• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توبه بنی اسرائیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



وقتی بنی اسرائیل در غیاب حضرت موسی علیه‌السّلام مرتد شدند، حضرت آنها را به توبه از ارتدادشان دعوت کرد، و آنها توبه کرده و پشیمان شدند، و راه توبه تعیین شده برای گوساله پرستان بنی اسرائیل، این بود که همدیگر را بکشند.




۱.۱ - توبه از گوساله پرستی

توبه بنی اسرائیل از گوساله پرستی، پس از آگاه شدن از گمراهی خویش بود.
ولما سقط فی ایدیهم وراوا انهم قد ضلوا قالوا لـئن لم یرحمنا ربنا ویغفر لنا لنکونن من الخـسرین. «و هنگامی که حقیقت به دستشان افتاد، و دیدند گمراه شده ‌اند، گفتند: «اگر پروردگارمان به ما رحم نکند، و ما را نیامرزد، بطور قطع از زیانکاران خواهیم بود!»

۱.۱.۱ - نادمین

در مجمع البیان فرموده: معنای جمله" سقط فی ایدیهم" این است که بلا در دست هایشان قرار گرفت، یعنی طوری بلا بر ایشان مسلط شد که گویی دستهایشان در آن بود، و این تعبیر را غالبا در‌باره نادمینی که به آثار سوء عمل گذشته شان مبتلا شده ‌اند و این ابتلاء را پیش بینی نمی‌ کردند بکار برده و گفته می‌ شود" سقط فی یده"، البته" اسقط فی یده" هم گفته می‌ شود، و لیکن اولی فصیح تر است. بعضی هم گفته ‌اند معنای جمله مزبور این است که: اثر سویی که او را زیان می‌ رساند در دستش افتاد.

۱.۲ - دعوت برای توبه

حضرت موسی علیه‌السّلام از بنی اسرائیل، دعوت کرد از ارتدادشان توبه کنند.
واذ قال موسی لقومه یـقوم انکم ظـلمتم انفسکم باتخاذکم العجل فتوبوا الی بارئکم... «و زمانی را که موسی به قوم خود گفت: «ای قوم من! شما با انتخاب گوساله (برای پرستش) به خود ستم کردید! پس توبه کنید و به سوی خالق خود باز گردید! و خود را (یکدیگر را) به قتل برسانید! این کار، برای شما در پیشگاه پروردگارتان بهتر است. سپس خداوند توبه شما را پذیرفت زیرا که او توبه پذیر و رحیم است.»

۱.۳ - راه توبه

کشتن یکدیگر، راه توبه تعیین شده برای گوساله پرستان بنی اسرائیل بود.
واذ قال موسی لقومه یـقوم انکم ظـلمتم انفسکم باتخاذکم العجل فتوبوا الی بارئکم فاقتلوا انفسکم... «و زمانی را که موسی به قوم خود گفت: «ای قوم من! شما با انتخاب گوساله (برای پرستش) به خود ستم کردید! پس توبه کنید و به سوی خالق خود باز گردید! و خود را (یکدیگر را) به قتل برسانید! این کار، برای شما در پیشگاه پروردگارتان بهتر است.» سپس خداوند توبه شما را پذیرفت زیرا که او توبه پذیر و رحیم است.» (بنا بر یک احتمال مقصود از «اقتلوا انفسکم» کشتن یکدیگر است.)

۱.۴ - توبه تعیین شده

انتحار و خودکشی، توبه تعیین شده برای گوساله پرستان بنی اسرائیل بود.
واذ قال موسی لقومه یـقوم انکم ظـلمتم انفسکم باتخاذکم العجل فتوبوا الی بارئکم فاقتلوا انفسکم... «و زمانی را که موسی به قوم خود گفت: «ای قوم من! شما با انتخاب گوساله (برای پرستش) به خود ستم کردید! پس توبه کنید و به سوی خالق خود باز گردید! و خود را (یکدیگر را) به قتل برسانید! این کار، برای شما در پیشگاه پروردگارتان بهتر است.» سپس خداوند توبه شما را پذیرفت زیرا که او توبه پذیر و رحیم است.» (از احتمالات «فاقتلوا انفسکم» یکی این است که خودکشی کنید.)



