• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توکل هود (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اطمینان هود علیه‌السّلام به محفوظ ماندنش از توطئه‌های قوم عاد، دلیل توکلش بر خداوند بود.



والی عاد اخاهم هودا قال یـقوم... • ... فکیدونی جمیعـا ثم لا تنظرون• انی توکلت علی الله ربی وربکم ما من دابة الا هو ءاخذ بناصیتها... «(ما) به سوی (قوم) عاد، برادرشان «هود» را فرستادیم (به آنها) گفت: «ای قوم من• .... • از آنچه غیر او (می‌ پرستید)! حال که چنین است، همگی برای من نقشه بکشید و مرا مهلت ندهید! (اما بدانید کاری از دست شما ساخته نیست! ) • من، بر «الله» که پروردگار من و شماست، توکل کرده ‌ام! هیچ جنبنده ‌ای نیست مگر اینکه او بر آن تسلط دارد (اما سلطه ‌ای با عدالت! چرا که) پروردگار من بر راه راست است! »

۱.۱ - توکل به مدبر امر

"انی توکلت علی الله ربی و ربکم" من در کار خودم بر خدا توکل کرده ‌ام که مدبر امر من و شما است و برای اینکه بفهماند شما هیچ کاری نمی‌ توانید به من بکنید- نه اینکه می‌ توانید ولی من نمی‌ ترسم- اضافه کرد: "ما من دابة الا هو آخذ بناصیتها ان ربی علی صراط مستقیم" و فهمانید که من در توکل کردنم به خدا، پیروزم، چون خدای تعالی محیط بر کار من و شما است و او شما را هلاک می‌ کند نه مرا زیرا او بر صراط مستقیم است یعنی در برخورد حق با باطل همواره سنتش یک سنت بوده و آن عبارت بوده از یاری کردن حق و غلبه دادن آن بر باطل.
پس بیزاری آن جناب از بت ‌های مشرکین و تعجیزشان با جمله "فکیدونی و لا تنظرون" در حالی که آنان مردمی نیرومند بودند و اینکه با این تعجیز مع ذلک در کمال عافیت و سلامت در بین آنان رفت و آمد می‌ کرده نه از ناحیه آنان آسیبی دیده و نه از ناحیه خدایان آنان، خود آیتی بوده معجزه و حجتی بوده آسمانی بر اینکه آن جناب رسول و فرستاده ‌ای از ناحیه خدای تعالی به سوی آنان بوده است.
[۴] ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۰، ص۴۴۹.


۱.۲ - عدم اعتنا به قدرت دشمن

چرا من انبوه جمعیت شما را به هیچ می‌ شمرم؟ و چرا کمترین اعتنایی به قوت و قدرت شما ندارم؟ شمایی که تشنه خون من هستید و همه گونه قدرت دارید.
برای اینکه من پشتیبانی دارم که قدرتش فوق قدرتها است "من توکل بر خدایی کردم که پروردگار من و شما است" (انی توکلت علی الله ربی و ربکم).
این خود دلیل بر این است که من دروغ نمی‌ گویم، این نشانه آن است که من دل به جای دگری بسته ‌ام، اگر درست بیندیشید این خود یک نوع معجزه است که انسانی تک و تنها با عقاید خرافی جمعیتی نیرومند و متعصب به پیکار برخیزد، و حتی آنها را تحریک به قیام بر ضد خود کند، و در عین حال نه ترسی به خود راه دهد، و نه دشمنانش قدرت بر تصمیم گیری بر ضد او داشته باشند.
و بعد ادامه داد نه تنها شما، "هیچ جنبنده ‌ای در جهان نیست مگر اینکه در قبضه قدرت و فرمان خدا است" و تا او نخواهد کاری از آنان ساخته نیست (ما من دابة الا هو آخذ بناصیتها).
[۵] تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۹، ص۱۳۷.



۱. هود/سوره۱۱، آیه۵۰.    
۲. هود/سوره۱۱، آیه۵۵.    
۳. هود/سوره۱۱، آیه۵۶.    
۴. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۰، ص۴۴۹.
۵. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۹، ص۱۳۷.



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «هود».    



جعبه ابزار