• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تولیت متقین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از کسانیکه شایستگی تولیت امور مسجدالحرام را دارند متقین می باشند.



متقین، برای سرپرستی و رسیدگی به امور مسجدالحرام شایستگی دارند.
... وهم یصدون عن المسجد الحرام وما کانوا اولیاءه ان اولیاؤه الا المتقون..چرا خدا آنها را مجازات نکند، با اینکه از (عبادت موحدّان در کنار) مسجد الحرام جلوگیری می‌کنند در حالی که سرپرست آن نیستند؟! سرپرست آن، فقط پرهیزگارانند؛ ولی بیشتر آنها نمی‌دانند. ..در آیه بعد مى گوید اینها استحقاق عذاب الهى را دارند: ((چرا خداوند آنها را عذاب نکند و حال آنکه مانع از رفتن مؤمنان به مسجد الحرام مى شوند))
(و ما لهم الا یعذبهم الله و هم یصدون عن المسجد الحرام )
و این اشاره به زمانى است که مسلمانان در مکه بودند و حق نداشتند آزادانه در کنار خانه خدا اقامه نماز جماعت کنند و با انواع مزاحمتها و شکنجه ها روبرو مى شدند، و یا اشاره به ممانعتهائى است که بعدا از انجام مراسم حج و عمره نسبت به مؤمنان به عمل مى آوردند. .(( ان اولیاءه الا المتقون )) این مفاد جمله (( و ما کانوا اولیائه )) را تعلیل مى کند و معنایش این است که ایشان نمى توانند اختیاردار خانه خدا بوده و هر که را بخواهند اجازه ورود داده و از ورود هر که بخواهند جلوگیرى کنند، براى اینکه این خانه بر اساس تقوا و ترس از خدا بنا شده و کسى جز پرهیزکاران اختیاردار آن نیست .


بیشتر مردم مکه به ضرورت تقوا در تولیت مسجدالحرام آگاهی ندارند.
وما لهم الا یعذبهم الله وهم یصدون عن المسجد الحرام وما کانوا اولیاءه ان اولیاؤه الا المتقون ولـکن اکثرهم لا یعلمون. چرا خدا آنها را مجازات نکند، با اینکه از (عبادت موحدّان در کنار) مسجد الحرام جلوگیری می‌کنند در حالی که سرپرست آن نیستند؟! سرپرست آن، فقط پرهیزگارانند؛ ولی بیشتر آنها نمی‌دانند. .هر چند خود را متولیان و صاحبان اختیار خانه خدا مى پنداشتند، تنها کسانى حق این سرپرستى را دارند که موحد و پرهیز کار باشند (ان اولیائه الا المتقون ).
((ولى غالب آنها از این واقعیت بى خبرند)) (و لکن اکثرهم لا یعلمون ).
گر چه این حکم درباره مسجد الحرام گفته شده است ، ولى در واقع شامل همه کانونهاى دینى و مساجد و مراکز مذهبى مى شود متولیان و متصدیان آنها باید از پاک ترین و پرهیزکارترین و فعالترین مردم باشند که این کانونها را پاک و زنده و مرکز تعلیم و تربیت و بیدارى و آگاهى قرار دهند، نه مشتى افراد کثیف و وابسته و خود فروخته و آلوده که این مراکز را تبدیل به ((دکه تجارتى )) و مرکز تخدیر افکار و بیگانگى از حق سازند.


۱. انفال/سوره۸، آیه۳۴.    
۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۷، ص۱۵۶.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۹، ص۹۳.    
۴. انفال/سوره۸، آیه۳۴.    
۵. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۷، ص۱۵۶.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله «تولیت متقین»    



جعبه ابزار