• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و عمل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انسان باید به دستورات دین عمل کند که عمل به این دستورات انسان را به سوی تقوا هدایت می‌کند.



نیل انسان به تقوا، در گرو پیروی و عمل به دین خدا ذکر شده است.
«وان هـذا صرطی مستقیمـا فاتبعوه ولا تتبعوا السبل فتفرق بکم عن سبیله ذلکم وصــکم به لعلکم تتقون؛ این راه مستقیم من است، از آن پیروی کنید! و از راه‌های پراکنده (و انحرافی) پیروی نکنید، که شما را از طریق حق، دور می‌سازد! این چیزی است که خداوند شما را به آن سفارش می‌کند، شاید پرهیزگاری پیشه کنید!».(این راه مستقیم من، راه توحید، راه حق و عدالت، راه پاکى و تقوا است از آن پیروى کنید و هرگز در راههاى انحرافى و پراکنده گام ننهید که شما را از راه خدا منحرف و پراکنده مى کند و تخم نفاق و اختلاف را در میان شما مى پاشد (و ان هذا صراطى مستقیما فاتبعوه و لا تتبعوا السبل فتفرق بکم عن سبیله). و در پایان همه اینها براى سومین بار تاکید مى کند که اینها امورى است که خداوند به شما توصیه مى کند تا پرهیزگار شوید (ذلکم وصاکم به لعلکم تتقون).


عمل صالح، زمینه تقواپیشگی را فراهم می‌کند.
«الا من تاب وءامن وعمل صــلحـا فاولـئک یدخلون الجنة ولا یظلمون شیــا•...• تلک الجنة التی نورث من عبادنا من کان تقیـا؛ مگر آنان که توبه کنند، و ایمان بیاورند، و کار شایسته انجام دهند؛ چنین کسانی داخل بهشت می‌شوند، و کمترین ستمی به آنان نخواهد شد.•...• این همان بهشتی است که به بندگان پرهیزگار خود، به ارث می‌دهیم».


پذیرش تورات و عمل به آن از جانب بنی اسرائیل، عامل نیل آنان به تقواپیشگی بوده است.
«واذ اخذنا میثـقکم ورفعنا فوقکم الطور خذوا ما ءاتینـکم بقوة واذکروا ما فیه لعلکم تتقون؛ و (به یاد آورید) زمانی را که از شما پیمان گرفتیم؛ و کوه طور را بالای سر شما قرار دادیم؛ (و به شما گفتیم:) آنچه را (از آیات و دستورهای خداوند) به شما داده‌ایم، با قدرت بگیرید؛ و آنچه را در آن است به یاد داشته باشید (و به آن عمل کنید)؛ شاید پرهیزکار شوید!». در این آیات مساءله پیمان گرفتن از بنى اسرائیل، براى عمل به محتویات تورات و سپس تخلف آنها از این پیمان اشاره شده است:
نخست مى گوید: به خاطر بیاورید زمانى را که از شما پیمان گرفتیم (و اذا اخذنا میثاقکم ). (و طور را بالاى سر شما قرار دادیم) (و رفعنا فوقکم الطور). (و گفتیم آنچه را از آیات الهى به شما داده ایم با قدرت و قوت بگیرید) (خذوا ما آتیناکم بقوة). (و آنچه را در آن است دقیقا به خاطر داشته باشید (و به آن عمل کنید) تا پرهیزکار شوید) (و اذکروا ما فیه لعلکم تتقون).
«واذ نتقنا الجبل فوقهم کانه ظـلة... خذوا ما ءاتینـکم بقوة واذکروا ما فیه لعلکم تتقون؛ و (نیز به خاطر بیاور) هنگامی که کوه را همچون سایبانی بر فراز آنها بلند کردیم، آنچنان که گمان کردند بر آنان فرود می‌آمد؛ (و در همین حال، از آنها پیمان گرفتیم و گفتیم:) آنچه را (از احکام و دستورها) به شما داده‌ایم، با قوّت (و جدیت) بگیرید! و آنچه در آن است، به یاد داشته باشید، (و عمل کنید،) تا پرهیزگار شوید».


۱. انعام/سوره۶، آیه۱۵۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۳۱.    
۳. مریم/سوره۱۹، آیه۶۰.    
۴. مریم/سوره۱۹، آیه۶۳.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۶۳.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۲۹۲-۲۹۳.    
۷. اعراف/سوره۷، آیه۱۷۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تقوا و عمل»    



جعبه ابزار