• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم زمین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



زمین که یکی از مخلوقات خداوند می‌باشد برای خود احکامی دارد.



استفاده و سکونت، از تمام نقاط زمین امری مباح می‌باشد.
«الذی جعل لکم الارض فرشـا... •...• هو الذی خلق لکم ما فی الارض جمیعـا... • یـایها الناس کلوامما فی الارض حلـلا طیبـا...؛ آن کس که زمین را بستر شما، و آسمان (= جو زمین‌) را همچون سقفی بالای سر شما قرار داد؛ و از آسمان آبی فرو فرستاد؛ و به وسیله آن، میوه‌ها را پرورش داد؛ تا روزی شما باشد. بنابر این، برای خدا همتایانی قرار ندهید، در حالی که می‌دانید (هیچ یک از آنها، نه شما را آفریده‌اند، و نه شما را روزی می‌دهند)•...•او خدایی است که همه آنچه را (از نعمتها) در زمین وجود دارد، برای شما آفرید؛ سپس به آسمان پرداخت؛ و آنها را به صورت هفت آسمان مرتب نمود؛ و او به هر چیز آگاه است.•ای مردم! از آنچه در زمین است، حلال و پاکیزه بخورید! و از گامهای شیطان، پیروی نکنید! چه اینکه او، دشمن آشکار شماست!».

۱.۱ - نعمت زمین و آسمان

در این آیه به قسمت دیگرى از نعمتهاى بزرگ خدا که مى تواند انگیزه شکرگزارى باشد اشاره کرده ، نخست از آفرینش زمین سخن مى گوید همان خدائى که زمین را بستر استراحت شما قرار داد (الذى جعل لکم الارض فراشا).این مرکب راهوارى که شما را بر پشت خود سوار کرده و با سرعت سرسام آورى در این فضا به حرکات مختلف خود ادامه مى دهد، بى آنکه کمترین لرزشى بر وجود شما وارد کند، یکى از نعمتهاى بزرگ او است.

۱.۲ - تعبیر امام سجاد

چهارمین پیشواى شیعیان جهان امام سجاد على بن الحسین (علیهماالسلام ) در بیان شیوایش این حقیقت را در تفسیر همین آیه تشریح فرموده است .
، و لم یجعلها شدیدة الحمى و الحرارة فتحرقکم و لا شدیدة البرد فتجمدکم ، و لا شدیدة طیب الریح فتصدع هاماتکم ، و لا شدیدة النتن فتعطبکم ، و لا شدیدة اللین کالماء فتغرقکم و لا شدیدة الصلابه فتمتنع علیکم فى دورکم و ابنیتکم و قبور موتاکم ...: فلذلک جعل الارض فراشا لکم !
(خداوند زمین را مناسب طبع شما قرار داد و موافق جسم شما، آن را گرم و سوزان نساخت تا از حرارتش بسوزید، و زیاد سرد نیافرید تا منجمد شوید، آن را آنقدر معطر و زننده قرار نداد تا بوى تند آن به مغز شما آسیب رساند و آن را بدبو نیافرید تا مایه هلاکت شما گردد، آن را همچون آب قرار نداد که در آن غرق شوید و نیز چنان سفت و محکم نیافرید تا بتوانید در آن خانه و مسکن بسازید و مردگان را (که وجودشان در سطح زمین مایه هزارگونه ناراحتى است ) در آن دفن کنید، آرى خداوند این گونه زمین را بستر استراحت شما قرار داد).
«والارض مددنـها والقینا فیها روسی وانبتنا فیها من کل شیء موزون• وجعلنا لکم فیها معـیش...؛ و زمین را گستردیم؛ و در آن کوه‌های ثابتی افکندیم؛ و از هر گیاه موزون، در آن رویاندیم•و برای شما انواع وسایل زندگی در آن قرار دادیم؛ همچنین برای کسانی که شما نمی‌توانید به آنها روزی دهید».


تمام نقاط زمین از نظر احکام پاک می‌باشد.
«الذی جعل لکم الارض فرشـا...؛ آن کس که زمین را بستر شما، و آسمان (= جو زمین‌) را همچون سقفی بالای سر شما قرار داد؛ و از آسمان آبی فرو فرستاد؛ و به وسیله آن، میوه‌ها را پرورش داد؛ تا روزی شما باشد. بنابر این، برای خدا همتایانی قرار ندهید، در حالی که می‌دانید (هیچ یک از آنها، نه شما را آفریده‌اند، و نه شما را روزی می‌دهند)».( از آنجایی که آیه در مقام امتنان است و این امتنان (در راستای انتفاع) منوط به پاک بودن و طهارت زمین است، برداشت استفاده شده است.)
[۹] طوسي، محمد بن حسن، التبیان، ج۱۰، ص۱۶۶.



۱. بقره/سوره۲، آیه۲۲.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۲۹.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۱۶۸.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۱۱۸.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۱۱۹.    
۶. حجر/سوره۱۵، آیه۱۹.    
۷. حجر/سوره۱۵، آیه۲۰.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۲۲.    
۹. طوسي، محمد بن حسن، التبیان، ج۱۰، ص۱۶۶.



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم زمین»    



جعبه ابزار