• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حضرت الیاس

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از پیامبران مرسل، حضرت الیاس است که نام مبارکش در قرآن در دو مورد آمده است، در یک جا به عنوان انسانی شایسته در ردیف زکریا و عیسی و یحیی ـ علیهم السلام ـ ذکر شده و در جاهای دیگر به عنوان پیامبر مرسل یاد شده است .




الیاس از پیامبران بنی اسرائیل و از نواده‎های هارون ـ علیه السلام ـ
[۱] . به این ترتیب: «الیاس بن یاسین بن فنحاص بن عیزار بن هارون» .
برادر موسی ـ علیه السلام ـ است، و از امام صادق ـ علیه السلام ـ نقل شده که الیاس از پیامبران عابد بنی اسرائیل بود.
[۲] . اصول کافی، ج ۱، ص ۲۲۷.




در آیه ۱۳۰ سوره صافات می‎خوانیم: «سَلامٌ عَلى إِلْ‏یاسِینَ؛ سلام بر اِلْیاسین»
سپس در آیه ۱۳۲ می‎فرماید: «إِنَّهُ کانَ مِنْ عِبادِنَا الْمُؤْمِنِینَ؛ او از بندگان مؤمن ما است.»
[۳] . این آیه بیانگر آن است که منظور آل یاسین نیست، بلکه اِلیاسین است.

کلمه الیاسین همان الیاس است که یا و نون بر آن افزوده شده است، و نیز احتمال دارد نظر به این که پدرش یاسین نام داشت،‌ او را الیاسین خواندند.



حضرت الیاس ـ علیه السلام ـ از طرف خدا مأمور هدایت بت پرستان شد، که به قول بعضی، آنها در بَعْلُبک (که اکنون در کشور لبنان قرار گرفته) بودند. الیاس ـ علیه السلام ـ آنها را به تقوا و پاکسازی دعوت کرد. و از بت پرستی و پرستش بت بَعْلُ (که بت بزرگ آنها بود) برحذر داشت، و قوم بت پرست را به خاطر پرستش بت، سخت نکوهش نمود.



تبلیغات الیاس ـ علیه السلام ـ باعث شد که عده‎ای از بندگان خالص خدا، به او ایمان آوردند، و برخلاف مسلک جامعه، سنّت شکنی نموده، و باطل را رها کرده و به حق پیوستند. با این که چنین کاری در شرایط سخت آن عصر، ‌بسیار دشوار بود، ولی آنها سنت باطل تقلید کورکورانه و جمله بی‎اساس «خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو» را رها کرده، و دعوت به حق الیاس ـ علیه السلام ـ را باور کردند و جزء یاران او شدند.



مطابق بعضی از روایات، الیاس ـ علیه السلام ـ از زندگان است و همانند خضر ـ علیه السلام ـ زنده می‎باشد، و خداوند این زندگی ابدی را به خاطر عشق و علاقه‎اش به مناجات با خدا به او داده است،
در این راستا به روایت زیر توجه کنید:
روزی عزرائیل نزد الیاس آمد تا روحش را قبض کند.
الیاس به گریه افتاد.عزرائیل گفت: «آیا گریه می‎کنی، با این که به سوی پروردگارت باز می‎گردی؟»
الیاس گفت: «گریه‎‎ام برای مرگ نیست، بلکه برای فراق از شبهای (طولانی) زمستان و روزهای (گرم و طولانی) تابستان است که دوستان خدا این شبها را به عبادت می‎گذرانند، و در این روزها روزه می‎گیرند. و در خدمت خدا هستند و از مناجات با محبوبشان، خدا لذّت می‎برند، ولی من می‎خواهم از صف آنها جدا گردم و اسیر خاک شوم.
خداوند به الیاس چنین وحی کرد: «تو را به خاطر آن که علاقه به مناجات داری و می‎خواهی در خدمت مردم باشی. تا روز قیامت مهلت دادم، تا زندگی را ادامه دهی، و از صف اولیای خدا جدا نگردی، و با آنها به مناجات و راز و نیاز، مأنوس باشی.
[۵] . المخازن،‌علّامه سید عباس کاشانی، ج ۱، ص ۲۸۶.




الیاس ـ علیه السلام ـ پس از نابودی طاغوتیان زمانش، وصیتهای خود را به وصی خود «اَلْیسَع» نمود و سپس به سوی آسمان عروج کرد، و لباس نبوّت را از طرف خدا به اَلْیسَع ـ علیه السلام ـ پوشانید. اَلْیسَع به هدایت بنی اسرائیل پرداخت. بنی اسرائیل از او اطاعت کرده و احترام شایانی به او نمودند.
در بعضی از تفاسیر چهار قول در مورد ایشان آمده است:«الیاس همان خضر است؛بعضی دیگر معتقدند، الیاس از دوستان خضر است، و هر دو زنده‌اند. با این تفاوت که الیاس مأموریتی در خشکی دارد؛ ولی خضر در جزائر و دریاها، بعضی دیگر مأموریت الیاس را در بیابانها و مأموریت خضر را در کوه‌ها می‌داند و برای هر دو عمر جاودان قائلند،»
[۷] . مکارم شیرازی،تفسیر نمونه، ج ۱۹، ص ۱۴۴.



 
۱. . به این ترتیب: «الیاس بن یاسین بن فنحاص بن عیزار بن هارون» .
۲. . اصول کافی، ج ۱، ص ۲۲۷.
۳. . این آیه بیانگر آن است که منظور آل یاسین نیست، بلکه اِلیاسین است.
۴. سوره صافات(۳۷)،آیه۱۲۸    
۵. . المخازن،‌علّامه سید عباس کاشانی، ج ۱، ص ۲۸۶.
۶. بحارالانوارعلامه مجلسی، ج ۱۳، ص۳۹۶    
۷. . مکارم شیرازی،تفسیر نمونه، ج ۱۹، ص ۱۴۴.



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : پیامبران غیر اولوالعزم




جعبه ابزار