• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تهمت دزدی به برادران یوسف ظریفی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عنوان موضوع اصلي: قرآن
عنوان موضوع فرعي اول: پرسش و پاسخ
عنوان موضوع فرعي دوم: معارف قرآن
زبان: فارسي
نام خانوادگي نويسنده: ‌آيت الله‌ مكارم شيرازى و ‌آيت الله‌ سبحانى
عنوان مقاله: تهمت دزدى به برادران يوسف
چكيده مقاله: متن مقاله: پرسش
چگونه يوسف اجازه داد به برادرش تهمت بزنند؟
هنگامى كه حضرت يوسف خواست برادرش را در كشور مصر بازداشت كند، شخصا پيمانه گرانبهاى سلطنتى را در ميان بار گندم او نهاده، سپس شخصى در ميان قافله صدا زد: «ايتها العير انكم لسارقون؛ اى اهل قافله شما دزد هستيد!» با اين وضع چطور يوسف ظرف گرانبها را در ميان بار گندم برادر گذارده و چگونه باعث شد كه قافله فلسطين كه همه برادر يوسف هستند متهم به سرقت گردند - با اين كه افترا و متهم ساختن مردم به گناه حرام است؟!
پاسخ
آيه‌اى كه متضمن اين قسمت از داستان است به قرار زير است:
«فلما جهزهم بجهازهم جعل السقاية فى رحل اخيه ثم اذن مؤذن ايتها العير انكم لسارقون؛ و هنگامى كه (مأمور يوسف) بارهاى آنها را بست، ظرف آبخورى پادشاه را در بار برادرش گذاشت؛ سپس كسى صدا زد: اى اهل قافله! شما دزد هستيد!»[۱]    
صريح آيه اين است كه ظرف را حضرت يوسف در ميان بار برادر نهاده، ولى نسبت دزديد را شخصى ديگرى به كاروان داده و نكته قابل توجه همين جاست.
اما چرا يوسف دست به چنين كارى زد؟ علت آن چنان كه از آيه ۷۶ به دست مى‌آيد اين است كه جز اين، راه و چاره‌اى براى نگاه داشتن برادر نداشت، نه قوانين كشورى مصر در آن سالهاى قحطى اجازه مى‌داد كه شخصى را بى جهت در مصر بازداشت كند و نه برادران او حاضر مى‌شدند كه برادر يوسف در مصر بماند؛ و بطور مسلم چنان كه بسيارى از مفسران گفته‌اند، او اين مطلب را با برادر خود در ميان گذارده بود و چنان كه آيه ۶۹ مى‌گويد او قبلا در يك مجلس محرمانه و خصوصى خود را معرفى كرده و احتمالا او را از اين پيشامد مطلع كرده بود.
بنابراين، از نقطه نظر يوسف اين مطلب بى اشكال بود، زيرا برادرش رضايت به اين طرح داده بود.
از طرفى يوسف برادر خود را متهم نكرد و دروغ نگفت و تهمت نزد؛ بلكه مأمورين به خيال اين كه چنين سرقتى روى داده بارها را بازرسى كرده و برادر يوسف را متهم ساختند و او را بازداشت كردند. برادر يوسف هم چون جريان را مى‌دانست و از تبانى قبلى اطلاع داشت سكوت كرد، بعلاوه، در آيه هيچ گونه شاهدى نيست كه اين جريان در برابر يوسف روى داده است.
[۲]    . يوسف، آيه ۷۰.
منابع: پاسخ به پرسش هاى مذهبى , ص: ۵۶۶
پيوند مرتبط: تاريخ بارگذاري: ۱۳۸۹/۰۸/۱۷



جعبه ابزار