• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم جنین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جنین ، به بچه در شکم مادر گفته می‌شود و جمع آن «اجنه» است.



استفاده از جنین انعام و حیوانات حلال گوشت (شتر ، گاو و گوسفند) حلال می‌باشد.
«ثمـنیة ازوج من الضان اثنین ومن المعز اثنین قل ءالذکرین حرم‌ام الانثیین اما اشتملت علیه ارحام الانثیین نبـونی بعلم ان کنتم صـدقین• ومن الابل اثنین ومن البقر اثنین قل ءالذکرین حرم‌ام الانثیین اما اشتملت علیه ارحام الانثیین...؛ هشت جفت از چهارپایان (برای شما) آفرید؛ از میش دو جفت، و از بز دو جفت؛ بگو: آیا خداوند نرهای آنها را حرام کرده، یا ماده‌ها را؟ یا آنچه شکم ماده‌ها در برگرفته؟ اگر راست می‌گویید (و بر تحریم اینها دلیلی دارید)، به من خبر دهید!• و از شتر یک جفت، و از گاو هم یک جفت (برای شما آفرید)؛ بگو: کدامیک از اینها را خدا حرام کرده است؟ نرها یا ماده‌ها را؟ یا آنچه را شکم ماده‌ها دربرگرفته؟ یا هنگامی که خدا شما را به این موضوع توصیه کرد، شما گواه (بر این تحریم) بودید؟! پس چه کسی ستمکارتر است از آن کس که بر خدا دروغ می‌بندد، تا مردم را از روی جهل گمراه سازد؟! خداوند هیچ گاه ستمگران را هدایت نمی‌کند». کلمه (ازواج) جمع زوج است که هم به معناى عدد دو است و هم به معناى یکى است که همراه جفت خود باشد. و انواع چارپایانى که در آیه شریفه نامبرده شده چهار است: ۱. ضان (میش) ۲. معز (بز) ۳. بقر (گاو) ۴. ابل (شتر) و این چهار نوع از نظر اینکه هر کدام نر و ماده دارند هشت زوج خواهند بود.
و معناى آیه این است که: خداوند هشت زوج آفریده، از ضان دو زوج یکى نر و یکى ماده و از معز هم دو زوج ، بگو آیا خداوند نر این دو نوع چارپا را حرام کرده و یا ماده آن دو را و یا آن بچه هایى را که در شکم ماده‌هاى آن دو است، اگر راست مى‌گویید مرا به علم و مدرک صحیحى که دارید خبر دهید.


جنین در شکم انعام و چهارپایان تذکیه شده، مشروط به رویش مو و کرک حلال است.
«... احلت لکم بهیمة الانعـم...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! به پیمانها (و قراردادها) وفا کنید! چهارپایان (و جنین آنها) برای شما حلال شده است؛ مگر آنچه بر شما خوانده می‌شود (و استثنا خواهد شد). و به هنگام احرام ، صید را حلال نشمرید! خداوند هر چه بخواهد (و مصلحت باشد) حکم می‌کند». ( امام صادق (علیه‌السّلام) در پاسخ به پرسش از معنای آیه یاد شده، حلیت جنین را با شرط مذکور از مصادیق «احلت...» دانسته است. )


۱. اصفهانی، راغب، مفردات، ص۲۰۴، «جن».    
۲. انعام/سوره۶، آیه۱۴۳.    
۳. انعام/سوره۶، آیه۱۴۴.    
۴. جمع طباطبائی، سید محمد‌حسین، ترجمه المیزان، ج۷، ص۵۰۲.    
۵. مائده/سوره۵، آیه۱.    
۶. حویزی، عبدعلی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، ج۱، ص۵۸۳، ح ۱۰.    
۷. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۶، ص۲۳۴، ح ۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم جنین»    



جعبه ابزار