• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم ازلام (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حکم ازلام
۵۶۶. حرمت تقسیم اشیا، به وسیله تیرهای مخصوص (ازلام):
«حرمت علیکم... وان تستقسموا بالازلـم ذلکم فسق...بر شما حرام است... و (همچنین) قسمت کردن گوشت حیوان بوسیله چوبه‌های تیر مخصوص بخت آزمائی، تمام این اعمال فسق و گناه است...»
کلمه ازلام به معنای ترکه چوبهائی است که در ایام جاهلیت وسیله نوعی قمار بوده، و عمل استقسام به وسیله قداح این بوده که شتری و یا حیوانی دیگر را سهم بندی می‌کردند، آنگاه ترکه چوبها را برای تشخیص اینکه چه کسی چند سهم می‌برد؟ و چه کسی اصلا سهم نمی‌برد؟ یکی پس از دیگری بیرون می‌کشیدند، و این خود نوعی قمار بوده است.
راغب گفته کلمه : قسم به معنای جدا کردن سهم و نصیب است، وقتی گفته می‌شود من اینطور و به این اقسام تقسیم کردم، معنایش این است که هر سهمی را از دیگری جدا کردم، و قسمت کردن ارث و غنیمت همه به این معنا است که سهم صاحب هر سهمی را از سهم آن دیگری جدا کنی، و اینکه گفته استقسام به معنای قسمت است، منظورش معنای لغوی این دو کلمه نبوده، بلکه منظورش این بوده که مصداق این با مصداق آن منطبق است، و گرنه معنای حقیقی استقسام طلب قسمت به وسیله ازلامی است که گفتیم یکی از آلات قمار بوده، و استعمال آلت در حقیقت طلب حاصل شدن فعلی است که بر آن استعمال مترتب می‌شود، پس استفعال بر این استعمال صادق است، و مراد از استقسام به ازلام که از آن نهی شده، بطوری که از سیاق و زمینه کلام استفاده می‌شود، زدن آن ترکه چوبها بر بدن شتر و یا حیوان دیگر است، که به هر جای حیوان خورد گوشت آن نقطه شتر از آن صاحب چوب باشد.
اسلام خوردن این گوشتها را تحریم کرد، نه بخاطر اینکه اصل گوشت حرام بوده باشد بلکه بخاطر اینکه جنبه قمار و بخت آزمائی دارد.
روشن است که تحریم قمار و مانند آن اختصاص به گوشت حیوانات ندارد، بلکه در هر چیز انجام گیرد ممنوع است و تمام زیانهای فعالیتهای حساب نشده اجتماعی و برنامه‌های خرافی در آن جمع می‌باشد.
«یـایها الذین ءامنوا... والازلـم رجس من عمل الشیطـن فاجتنبوه...ای کسانی که ایمان آورده‌اید ...و ازلام (که یکنوع بخت آزمائی بوده) پلیدند و از عمل شیطانند از آنها دوری کنید...»
گفته شد که ازلام عبارتست از چوبهائی که با آن بطرز مخصوصی قمار می‌کرده‌اند، و چه بسا اطلاق بر چوبه تیرهائی می‌شده که در ابتدای هر کار مثلا در موقع عزیمت به سفر و امثال آن با آنها تفال می‌زده‌اند، لیکن این کلمه در اول همین سوره به معنای اول آمده است، زیرا در بین چیزهائی ذکر شده بود که تصرف و خوردنش حرام بود، از این رو بعید نیست که در این آیه هم به همان معنا باشد، نه به معنای تفال.
خواهید گفت : کلمه ازلام در این آیه نمی‌شود به معنای قمار باشد، زیرا کلمه میسر خود تمامی انحاء قمار حتی قمار با ازلام را شامل هست، و با ذکر میسر حاجت به این نیست که ازلام به معنای قمار ذکر شود، درست است که اگر ذکر شد از قبیل ذکر خاص بعد از عام است، که خود تعبیری است شایع، لیکن ذکر خاص بعد از عام برای افاده نکته ایست، و در اینجا هیچ فائده‌ای در ذکر ازلام بعد از میسر نیست. پس ازلام در اینجا متعینا به معنای تیرهای تفأل است که خیلی در عرب شایع بوده، در ابتدای هر کار بزرگی با پاره چوب هائی بنام ازلام استخاره و فال می‌گرفته‌اند، و به همین معنا است این شعر شاعر که می‌گوید:
فلئن جذیمه قتلت ساداتها فنساوها یضربن بالازلام
