• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حافظه (روان‌شناسی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حافظه عبارت از توانایی یادگیری، یادداری، یادآوری مطالب و رویدادهای فراگرفته شده می‌باشد. در واقع حافظه نیروی پیوند دهنده ما به‌اندیشه‌ها و ادراکات ماست.
اولین تحقیقات درباره حافظه به صورت منظم و مدون توسط هرمان ابینگهاوس (Herman Ebbinghaus) انجام گرفت.



اولین فردی که به صورت منظم و مدون به مطالعه حافظه پرداخت، هرمان ابینگهاوس (Herman Ebbinghaus) بود. او فهرستی از هجاهای بی‌معنی سه حرفی را که در آن یک حرف صدادار بین دو حرف بدون صدا قرار گرفته بود را تهیه نمود و تلاش کرد آن‌ها را ازبر کند.
او نتیجه گرفت هر چه تعداد هجاها افزایش می‌یابد یادگیری آن‌ها به زمان بیشتری نیاز دارد. همچنین او دریافت، هجاهای اول و آخر فهرست سریع‌تر از هجاهای وسط فهرست یادآوری می‌شوند و مدت زمان بین یادگیری اولیه و یادآوری بر میزان اطلاعات یادآوری شده تاثیر می‌گذارد.
او منحنی فراموشی را ابداع و بیان کرد مطالب فراگرفته شده در ساعات اولیه بعد از یادگیری، سریع فراموش می‌شوند ولی با گذشت زمان سرعت فراموشی کمتر می‌شود.
[۱] ریتال، اتکینسون و دیگران، زمینه روان شناسی هیلگارد، محمدنقی براهنی و همکاران، تهران، رشد، ۱۳۸۱، چاپ شانزدهم، ص۴۹۱ تا ۴۹۷.



حافظه عبارت از توانایی یادگیری، یادداری، یادآوری مطالب و رویدادهای فراگرفته شده می‌باشد. در واقع حافظه نیروی پیوند دهنده ما به‌اندیشه‌ها و ادراکات ماست. اگر حافظه وجود نداشت هوشیاری ما به تعداد لحظه‌های زندگی‌مان تجزیه می‌شد.
[۲] انتصارفومنی، غلامحسین وهمکاران، روان‌شناسی عمومی، کرج، سرافراز، ۱۳۸۴، چاپ اول، ص۲۳۳ و۲۳۴.



روان‌شناسان به وجود سه مرحله در فرایند حافظه اشاره می‌کنند. این مراحل به صورت سلسله مراتب می‌باشد و فراموشی می‌تواند ناشی از خطا در یکی از این سه مرحله باشد.

۳.۱ - رمزگردانی

رمزگردانی Encoding؛ به فرایند سپردن اطلاعات به حافظه و کدگذاری آن‌ها رمزگردانی یا یادگیری می‌گویند. کدگذاری به معنی تبدیل اطلاعات فیزیکی به نوعی رمز است که برای حافظه قابل پردازش می‌باشد.

۳.۲ - ‌اندوزش

اندوزش Storage؛ به فرایند یادآوری و نگهداری اطلاعات رمزگردانی شده در حافظه،‌ اندوزش می‌گویند.

۳.۳ - بازیابی

بازیابی Retrieval؛ به فرایند یادآوری و فراخوانی اطلاعات از حافظه به سطح هوشیاری بازیابی می‌گویند.
[۳] گنجی، حمزه، روان‌شناسی عمومی، تهران، پیام نور، ۱۳۷۰، چاپ هفتم، ص۱۴۳ تا ۱۵۴.



برای ذخیره‌سازی اطلاعات، سه نوع حافظه متفاوت وجود دارد

۴.۱ - حافظه حسی

حافظه حسی Sensory memory: در بدن ما انواع گیرنده‌های حسی وجود دارد. این گیرنده‌ها با محرک‌های شنیداری، دیداری، بساوایی، چشایی و بویایی تحریک می‌شوند و اطلاعات به دست آمده از آن‌ها در حافظه حسی ما ثبت می‌شود.
حافظه حسی شامل نظام کلی گیرنده‌های حسی است. در این حافظه، اطلاعات دقیقا به همان شکلی که دریافت شده‌اند رمزگردانی و ذخیره می‌شوند. مدت نگهداری اطلاعات در این حافظه کمتر از ۲ یا ۳ ثانیه بوده و گنجایش آن نامحدود است.
در این حافظه، پردازش اطلاعات صورت نمی‌گیرد. این حافظه به وسیله دو فرایند "توجه" و "بازشناسی" کنترل می‌شود. چنان ‌چه اطلاعات، مورد توجه و دقت قرار گیرد وارد حافظه کوتاه‌مدت می‌گردد، در غیر این صورت اطلاعات حذف و فراموش می‌شوند.

