا است، (رازق) و (رزاق) به معنى حقیقى تنها بر او اطلاق مى شود، و اگر این کلمه در غیر مورد او به کار رود، بدون شک جنبه مجازى دارد، همانند آیه ۲۳۳ سوره بقره که در زمینه زنان شیرده مى گوید و على المولود له رزقهن و کسوتهن بالمعروف (پدران موظفند زنانى را که فرزندانشان را شیر مى دهند بطور شایسته روزى دهند و لباس بپوشانند.)


۱. یونس/سوره۱۰، آیه۳۱.    
۲. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۰، ص۷۱.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۲۳۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۲۷۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تقوا و رزاقیت خدا»    



جعبه ابزار