• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جهر (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




جَهْر (به فتح جیم و سکون هاء)، یکی از مفردات به کار رفته در قرآن کریم به معنای آشکار شدن و آشکار کردن است اعمّ از آنکه به وسیله دیدن باشد یا شنیدن.



جَهْر به معنای آشکار شدن و آشکار کردن است اعمّ از آنکه به وسیله دیدن باشد یا شنیدن، مثل‌ (یُنْفِقُ مِنْهُ سِرًّا وَ جَهْراً) که به وسیله دیدن است و مثل‌ (سَواءٌ مِنْکُمْ مَنْ اَسَرَّ الْقَوْلَ وَ مَنْ‌ جَهَرَ بِهِ‌) که به وسیله شنیدن است پس جهر هم قولی است و هم فعلی.


به نظر می‌آید که جهر قولی، آشکار شدن معمولی نیست بلکه شبیه به فریاد است. درباره دعوت حضرت نوح (علیه‌السّلام) هست‌: (ثُمَّ اِنِّی دَعَوْتُهُمْ‌ جِهاراً ثُمَّ اِنِّی اَعْلَنْتُ لَهُمْ وَ اَسْرَرْتُ لَهُمْ اِسْراراً) مقابله جهار با اعلان مبیّن بودن جهار به معنی فریاد است یعنی آنها را با صدای بلند و علنی و پنهانی دعوت کردم، و از (کریمه‌ وَ لا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ‌ کَجَهْرِ بَعْضِکُمْ لِبَعْضٍ‌) نیز این معنی استفاده می‌شود و چون میان خود با صدای بلند سخن می‌گفتند از اینکه با حضرت رسول (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آن طور سخن گویند، نهی شدند. در مجمع البیان ذیل آیه ۷ سوره طه فرموده: (الْجَهْرُ رَفْعُ الصَّوْتِ) جهار را نیز در سوره نوح فریاد گفته است در اقرب الموارد آمده: «جَهَرَ الصَّوْتَ‌ جَهْراً وَ جِهَاراً: اَعْلَاه».
[۱۰] شرتونی، سعید، اقرب الموارد.
و اگر از این سخن تنزّل کنیم باید بگوئیم که «جهر» مطلق و به هر یک از صدای بلند و صدای عادی شامل است و با موارد و قرائن می‌توان پی‌برد که آیا صدای بلند و فریاد مراد است یا صدای عادی مثلا در آیه‌: (سَواءٌ مِنْکُمْ مَنْ اَسَرَّ الْقَوْلَ وَ مَنْ‌ جَهَرَ بِهِ‌) صدای عادی و در آیات فوق صدای بلند مراد است.
(وَ لا تَجْهَرْ بِصَلاتِکَ وَ لا تُخافِتْ بِها وَ ابْتَغِ بَیْنَ ذلِکَ سَبِیلًا) خفوت به معنی آرامی است. در صحاح گوید: «خَفَتَ الصَّوْتُ خُفُوتاً: سَکَنَ» در نهج البلاغه خطبه۱۴۵ هست: «لِیَعِظَکُمْ هُدُوِّی وَ خُفُوتُ‌ اِطْرَاقِی وَ سُکُونِ اَطْرَافِی».
تا نصیحت کند شما را بی حرکت بودنم و آرامی اطرافم که به نقل محمد عبده مراد از اطراف چشم‌های آن حضرت است. علی هذا خفوت در کلام آهستگی شدید است و با این قرینه می‌شود فهمید که مراد از «لا تَجْهَرْ» صدای بلند است و معنی آیه این می‌شود: نمازت را با صدای بلند و با صدای بسیار آهسته مخوان میان این دو راهی اختیار کن. میان صدای بلند و آهسته شدید، مراتب بسیار است لذا در فهم موارد جهر و اخفات در نمازها احتیاج به روایات داریم و «(وَ ابْتَغِ بَیْنَ ذلِکَ سَبِیلًا)» مجمل است و اگر روایات نبود از آن تخییر مستفاد می‌شد ولی جهر و اخفات در نماز چنانکه فقها گفته‌اند عزیمت است. (لا یُحِبُّ اللَّهُ‌ الْجَهْرَ بِالسُّوءِ مِنَ الْقَوْلِ اِلَّا مَنْ ظُلِمَ‌) «خدا آشکار کردن گفتار بد را دوست نمی‌دارد مگر از کسی که ستم دیده است.» آیه دلیل آن است که مظلوم حق دارد از خود دفاع کند و ظلم ظالم را اظهار نماید و آن از موارد غیبت و اشاعه فحشاء نیست.


جهرة اسم است به معنی آشکار شده
[۱۶] شرتونی، سعید، اقرب الموارد.
(لَنْ نُؤْمِنَ لَکَ حَتَّی نَرَی اللَّهَ‌ جَهْرَةً) «هرگز به تو ایمان نیاوریم تا خدا را آشکارا ببینیم.» طبرسی در ذیل آیه گوید رؤیت ممکن است در خواب و یا با قلب باشد و چون فرموده‌ «جَهْرَةً» فقط دیدن با چشم است، یعنی یهود می‌گفتند: باید خدا را مانند یک چیز مادّی ببینیم.


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۲، ص۷۹.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۲۰۸.    
۳. نحل/سوره۱۶، آیه۷۵.    
۴. رعد/سوره۱۳، آیه۱۰.    
۵. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ج۳، ص۲۵۳.    
۶. نوح/سوره۷۱، آیه۸-۱۰.    
۷. حجرات/سوره۴۹، آیه۲.    
۸. طه/سوره۲۰، آیه۷.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۷، ص۶.    
۱۰. شرتونی، سعید، اقرب الموارد.
۱۱. رعد/سوره۱۳، آیه۱۰.    
۱۲. اسراء/سوره۱۷، آیه۱۱۰.    
۱۳. جوهری، ابونصر، الصحاح تاج اللغة وصحاح العربیة، ج۱، ص۲۴۸.    
۱۴. عبده، محمد، نهج البلاغه، خطبه۱۴۵، ج۲، ص۴۶.    
۱۵. نساء/سوره۴، آیه۱۴۸.    
۱۶. شرتونی، سعید، اقرب الموارد.
۱۷. بقره/سوره۲، آیه۵۵.    
۱۸. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۱، ص۲۲۰.    
۱۹. جوهری، ابونصر، الصحاح تاج اللغة وصحاح العربیة، ج۲، ص۶۱۸.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله "جهر"، ج۲، ص۷۹-۸۰.    






جعبه ابزار