• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جدل (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: جدل (مقالات مرتبط).

جَدَل (به فتح جیم و دال) یا جِدال (به کسر جیم)، یکی از مفردات به کار رفته در قرآن کریم به معنای منازعه، مخاصمه و شدت خصومت است. اکثر استعمال این صیغه در قرآن در منازعه و مخاصمه ناحق است.



جَدَل (به فتح جیم و دال) یا جِدال (به کسر جیم) به معنای منازعه، مخاصه ... است.


(فَلا رَفَثَ وَ لا فُسُوقَ وَ لا جِدالَ‌ فِی الْحَجِّ...) «در حج، جماع و فسوق و منازعه نیست». در نزد شیعه مراد از رفث، مقاربت و از فسوق، دروغ و از جدال، قسم خوردن است.
طبرسی در ذیل آیه ۳۲ سوره هود فرموده: جدال و مجادله به معنی مقابله با خصم است که او را از رای خود منصرف کند و آن از جدل به معنی تابیدن شدید است و مطلوب از جدال آن است که طرف از رای خود برگردد.
به هر حال، این کلمه در مجادله حق و مجادله باطل و در مجادله به معنی دفاع در قرآن کریم به کار رفته است و همه در اصل معنی یکی است و فرق با مصادیق است‌. (وَ لا تُجادِلْ‌ عَنِ الَّذِینَ یَخْتانُونَ اَنْفُسَهُمْ....) «از کسانی که به خود خیانت می‌کنند دفاع مکن‌». (فَمَنْ‌ یُجادِلُ‌ اللَّهَ عَنْهُمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ...) «از آنها در پیش خدا روز قیامت کدام کس دفاع می‌کند؟» (وَ جادِلْهُمْ‌ بِالَّتِی هِیَ اَحْسَنُ‌) (فَلَمَّا ذَهَبَ عَنْ إِبْرَاهِيمَ الرَّوْعُ وَجَاءتْهُ الْبُشْرَى يُجَادِلُنَا فِي قَوْمِ لُوطٍ) (یُجادِلُونَکَ‌ فِی الْحَقِّ بَعْدَ ما تَبَیَّنَ...)
جَدَل بر وزن فَرَس به معنی شدت خصومت است صحاح آن را اسم مصدر گفته است‌. (وَ کانَ الْاِنْسانُ اَکْثَرَ شَیْ‌ءٍ جَدَلًا) ناگفته نماند اکثر استعمال این صیغه در قرآن در منازعه و مخاصمه ناحق است.


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۲، ص۲۲.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۱۸۹.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۱۹۷.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۲، ص۴۳.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۵، ص۲۶۷.    
۶. هود/سوره۱۱، آیه۳۲.    
۷. نساء/سوره۴، آیه۱۰۷.    
۸. نساء/سوره۴، آیه۱۰۹.    
۹. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۵.    
۱۰. هود/سوره۱۱، آیه۷۴.    
۱۱. انفال/سوره۸، آیه۶.    
۱۲. جوهری، ابونصر، الصحاح تاج اللغة وصحاح العربیة، ج۵، ص۱۶۵۳.    
۱۳. کهف/سوره۱۸، آیه۵۴.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله "جدل"، ج۲، ص۲۲-۲۳.    






جعبه ابزار