• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و رزق جاویدان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از جلوه‌های تقواپیشگی بهره‌مندی متقین از رزق جاودان خداوند در قیامت می‌باشد.



بهره‌مندی مؤمنان با تقوا، از رزق بی پایان خداوند در قیامت بهره‌مند می‌شوند:
... والذین اتقوا فوقهم یوم القیـمة والله یرزق من یشاء بغیر حساب.
«... در حالی که پرهیزگاران در قیامت، بالاتر از آنان هستند (چرا که ارزشهای حقیقی در آنجا آشکار می‌گردد، و صورت عینی به خود می‌گیرد) و خداوند، هر کس را بخواهد بدون حساب روزی می‌دهد»

شان نزولی که می‌گوید آیه ناظر به اشراف خودخواه قریش است مانع از آن نیست که یک قاعده کلی و عمومی از آن استفاده کرده یا آن را مکمل آیه پیشین درباره یهود بدانیم. آیه می‌گوید: زندگی دنیا برای کافران زینت داده شده است (زین للذین کفروا الحیوة الدنیا). لذا از باده غرور سر مست شده و افراد با ایمان را که احیانا دستشان تهی است به باد مسخره می‌گیرند (و یسخرون من الذین آمنوا).
این در حالی است، که این افراد با ایمان و تقوا در قیامت برتر از آنها هستند (آنها در اعلی علیین بهشت‌اند و اینها در درکات جهنم) (و الذین اتقوا فوقهم یوم القیامة). زیرا در آن جهان مقامات معنوی صورت عینی به خود می‌گیرد و مؤمنان در درجات بالایی قرار خواهند گرفت، آنها گویی بر فراز آسمانها سیر می‌کنند در حالی که اینها در اعماق زمین می‌روند. و این جای تعجب نیست، زیرا خداوند هر کس را بخواهد بی حساب روزی می‌دهد (و الله یرزق من یشاء بغیر حساب). اینها در حقیقت بشارت و آرامش است برای مؤمنان فقیر و هشدار و تهدیدی است برای ثروتمندان مغرور و بی ایمان.
این احتمال نیز وجود دارد که جمله اخیر اشاره به این باشد که خداوند در آینده به مؤمنان روزی بی حساب می‌دهد همانگونه که با پیشرفت اسلام این معنی تحقق یافت. بی حساب بودن روزی خداوند به افراد با ایمان اشاره به این است که هرگز پاداش‌ها و مواهب الهی به اندازه اعمال ما نیست بلکه مطابق کرم و لطف اوست و می‌دانیم لطف و کرمش حد و حدود ندارد.


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۱۲.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسير نمونه، ج‌۲، ص۹۱-۹۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «رزق جاويدان‌».    



جعبه ابزار