• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم انفاق به غیر مسلمانان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از جمله مصارف انفاق، کمک کردن به کافران به انگیزه جلب محبت آنان و دلجویی از آنهاست؛ همچنین اصولا انفاق به آنان مستحب و موجب پاداش الهی است.



انفاق مال به غیر مسلمانان، به قصد تقرب به خداوند و هدایت خلق به سوی حق، در قرآن کریم جائز دانسته شده است: «لیس علیک هدهم ولـکن الله یهدی من یشاء وما تنفقوا من خیر فلانفسکم وما تنفقون الا ابتغاء وجه الله وما تنفقوا من خیر یوف الیکم وانتم لاتظلمون؛هدایت آنها (به طور اجبار ،) بر تو نیست، (بنابراین، ترک انفاق به غیر مسلمانان، برای اجبار به اسلام ، صحیح نیست،) ولی خداوند، هر که را بخواهد (و شایسته بداند)، هدایت می‌کند. و آنچه را از خوبیها و اموال انفاق می‌کنید، برای خودتان است، (ولی) جز برای رضای خدا، انفاق نکنید! و آنچه از خوبیها انفاق می‌کنید، (پاداش آن) به طور کامل به شما داده می‌شود، و به شما ستم نخواهد شد.»
(بر اساس شان نزول، برخی مسلمانان از صدقه به غیر مسلمان امتناع می‌کردند و این آیه نازل شد و انفاق بر آنان را مجاز شمرد )

۱.۱ - انفاق برای روح انسانی

آیه فوق می‌گوید: همانطور که بخششهای الهی و نعمتهای او در این جهان شامل حال همه انسانها (صرف نظر از عقیده و آیین آنها) می‌شود مومنان هم باید به هنگام انفاقهای مستحبی و رفع نیازمندیهای بینوایان در مواقع لزوم، رعایت حال غیر مسلمانان را نیز بکنند، البته این در صورتی است که انفاق بر غیر مسلمانان به خاطر یک کمک انسانی باشد و موجب تقویت کفر و پیشبرد نقشه‌های شوم دشمنان نگردد بلکه آنها را به روح انساندوستی اسلام آگاه سازد.

۱.۲ - آثار انفاق

جمله و ما تنفقوا من خیر فلانفسکم می‌گوید منافع انفاق به خود شما بازگشت می‌کند و به این وسیله انفاق کنندگان را تشویق به این عمل انسانی می‌نماید، مسلما انسان هنگامی که بداند نتیجه کار او به خود او باز می‌گردد بیشتر به آن کار علاقه مند خواهد شد، ممکن است در ابتدا چنین به نظر برسد که منظور از بازگشت منافع انفاق به انفاق کننده، همان پاداش و نتائج اخروی آن باشد.
البته این معنی صحیح است ولی نباید تصور کرد که سود انفاق تنها جنبه اخروی دارد، بلکه از نظر این دنیا نیز به سود آنها است هم از جنبه معنوی و هم از جنبه مادی.

۱.۲.۱ - آثار معنوی انفاق

از نظر معنوی، روح گذشت و بخشش و فداکاری و نوع دوستی و برادری را در انفاق کننده پرورش می‌دهد و در حقیقت وسیله موثری برای تکامل روحی و پرورش شخصیت اوست.

۱.۲.۲ - آثار مادی انفاق

و اما از نظر مادی افراد محروم و بینوا در یک اجتماع ، موجب انفجارهای خطرناک می‌گردد، همان انفجارهائی که گاهی تمام اصل مالکیت را در خود فرو می‌برد و تمام ثروتها را می‌بلعد و نابود می‌سازد، انفاق فاصله طبقاتی را کم می‌کند و خطراتی را که از این رهگذر متوجه افراد اجتماع می‌شود از میان می‌برد، انفاق آتش خشم و شعله‌های سوزان طبقات محروم را فرو می‌نشاند و روح انتقام و کینه توزی را از آنها می‌گیرد، بنابراین انفاق از نظر امنیت اجتماعی و سلامت اقتصادی و جهات مختلف مادی و معنوی به سود انفاق کنندگان نیز هست.


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۷۲.    
۲. زمخشری، جار الله، تفسیر الکشاف، ج۱، ص۳۱۷.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۲، ص۲۰۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۳۵۰.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۳۵۳.    
۶. طباطبائی، سید محمد حسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۴، ص۳۱۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم انفاق».    



جعبه ابزار