یعنی اگر بزرگان قبیله جذیمه بسیار کشته شدند، باری زنان آنها در عوض برای ما با ازلام فال می‌زنند.
و این فال زدن با ازلام بطوری که از روایات استفاده می‌شود اینطور بوده که سه عدد چوب نازک و شبیه به هم نظیر چوبه تیر تهیه کرده و به یکی می‌نوشتند: انجام بده و به دیگری می‌نوشته‌اند: انجام مده، آنگاه شخص فال گیر این دو را با چوبه سومی بدون اینکه چیزی در آن نوشته باشد در امانه‌ای که همراه دارد ریخته کسانی که فال می‌خواسته‌اند به او مراجعه کرده و او یکی از آن سه چوبه را از خریطه بیرون می‌کشید، اگر به آن نوشته بود: انجام بده، آن شخص تصمیم می‌گرفت و در پی انجام آن کار می‌رفت، و اگر نوشته بود: انجام مده، از آن کار صرفنظر می‌کرد، و اگر چیزی بر آن نوشته نبود بار دیگر فال می‌گرفت، و این عمل را اینقدر تکرار میکرد تا یکی از آن چوبه‌ها که نوشته داشت بیرون آید، این عمل را استقسام می‌گفته‌اند، و وجه تسمیه اش به این اسم این بوده که با این عمل به خیال خود قسمت و سهم خود را از روزی و خیرات طلب می‌کرده‌اند.
۵۶۷. حرمت تعیین سهام گوشت حیوان، به وسیله تیرهای قمار: ازلام:
حرمت علیکم... وان تستقسموا بالازلـم ذلکم فسق...بر شما حرام است... و (همچنین) قسمت کردن گوشت حیوان بوسیله چوبه‌های تیر مخصوص بخت آزمائی ، تمام این اعمال فسق و گناه است...»
(از امام جواد علیه‌السّلام نقل شده است که «ازلام» تیرهای مخصوصی است که به وسیله آنها گوشت را سهم بندی می‌کرده‌اند.)
۵۶۸. حرمت استفاده از گوشت تعیین شده به وسیله ازلام:
حرمت علیکم... وان تستقسموا بالازلـم ذلکم فسق...... بر شما حرام است و (همچنین) قسمت کردن گوشت حیوان بوسیله چوبه‌های تیر مخصوص بخت آزمائی، تمام این اعمال فسق و گناه است...»
۵۶۹. اباحه استفاده از گوشت سهم بندی شده، با تیرهای ازلام، در حال اضطرار :
حرمت علیکم... وان تستقسموا بالازلـم ذلکم فسق... فمن اضطر فی مخمصة غیر متجانف لاثم فان الله غفور رحیم. بر شما حرام است... و (همچنین) قسمت کردن گوشت حیوان بوسیله چوبه‌های تیر مخصوص بخت آزمائی، تمام این اعمال فسق و گناه است ...اما آنها که در حال گرسنگی دستشان به غذای دیگری نرسد و متمایل به گناه نباشند (مانعی ندارد که از گوشتهای ممنوع بخورند) خداوند آمرزنده و مهربان است.»

فهرست مندرجات

۱ - پانویس
۲ - منبع


۱. مائده/سوره۵، آیه۳.    
۲. طباطبائی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۵، ص۲۷۰.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۲۶۰.    
۴. فیض کاشانی، محسن، تفسیر صافی، ج۲، ص۹.    
۵. حویزی، عبدعلی بن جمعه، نور الثقلین، ج۱، ص۵۸۵- ۵۸۶.    
۶. سیوطی، جلال الدین، الدر المنثور، ج۳، ص۱۳.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۳، ص۲۷۲.    
۸. مائده/سوره۵، آیه۹۰.    
۹. طباطبائی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۶، ص۱۷۵.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۷۲.    
۱۱. فیض کاشانی، محسن، تفسیر صافی، ج۲، ص۸۲.    
۱۲. حویزی، عبدعلی بن جمعه، نور الثقلین، ج۱، ص۶۶۸.    
۱۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۳، ص۴۱۰.    
۱۴. مائده/سوره۵، آیه۳.    
۱۵. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۵، ص۱۲۲- ۱۲۳، ح۲.    
۱۶. مائده/سوره۵، آیه۳.    
۱۷. مائده/سوره۵، آیه۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم ازلام».    



جعبه ابزار