۴.۲ - حافظه کوتاه‌مدت

حافظه کوتاه‌مدت Short-term memory: گنجایش این حافظه ۲±۷ ماده اطلاعاتی است و مدت نگهداری مطالب در این حافظه کمتر از ۱۵ ثانیه می‌باشد. چنان ‌چه مطالب و رویدادهای موجود در حافظه کوتاه‌مدت مورد توجه، سازماندهی و مرور ذهنی قرار گرفته و پردازش شوند به حافظه بلندمدت فرستاده می‌شوند و در غیر این صورت ممکن است آن اطلاعات حذف شوند.
حافظه کوتاه‌مدت را "حافظه فعال" می‌گویند. زیرا مقدار زیادی از فعالیت‌های پردازش اطلاعات در این حافظه انجام می‌گیرد. حافظه کوتاه‌مدت را "حافظه هوشیاری" نیز می‌گویند. زیرا فرد از تمام محتویات آن آگاه و هوشیار است و می‌تواند هر یک از اطلاعات موجود آن را به یاد آورد و بر اساس آن پاسخ دهد.

۴.۳ - روش تقطیع

روش تقطیع Chunking: شیوه‌ای برای افزایش ظرفیت حافظه کوتاه‌مدت
با دسته‌بندی و گروه‌بندی اطلاعات به واحدها یا قطعات کوچک‌تر می‌توان گنجایش حافظه کوتاه‌مدت را افزایش داد. مثلا برای به خاطر سپردن یک عدد ۱۲ رقمی می‌توان آن را به سه واحد تقسیم کرد تا بتوان آن را به خاطر سپرد.

۴.۴ - انتقال اطلاعات به حافظه بلندمدت

روش‌های انتقال اطلاعات از حافظه کوتاه‌مدت به حافظه بلندمدت در سه مرحله خلاصه می‌شود:
الف. تمرین و تکرار: مرور ذهنی اطلاعات و تکرار آن‌ها.
ب. سازماندهی: نظم بخشیدن به اطلاعات و دسته‌بندی مطالب مربوط به یک موضوع.
ج. معنی‌دار کردن اطلاعات: با ارائه مثال‌های تازه از مطلب یا اضافه نمودن جزئیات بیشتر، یادگیری و یادآوری اطلاعات بهتر صورت می‌گیرد.

۴.۵ - حافظه بلندمدت

حافظه بلندمدت Long-term memory: مدت نگهداری اطلاعات در این حافظه بیش از چند دقیقه بوده و ظرفیت آن نامحدود می‌باشد. رمزگذاری اطلاعات در این حافظه به صورت معنایی می‌باشد و اطلاعات در حافظه بلندمدت فراتر از شکل ظاهری‌شان ذخیره می‌شوند.

۴.۵.۱ - انواع حافظه بلندمدت

سه نوع حافظه بلندمدت ذکر شده است:

۴.۵.۱.۱ - حافظه رویدادی

به حافظه فردی و شخصی افراد که شامل اطلاعات، رویدادها و تجارب زندگی افراد است حافظه رویدادی Episodic می‌گویند. مثل خاطرات خانوادگی، تحصیلی، شغلی و دوستانه. این حافظه به مکان یا زمان خاص وابسته است.

۴.۵.۱.۲ - حافظه معنایی

حافظه معنایی Semantic به درک، فهم و استنباط فرد از مفاهیم، قوانین، اصول و مهارت‌ها و به طور کل، تجارب فرد مربوط است. مثل زمانی که مطلب یا شعری را می‌خوانید و معنی آن را در می‌یابید.

۴.۵.۱.۳ - حافظه حوادث خاص

حافظه حوادث خاص Episodic memory را "حافظه دوره‌ای" نیز می‌نامند که شامل دانش اختصاصی فرد می‌شود و اطلاعاتی را در برمی‌گیرد که فرد در زمان و مکان خاص آن‌ها را تجربه کرده است. مثلا در روز دوشنبه دوستی را ملاقات کرده است.


۱. ریتال، اتکینسون و دیگران، زمینه روان شناسی هیلگارد، محمدنقی براهنی و همکاران، تهران، رشد، ۱۳۸۱، چاپ شانزدهم، ص۴۹۱ تا ۴۹۷.
۲. انتصارفومنی، غلامحسین وهمکاران، روان‌شناسی عمومی، کرج، سرافراز، ۱۳۸۴، چاپ اول، ص۲۳۳ و۲۳۴.
۳. گنجی، حمزه، روان‌شناسی عمومی، تهران، پیام نور، ۱۳۷۰، چاپ هفتم، ص۱۴۳ تا ۱۵۴.



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «حافظه»، تاریخ بازیابی ۹۷/۱۲/۱۴.    






جعبه ابزار