• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و ظلم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انسان متقی از ظلم کردن نسبت به دیگران اجتناب می‌کند.



اجتناب از ظلم، از جلوه‌های تقواپیشگی است:
... وکان تقیـا• وبرا بولدیه ولم یکن جبارا عصیـا.
و او پرهیزگار بود!•او نسبت به پدر و مادرش نیکوکار بود و جبارمتکبر) و عصیانگر نبود!
.. وان الظــلمین بعضهم اولیاء بعض والله ولی المتقین.
... و ظالمان یار و یاور یکدیگرند، اما خداوند یار و یاور پرهیزگاران است!


برداشت یاد شده با سلب خصوصیت از مورد آیه، صورت گرفته است.
گر چه روی سخن در این آیات به پیامبر است ولی منظور همه مؤمنان می‌باشند. سپس می‌افزاید: ظالمان یار و یاور و دوست و ولی یکدیگرند (ان الظالمین بعضهم اولیاء بعض). همه از یک قماشند و در یک مسیر و سر و ته یک کرباس، و همگی ضعیف و ناتوانند. اما گمان نکن که تو و افراد با ایمان که اکنون در اقلیت هستید یار و یاوری ندارید، خداوند ولی پرهیزگاران است (و الله ولی المتقین). درست است آنها ظاهرا جمعیتی عظیم و قدرت و ثروت قابل ملاحظه‌ای دارند ولی در برابر قدرت بی انتهای حق ذره ناچیزی بیش نیستند.
و ان الظالمین بعضهم اولیاء بعض و الله ولی المتقین، آنچه که از سیاق به دست می‌آید این است که این جمله تعلیل دیگری است برای نهی از پیروی از اهواء جاهلان. و نیز بر می‌آید که مراد از ظالمین پیشوایانی هستند که رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم مامور شده از اهواء مبتدعه آنها پیروی نکند. و مراد از متقین کسانی هستند که دین خدا را پیروی می‌کنند.
و معنای جمله این است که: خدا ولی و سرپرست کسانی است که پیروی از دین او کنند، و برای این سرپرست ایشان است که متقی هستند، و خدا ولی مردم متقی است. و کسانی که هواهای جاهلان را پیروی می‌کنند، خدای تعالی ولی آنها نیست، بلکه آنها خودشان ولی یکدیگرند، چون ستمکارند، و ستمکاران ولی یکدیگرند. پس تو‌ ای رسول گرامی، دین مرا پیروی کن تا من ولی تو باشم، و از اهواء آنان پیروی مکن تا آنان ولی تو نشوند، چون ولایت آنان هیچ دردی از تو دوا نمی‌کند، و جای ولایت خدا را نمی‌گیرد. در این جمله پیروان اهواء را که غیر از دین خدا را پیروی می‌کنند، ظالمین خوانده، و این با مطلبی که از آیه: ان لعنة الله علی الظالمین الذین یصدون عن سبیل الله و یبغونها عوجا و هم بالآخرة کافرون استفاده می‌شود، موافق است، چون در این آیه نیز ستمگران را عبارت دانسته از کسانی که جلو راه حق را می‌گیرند، و آن را کج و معوج می‌خواهند.


۱. مریم/سوره۱۹، آیه۱۳.    
۲. مریم/سوره۱۹، آیه۱۴.    
۳. جاثیه/سوره۴۵، آیه۱۹.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم، ج۲۱، ص۲۵۵.    
۵. اعراف/سوره۷، آیه۴۴-۴۵.    
۶. ترجمه الميزان، علامه طباطبایی، ج‌۱۸، ص۲۵۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اجتناب از ظلم‌».    



جعبه ابزار