۲.۱ - پذیرش پس از قتل خویش

پذیرش توبه بنی اسرائیل، پس از اقدام آنان به اجرای فرمان قتل خویش بود.
واذ قال موسی لقومه یـقوم انکم ظـلمتم انفسکم باتخاذکم العجل فتوبوا الی بارئکم فاقتلوا انفسکم ذلکم خیر لکم عند بارئکم فتاب علیکم انه هو التواب الرحیم. «و زمانی را که موسی به قوم خود گفت: «ای قوم من! شما با انتخاب گوساله (برای پرستش) به خود ستم کردید! پس توبه کنید و به سوی خالق خود باز گردید! و خود را (یکدیگر را) به قتل برسانید! این کار، برای شما در پیشگاه پروردگارتان بهتر است.» سپس خداوند توبه شما را پذیرفت زیرا که او توبه پذیر و رحیم است.»

۲.۲ - پذیرش پس از پشیمانی

پذیرش توبه بنی اسرائیل، پس از پشیمانی از پندارها و رفتارهای ناپسند خود بود.
و لقد اخذنا میثـق بنی اسرءیل... «ما از بنی اسرائیل پیمان گرفتیم و رسولانی به سوی آنها فرستادیم.......» وحسبوا الاتکون فتنة فعموا وصموا ثم تاب الله علیهم... «گمان کردند مجازاتی در کار نخواهد بود! از این رو (از دیدن حقایق و شنیدن سخنان حق،) نابینا و کر شدند سپس (بیدار گشتند، و) خداوند توبه آنها را پذیرفت.........» («ثم تاب الله علیهم» از پذیرش توبه آنان حکایت دارد و با توجه به سوابقشان معلوم می‌شود که در برهه‌ای از تاریخ، آنان بصیرت خود را بازیافتند و از کارها و افکار ناپسندشان دست برداشتند.)


۲.۳ - نوید خداوند به آمرزش

نوید خداوند به آمرزش تائبان بنی اسرائیل، مشروط به ایمان و عمل صالح آنان بود.
یـبنی اسرءیل... «ای بنی اسرائیل! ما شما را از چنگال دشمنتان نجات دادیم.....» وانی لغفار لمن تاب وءامن وعمل صــلحا ثم اهتدی. «و من هر که را توبه کند، و ایمان آورد، و عمل صالح انجام دهد، سپس هدایت شود، می‌ آمرزم!»

۲.۴ - شرط پذیرش توبه

پذیرش توبه گوساله پرستان بنی اسرائیل، پس از بازگشت آنان از گوساله پرستی و ایمان به خداوند بود.
ان الذین اتخذ وا العجل... «کسانی که گوساله را (معبود خود) قرار دادند، بزودی خشم پروردگارشان، و ذلت در زندگی دنیا به آنها می‌رسد و اینچنین، کسانی را که (بر خدا) افترا می‌ بندند، کیفر می‌دهیم!» والذین عملوا السیـات ثم تابوا من بعدها وءامنوا ان ربک من بعدها لغفور رحیم. «و آنها که گناه کردند، و بعد از آن توبه نمودند و ایمان آوردند، (امید عفو او را دارند زیرا) پروردگار تو، در پی این کار، آمرزنده و مهربان است.»

۲.۴.۱ - قانون کلی در توبه

گناه بت پرستی و سجده در برابر گوساله آن هم در آن مقیاس وسیع و گسترده، آن هم در آن مدت کوتاه، آن هم برای ملتی که آن همه معجزات دیده بودند گناهی نبود که به این آسانی بخشوده شود و مثلا با گفتن یک"استغفر الله" همه چیز پایان یابد.
بلکه باید این ملت غضب پروردگار را ببیند و طعم ذلت را در این زندگی بچشد و شلاق کیفر کسانی را که به خدا افترا می‌ بندند به پیکر خود احساس کند تا بار دیگر به این آسانی و سادگی به فکر چنین گناه عظیمی نیفتد.
در آیه این موضوع را تکمیل کرده و به صورت یک قانون کلی چنین می‌ گوید: " اما آنها که اعمال بدی انجام دهند، سپس توبه کنند (و شرائط توبه همگی انجام گیرد) و ایمان خود را به خدا تجدید نمایند و از هر گونه شرک و نافرمانی بازگردند، پروردگار تو بعد از آن، آنها را می‌ بخشد، او بخشنده و مهربان است.


۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۴۹.    
۲. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۸، ص۳۲۰.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۵۴.    
۴. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۱، ص۲۲۰     .
۵. بقره/سوره۲، آیه۵۴.    
۶. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۱، ص۲۲۰.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۵۴.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۵۴.    
۹. مائده/سوره۵، آیه۷۰.    
۱۰. مائده/سوره۵، آیه۷۱.    
۱۱. طه/سوره۲۰، آیه۸۰.    
۱۲. طه/سوره۲۰، آیه۸۲.    
۱۳. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۲.    
۱۴. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۳.    
۱۵. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۶، ص۳۸۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «توبه بنی اسرائیل».    



جعبه ابزار