• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و عبادت خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از عوامل زمینه سازی گرایش انسان به تقوا پرستش و عبادت خداوند می‌باشد.



عبادت و پرستش خداوند، زمینه ساز نیل به تقواپیشگی انسانها ذکر شده است.
«یـایها الناس اعبدوا ربکم الذی خلقکم والذین من قبلکم لعلکم تتقون؛ ای مردم! پروردگار خود را پرستش کنید؛ آن کس که شما، و کسانی را که پیش از شما بودند آفرید، تا پرهیزکار شوید».

۱.۱ - نتیجه پرستش خاوند

نتیجه این پرستش ، تقوا و پرهیزگارى است (لعلکم تتقون). بنابراین عبادتها و نیایشهاى ما چیزى بر جاه و جلال خدا نمى افزاید همانگونه که ترک آنها چیزى از عظمت مقام او نمى کاهد، این عبادتها کلاسهاى تربیت براى آموزش تقوا است، تقوا همان احساس مسئولیت و خودجوشى درونى که معیار ارزش انسان و میزان سنجش شخصیت او است.
«والی عاد اخاهم هودا قال یـقوم اعبدوا الله ما لکم من الـه غیره افلاتتقون؛ و به سوی قوم عاد، برادرشان هود را (فرستادیم)؛ گفت: ای قوم من! (تنها) خدا را پرستش کنید، که جز او معبودی برای شما نیست! آیا پرهیزگاری پیشه نمی‌کنید؟!».
«ولقد ارسلنا نوحـا الی قومه فقال یـقوم اعبدوا الله ما لکم من الـه غیره افلا تتقون؛ و ما نوح را بسوی قومش فرستادیم؛ او به آنها گفت: ای قوم من! خداوند یکتا را بپرستید، که جز او معبودی برای شما نیست! آیا (از پرستش بتها) پرهیز نمی‌کنید؟!».
«فارسلنا فیهم رسولا منهم ان اعبدوا الله ما لکم من الـه غیره افلا تتقون؛ و در میان آنان رسولی از خودشان فرستادیم که: خدا را بپرستید؛ جز او معبودی برای شما نیست؛ آیا (با این همه، از شرک و بت پرستی) پرهیز نمی‌کنید؟!».

۱.۲ - پرستش خدای یگانه

جمله (اعبدوا اللّه ما لکم من اله غیره) دعوت به سوى پرستش ‌ خدا و ترک پرستش آلهه غیر خدا است، چون وثنى ها غیر خدا از ملائکه و جن و مقدسین را مى پرستیدند و براى آنها ادعاى الوهیت مى کردند، یعنى آنها را معبود مى دانستند نه خدا را.بعضى از مفسرین گفته اند: معناى (اعبدواالله) این است که تنها خدا را بپرستید، همچنانکه آیه (الا تعبدوا الا اللّه) که در سوره هود است این معنا را روشن مى کند. و اگر در آیه مورد بحث جمله را مقید به قید نکرد و نفرمود فقط خدا را عبادت کنید براى این است که بفهماند اصلا عبادت تنها عبادت خدا است و عبادت غیر خدا و شرک ورزیدن به کلى عبادت نیست.
«وابرهیم اذ قال لقومه اعبدوا الله واتقوه...؛ ما ابراهیم را (نیز) فرستادیم، هنگامی که به قومش گفت: خدا را پرستش کنید و از (عذاب) او بپرهیزید که این برای شما بهتر است اگر بدانید!».
«ان اعبدوا الله واتقوه واطیعون؛ که خدا را پرستش کنید و از مخالفت او بپرهیزید و مرا اطاعت نمایید!».


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۱.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۱۱۸.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۶۵.    
۴. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۲۳.    
۵. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۳۲.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۵، ص۳۶.    
۷. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۱۶.    
۸. نوح/سوره۷۱، آیه۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تقوا و عبادت خدا»    



جعبه ابزار